Kriminalna združba je tihotapila kokain in amfetamine. Foto: EPA
Kriminalna združba je tihotapila kokain in amfetamine. Foto: EPA
Slovenski državljani skrbeli za prevoz mamil na zahod
Mednarodno preiskavo začeli slovenski policisti
Ducat prijetih na območju PU Celje
Zasegli za milijon evrov mamil

Prostost so odvzeli več osumljencem. Med njimi je tudi 12 državljanov Slovenije, starih od 25 do 50 let. Gre za različne profile ljudi, večinoma s celjskega območja, ki bodo zdaj stopili pred preiskovalnega sodnika, je povedal Marjan Fank, direktor Uprave kriminalistične policije na GPU-ju.

Preiskavo je začela in vodila slovenska policija, konkretneje celjski policisti, samo v sklepnih dejavnostih pa je sodelovalo več kot sto slovenskih policistov, kriminalistov in preiskovalcev iz drugih držav. Slovenski preiskovalci so najpogosteje sodelovali z angleškimi in nizozemskimi kolegi, iz teh dveh držav pa je tudi večina dobaviteljev in kupcev mamil. Ta so potovala tudi po Nemčiji in Italiji.

Kriminalna združba je trgovala s kokainom in z amfetamini, milijon evrov vredno pošiljko pa so v ponedeljek zasegli v Veliki Britaniji. V Sloveniji so zasegli več kot deset kilogramov mamil.

Slovenski državljani so organizirali prevoz mamil. Kraji, kamor so potovala, so različni, del pa je ostal tudi v Sloveniji. Vloga slovenskih kriminalcev ni bila ravno vodilna, a je bila pomembna, ugotavlja policija.

Policisti še vedno nadaljujejo nekatere dejavnosti, zato bo več znanega v prihodnjih dneh.

V Sloveniji število kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili narašča

Število kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili, ki spadajo v okvir organizirane kriminalitete, sicer zadnja leta v Sloveniji narašča, kaže policijska statistika.

Leta 2007 so policisti zaznali 145 kaznivih dejanj proizvodnje in prometa z mamili, za katera so bile odgovorne organizirane kriminalne združbe. Očiten padec je sledil leta 2008, ko so policisti našteli le 52 takih kaznivih dejanj, a že naslednje leto je bil porast skokovit - kar 271 tovrstnih kaznivih dejanj. Na policiji so v svojem letnem poročilu za leto 2009 takrat kot razlog izpostavili več proaktivnega dela policije, ki je tisto leto ob sodelovanju kolegov iz tujine uspešno končala več preiskav zoper mamilarske združbe.

Leta 2010 je znova sledil padec v statistiki, omenjenih kaznivih dejanj so našteli 184, a mednje spada tudi ena najodmevnejših preprodajalskih zgodb v Sloveniji in na Balkanu - primer Balkanski bojevnik.

Po letu 2010 pa primeri kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili samo še naraščajo. Leta 2011 so jih našteli 231, lani pa že 292. Statistika za prvo polovico leta 2013 kaže, da bo tudi tokrat število večje - do konca junija so na policiji namreč našteli 217 kaznivih dejanj, v istem obdobju lani 168, predlani pa 111.

Po oceni policije je vse večje število kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa z mamili posledica kompleksnejšega preiskovanja kriminalnih združb, med katerim se uporabljajo tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Slovenski državljani skrbeli za prevoz mamil na zahod
Mednarodno preiskavo začeli slovenski policisti
Ducat prijetih na območju PU Celje
Zasegli za milijon evrov mamil