Sporen je nakup fotovoltaičnih luči na Ukmarjevem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Sporen je nakup fotovoltaičnih luči na Ukmarjevem trgu. Foto: MMC RTV SLO
Boris Popovič
Kriminalisti so Popoviča ovadili zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja, pri čemer naj bi občinski proračun oškodoval za najmanj 250.000 evrov. Foto: FPA

Zaradi očitkov dveh dejanj zlorabe položaja pri nakupu in postavitvi fotovoltaičnih luči na Ukmarjevem trgu ter obnovi semedelske promenade je bil zaslišan pri preiskovalni sodnici Tatjani Cvetičanin. Ko je okoli poldneva zapuščal sodno palačo, je bil videti dobrega počutja, nasmejan in poln energije, spremljala sta ga njegov odvetnik Luka Zajc in najnovejši svetovalec Ljubiša Mihajlovič.

Župan želi, župan dobi
In kateri občinski posel še je prišel do sodišča? Koprski župan si je leta 2008 zaželel, da bi območje okoli ribiškega pomola razsvetljevale futuristične luči in občina je šla takoj v nakup. Dobavitelj je bilo neko italijansko podjetje. Za 53 fotovoltaičnih luči, ki naj bi se napajale zgolj z energijo sonca, je občina odštela okoli 300 tisoč evrov, pozneje pa se je izkazalo, da bodo delale le na elektriko. Da z lučmi ni narobe samo to, pač pa naj bi bili sporni tudi naročilo, dobava in postavitev svetil, je po anonimni prijavi prva ugotovila protikorupcijska komisija, nato pa so se vključili še kriminalisti. Ti so decembra 2010 opravili več hišnih preiskav, odnesli kup dokumentacije in na tožilstvo ovadili deset oseb.

Prikrito zaviti posli
Po ugotovitvah preiskovalcev se je Popovič s podjetjem Grafist Anteja Guberca v tistem času vnaprej dogovoril za dva donosna občinska posla. Hišni gradbinec bo postavil svetila na Ukmarjevem trgu in glavnem pomolu ter uredil novo semedelsko promenado. Občina naj bi se nato dogovorila, da bo dela navidezno oddala Stavbeniku, ta pa bo nato podjetje Grafist vzel za podizvajalca. Stavbenik naj bi za posredovanje dobil 250 tisoč evrov. Za gradnjo nove promenade pa je občina pooblastila Komunalo, obe naložbi pa izpeljala brez postopka javnega naročanja. Potrebno dokumentacijo naj bi glavni akterji ponaredili in celo uredili za nazaj.

Vsi so bili, le Grafista ni
Kriminalisti so Popoviča ovadili zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja, pri čemer naj bi občinski proračun oškodoval za najmanj 250.000 evrov, za toliko torej, kolikor je občina, po njihovih ugotovitvah plačala Stavbeniku za fiktivni manever. Med preostalimi ovadenimi, ki naj bi Popoviču pomagali zlorabiti položaj, so podžupan Jani Bačić in vodja občinskega urada za investicije Viljan Tončič, na Komunali direktor Igor Hrvatin in še trije uslužbenci, na Stavbeniku pa tedanji direktor Peter Fabiani in še dva uslužbenca. Med ovadenimi pa presenetljivo ni podjetja Grafist, ne katerega izmed njegovih lastnikov ali vodilnih. Preiskovalci naj bi namreč ugotovili, da je imel eno ključnih vlog pri sumljivem poslu prav Grafist.

Od števila se zvrti ...
Na policiji, tožilstvu in sodišču pa so v "obdelavi" še številni drugi Popovičevi kazenski primeri, za katere župan v najnovejših intervjujih pravi, da še sam več ne ve, koliko jih je. Med drugim je osumljen nepravilnosti pri obnovi koprskega stadiona, kriminalisti preiskujejo tudi sume zlorabe položaja pri prodaji občinskega lokala Popovičevi mami ...

Eugenija Carl, TV Slovenija