V obstreljenem avtomobilu v Mariboru sta bila tudi otrok in ženska. Foto: Reuters
V obstreljenem avtomobilu v Mariboru sta bila tudi otrok in ženska. Foto: Reuters
false
Streli na srečo niso poškodovali mimoidočih, so sporočili policisti. Foto: Radio Koper
pištola, moški, orožje
Pištolo policisti še iščejo, tudi v Dravi. Foto: Pixabay
Preiskava strelskega obračuna v Mariboru

Dogodek, ki je spominjal na scenarij kakšne kriminalke, je podrobneje na novinarski konferenci opisal vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor Robert Munda. Policija zadevo obravnava kot poskus umora, hkrati pa tudi kot kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti, saj sta bila v vozilu žrtve napada še 32-letna ženska in otrok. Poleg tega je osumljeni s streli in objestno vožnjo ogrožal tudi druge udeležence v cestnem prometu.

Napadeni 36-letni voznik je bil ranjen, a strel v ledveni del telesa ni povzročil resnejše poškodbe. Otrok in ženska na srečo nista bila poškodovana.

Dejanja je osumljeni 26-letni moški, ki se je spravil na 36-letnika. Oba sta iz okolice Maribora. Najprej je streljal nanj na parkirišču nekdanje trgovine Lesnina v Hočah, ko je ta sedel v avtomobilu skupaj z žensko in otrokom. Da bi se izognil strelom, je oškodovanec hitro odpeljal proti središču Maribora, napadalec pa mu je z avtomobilom sledil.

Vzvratno bežal po avtocesti
Na Cesti Proletarskih brigad v Mariboru je nato trojici uspelo pobegniti. Napadalec pa se je presedel v drugo vozilo in na avtocesti v Hočah znova izsledil oškodovanca, ki je bil zdaj sam v avtomobilu. Z vozilom mu je zaprl pot in ga tako prisilil, da je ustavil. Zatem je osumljeni izstopil iz svojega vozila in ponovno streljal na oškodovanca, ki mu je z vzvratno vožnjo po avtocesti do prvega semaforiziranega križišča v Hočah uspelo pobegniti in se odpeljati nazaj proti središču Maribora.

Napadalec mu je znova sledil in med vožnjo še naprej streljal na zasledovani avtomobil. Eden izmed nabojev je prebil prtljažni del vozila, naslonjalo zadnjega in sprednjega levega sedeža ter ledveni del oškodovančevega telesa. Poškodovancu je kljub resni poškodbi uspelo pobegniti in se zateči na policijsko postajo.

Nasilje v družini
Napadalca bremeni tudi kaznivo dejanje nasilja v družini, saj je v zadnjih dveh letih v družinski skupnosti večkrat pretepel zunajzakonsko partnerico. "Verjetno je to tudi razlog, da je prišlo do razdora v družini in posledično do tega kaznivega dejanja," je dejal Munda. Ženska je morala večkrat zaradi nasilja k zdravniku, a partnerja vseeno ni prijavila policiji.

Osumljeni se je predal sam
Osumljeni se je še istega dne, nekaj minut pred polnočjo, na prigovarjanje svojcev sam predal policiji. V sredo zvečer je bil priveden k preiskovalnemu sodniku. Za kaznivo dejanje poskusa umora je predpisana zaporna kazen najmanj 15 let zapora, za povzročitev splošne nevarnosti in nasilja v družini pa do pet let.

Pištolo iščejo tudi v Dravi
Orožje, ki je bilo uporabljeno v napadu, policisti še iščejo, tudi v Dravi. Osumljenec dovoljenja zanj ni imel. Vozilo, v katero se je napadalec med zasledovanjem presedel, pa je bilo od omenjene ženske, ki ga je pustila v mestu. "Po našem vedenju mu nihče ni pomagal pri kaznivem dejanju. Je pa res, da je v določenem delu znana oseba opravila določen prevoz," je pojasnil Munda.

Ker je bilo izstreljenih več strelov v različne smeri, je policija tudi pozvala ljudi, ki so morebiti dobili poškodbe, da se javijo. "Nihče od drugih državljanov se ni prepoznal v tem primeru kot oškodovanec, zato domnevamo, da do poškodb na drugih vozilih ni prišlo ali pa so se ljudje odločili, da se ne bodo javili," je sklenil Munda.

Preiskava strelskega obračuna v Mariboru