Kipov na stojalih ni več. Foto: Jože Žura
Kipov na stojalih ni več. Foto: Jože Žura
Kipi partizanskih poveljnikov v Bazi 20 na Kočevskem
Takšen je bil pogled pred krajo. Foto: Jože Žura

Dogodek se je zgodil med petkom in ponedeljkom, doprsja pa so tatovi izruvali z granitnih podstavkov. V Dolenjskem muzeju iz Novega mesta, ki upravlja bližnji kompleks Baze 20, menijo, da je bil vandalizem pridobitniškega značaja.

Kot je dejal sodelavec Dolenjskega muzeja, zadolžen za Bazo 20, Jože Saje, so ostali nedotaknjeni le neposredni kamniti podstavki doprsij, ki stojijo ob t. i. Mačkovem domu. Po njegovem mnenju to priča, da ni šlo za vandalizem z idejno-političnim predznakom, temveč za krajo dragocene bronaste zlitine.

Doprsja partizanskih poveljnikov, Franca Leskoška Luke, Ivana Mačka Matije, Franca Rozmana Staneta in Dušana Kvedra Tomaža (dela različnih kiparjev) so v Kočevskem rogu v zadnjih desetih letih postavili po zamisli in na pobudo generala Lada Kocjana, ki naj bi bil tudi lastnik doprsij.

Bo policija tatove ujela pred uničenjem?
Saje je še dejal, da v Dolenjskem muzeju upajo, da bodo policisti tatove odkrili,še preden jim bo uspelo dragocena doprsja pretopiti in prodati za odpadno kovino.

Dogodek so potrdili na Policijski upravi Novo mesto, preiskava pa še poteka. Na omenjeni vandalizem se je odzvalo Združenje borcev za vrednote NOB-ja Novo mesto, ki dogodek obsoja.