Policisti vsako leto zasežejo precej pirotehnike. Foto: PPIU Maribor
Policisti vsako leto zasežejo precej pirotehnike. Foto: PPIU Maribor

Proti vsem sedmim mladoletnikom bo policija na sodišče podala obdolžilni predlog. Ob tem pa priložnost izkorišča za vnovično opozarjanje na nevarnost uporabe pirotehničnih sredstev, predvsem petard.

Lani tri hujše poškodbe
V lanskem decembru so obravnavali tri poškodbe, ki so nastale zaradi nepremišljene in neodgovorne uporabe pirotehničnih izdelkov - enemu izmed poškodovanih so morali zaradi hudih poškodb amputirati dva prsta na roki, drugi je dobil večjo rano in opekline po glavi, tretji pa si je opekel dlan.

V treh primerih so obravnavali tudi kazniva dejanja poškodovanja tuje stvari, ko so osumljenci s prižiganjem pirotehničnih izdelkov poškodovali različne predmete in oškodovancem povzročili premoženjsko škodo.

Uporaba petard prepovedana v naseljih
Znano je, da pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, ni dovoljeno uporabljati v strnjenih stanovanjskih naseljih, zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih potniškega prometa in na površinah javnih shodov in prireditev. Tudi sama prodaja pirotehničnih izdelkov kategorije 1, katerih glavni učinek je pok, je dovoljena le od 19. do 31. decembra, uporaba pa le od 26. decembra do 2. januarja. Za prekršek je predvidena globa od 400 do 1200 evrov.