V tem primeru je šlo za hujšo kršitev delovne discipline, je pojasnil direktor PU-ja Koper Danimir Rebec. Foto: BoBo
V tem primeru je šlo za hujšo kršitev delovne discipline, je pojasnil direktor PU-ja Koper Danimir Rebec. Foto: BoBo
false
Vlomilec je v vozili vstopil tako, da je razbil zadnja stekla. Foto: MMC RTV SLO
Policist
Iz dveh vozil so ukradli avtomatsko puško, strelivo in neprebojne jopiče. Foto: BoBo
Iz policijskega vozila ukradli avtomatsko puško

Vozili sta bili parkirani pred stavbo postojnske policijske postaje, vlom pa se je zgodil v noči na torek, 19. aprila. Takrat so obravnavali še tri vlome v vozila v bližini železniške postaje, zato predvidevajo, da bi bili vlomi lahko medsebojno povezani, je v izjavi za medije pojasnil Rebec.

Vlomilec je v vozili vstopil tako, da je razbil zadnji šipi, nato pa iz enega vozila odnesel neprebojna jopiča in čeladi, ki sta bili shranjeni v službeni torbi, iz drugega vozila pa je odnesel torbo, v kateri so bili neprebojni jopič, neprebojna čelada in tudi službeno orožje, in sicer avtomatska puška znamke Heckler & Koch ter pripadajoče strelivo in nabojnika.

"Po vseh pravilih in po internih pravnih aktih in v skladu s pravilniki mora vsak policist, ki v službi uporablja tudi službeno orožje, po koncu službe to dolgocevno orožje shraniti na policijski postaji," je hujšo kršitev delovne discipline oziroma delovnih dolžnosti, pojasnil Rebec. Generalnemu direktorju policije je zato predlagal, da izvede postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. "Je pa res, da je končna odločitev odvisna od generalnega direktorja policije," je dodal.

Vlomilec večkrat obravnavani uživalec mamil
Policija za vlom sumi 33-letnega Postojnčana, ki so mu v četrtek odvzeli prostost, med zaslišanjem pa je kaznivo dejanje tudi priznal. Naslednji dan so kriminalisti pri njem opravili še hišno preiskavo, v kateri so našli vse ukradene predmete, razen puške. Po Rebčevih besedah gre za uživalca mamil, ki ga je policija v preteklosti že večkrat obravnavala zaradi različnih kaznivih dejanj, zato sumijo, da je bil motiv storilca tudi maščevanje za policijske postopke zoper njega.

Direktor PU Koper je osebi, ki ima trenutno v posesti puško, svetoval, naj se "nekoliko razbremeni, in to sam še pravočasno vrne, preden nastanejo še hujše posledice". V priporu se je znašel tudi 34-letni Postojnčan, ki je z osumljencem vloma v policijski vozili sodeloval pri izvedbi drzne tatvine, sam pa z vlomom pred sedežem policijske postaje nima nič, je še navedel direktor koprske policijske uprave.

Ograditev postojnske policijske postaje bi bistveno pripomogla k varnosti objekta in tudi policistov, vozil in opreme, je poudaril Rebec in nadaljeval, da je policija v letošnjem proračunu pridobila dodatna naložbena sredstva, v Kopru pa so že konec lanskega leta poudarili potrebo po postavitvi ograje in asfaltiranju makadamskega parkirišča.

Iz policijskega vozila ukradli avtomatsko puško