Sodišče je le deloma ugodilo zahtevi tožilstva po preiskavi. Foto: EPA
Sodišče je le deloma ugodilo zahtevi tožilstva po preiskavi. Foto: EPA

Seznam se je skrčil, saj je sodišče zahtevo za preiskavo proti drugim zavrnilo, pišejo Primorske novice. Tožilka, ki se s tem primerom ukvarja, se še ni odločila, ali bo vložila pritožbo.

Petan je za časnik potrdil informacije, da je preiskovalni sodnik koprskega okrožnega sodišča uvedel preiskavo proti njemu in DZS-ju, a le "v določenem manjšem delu". Na sklep o uvedbi preiskave so se njegovi in odvetniki DZS-ja tudi že pritožili, je pojasnil.

Po njegovih besedah pa je zanj in za poslovanje DZS-ja najpomembnejši sklep, da se zahteva za preiskavo zoper njega in DZS v delu, ki je bil podlaga za začasno zavarovanje premoženja, zavrne. "S tem je zavrnjena domneva oziroma očitek, da je družba DZS kakor koli oškodovala tako Marino Portorož kot Terme Čatež," je dejal Petan.

Milijoni evrov oškodovanja
Preiskovalci NPU-ja so Petana in njegov poslovni imperij vzeli pod drobnogled pred letom dni, ko so preverjali domnevno izčrpavanje povezanih družb, med drugim tudi Marine Portorož in Term Čatež, ki jih je Petan lastniško obvladoval prek DZS-ja.

Septembra lani so preiskavo končali in poleg Petana ovadili štiri ljudi in dve družbi iz Ljubljane. V letih 2009 in 2010 naj bi sprejeli več škodljivih sklepov in pogodbo in tako v korist DZS-ja pridobili več kot 25 milijonov evrov premoženjske koristi in domnevno izčrpavali povezane družbe.

Specializirano tožilstvo je aprila nato zahtevalo sodno preiskavo. Med drugim je ugotovilo, da so pri pripojitvi Turističnega podjetja Portorož DZS-ju zaradi napačnega menjalnega razmerja Marina Portorož in Terme Čatež imele 12,7 oz. 6,7 milijona evrov škode.

Koprsko sodišče pa je pred dnevi preiskavo uvedlo le v določenem delu, in sicer za kaznivi dejanji, s katerimi DZS-ju specializirano tožilstvo ne očita več pridobitve premoženjske koristi. Sodišče zato ni ugodilo predlogu tožilstva za podaljšanje začasnega zavarovanja premoženja in je odredbo odpravilo.