Tujci naj bi izvajali gradbena dela, a jih po ugotovitvah policije niso. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Tujci naj bi izvajali gradbena dela, a jih po ugotovitvah policije niso. Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO

Mariborski kriminalisti so izvedli 12 hišnih preiskav. Peterico sumijo, da je organizirala priseljevanje tujcev v Slovenijo in Evropsko unijo, pri čemer so državne organe preslepili glede pravega namena vstopa v državo.

Z lažnimi podatki je peterica najmanj 70 tujcem omogočila bivanje na območju Slovenije, je na tiskovni konferenci razkril vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda. Pri tem so zlorabili ustavno pravico do podjetniške pobude.

Osumljeni so v Sloveniji ustanovili več slamnatih podjetij, ki naj bi se ukvarjala z gradbenimi deli. Nato so na tujce prenesli večinske deleže podjetij, s čimer so ti prišli do delovnega vizuma ter selitve v Slovenijo - čeprav ne podjetja ne tujci niso bili delovno aktivni.

Poleg kaznivega dejanja ilegalnega priseljevanja tujcev so tako osumljeni še overitev lažne listine. Lani in letos so namreč zavodu za zaposlovanje in upravnim enotam predložili lažne dokumente in s tem dosegli, da so organi potrdili lažne podatke, kažejo izidi preiskave, ki poteka od 26. junija in se bo še razširila.

Trojica že na sodišču
Kot poroča časnik Večer, je sodišče zoper trojico kosovskih državljanov že izpeljalo obravnavo, enemu pa tudi izreklo sodbo. Maliq Maliqi je krivdo priznal. Sprejel je ponudbo tožilstva in bil obsojen na leto dni zapora, ki ga bo lahko odslužil s 706 urami dela v splošno korist.