Osmerica naj bi po informacijah kriminalistov pridobila 23.000 evrov oziroma približno 1.000 evrov na tujca. Foto: BoBo
Osmerica naj bi po informacijah kriminalistov pridobila 23.000 evrov oziroma približno 1.000 evrov na tujca. Foto: BoBo
Kriminalistična policija
Koprski kriminalisti so v zadnjih letih zaznali povečanje števila kaznivih dejanj, povezanih z zlorabami delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje tujcev. Foto: BoBo

Koprski kriminalisti so končali preiskavo zakoncev iz Srbije, ki naj bi na območju Obale in Ljubljane s pomočjo sostorilcev v preteklih dveh letih izvedla 23 kaznivih dejanj. Kriminalisti jim očitajo zlorabo delovnih dovoljenj in dovoljenj za prebivanje 23 tujcev.

Na Obali so že v letih 2013 in 2014 postali pozorni na porast zlorabe dovoljenj in na pristojno tožilstvo podali več ovadb. Letos so tako skupno ovadili osem ljudi, poleg zakoncev iz Srbije, gre za 60-letnika in 54-letnico, so ovadeni še 30- in 40-letnik iz Srbije, 38-letnik iz Ljubljane ter trije Portorožani.

Osumljenci so skušali na ozemlje EU-ja na nezakonit način pripeljati 23 tujcev, 18 Srbov in 5 državljanov BiH-a. Kriminalisti ocenjujejo, da so osumljeni zaslužili 23.000 evrov oziroma 1.000 evrov na tujca.

Ustanavljali podjetja in jih prodajali tujcem
Osumljenci so prav tako v Sloveniji registrirali več podjetij in jih prodali tujcem, ustanovitelji so bili lastniki novih podjetij le nekaj dni, nato so jih prodali državljanom Srbije in BiH-a.

"Šlo je za t. i. veriženje podjetji, saj sta organizatorja s 7.500 evri ustanovitvenega kapitala za d. o. o. ustanovila večje število podjetij, ki sta jih za plačilo in s pomočjo sostorilcev predajala tujcem za ureditev statusa," so sporočili s koprske policijske uprave.

Tujci so si nato uredili ali poskušali urediti delovno dovoljenje in posledično pridobiti tudi dovoljenje za bivanje. V treh primerih je tujcem uspelo prijaviti začasno prebivališče na območju Slovenije, vendar so ob preverjanju naslovov njihovih začasnih prebivališč ugotovili, da se niso nikoli dejansko zadrževali na območju Slovenije, temveč so takoj odšli na območje drugih držav članic EU-ja.

Vsem trem tujcem so pristojne upravne enote razveljavile izdana dovoljenja za bivanje oz. delo. Za overitev lažne vsebine je zagrožena zaporna kazen do treh let, za kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države pa zaporna kazen do petih let in denarna kazen.