Obtožni predlog obtožence bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali prejemanjem podkupnin. Foto: MMC RTV SLO
Obtožni predlog obtožence bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali prejemanjem podkupnin. Foto: MMC RTV SLO
Afera Patria: Pričal le Kryžanowski

Po zaslišanju je Kryžanowski novinarjem dejal, da o podkupninah ne more govoriti, saj o njih ne ve ničesar. Obenem meni, da preveč stvari sloni na nekih namigovanjih in delnih informacijah. Kot je dejal, je danes slišal malo neposrednih informacij in da ni nobenih dokumentov, ki bi jasno opisovali poslovne odnose in odločitve.

Že med samim zaslišanjem pa je pojasnil, da bi bilo zelo čudno, če nobena od služb o tako velikem projektu ne bi obveščala predsednika vlade ali predsednika države. Po njegovih besedah mora biti vsak, ki se ukvarja s prodajo vojaške opreme, preverjen, kar običajno opravi vojaška obveščevalna služba. To preverjanje je zelo temeljito; pri posamezniku preverijo vse, je dejal Kryžanowski, "od alkohola, drog in žensk".

Če bi obstajale, bi nepravilnosti nekdo že preprečil
Če bi torej take nepravilnosti, kot so navedene v obtožnem predlogu, obstajale, "bi moral obstajati nekdo, ki bi to že prej videl oz. tudi to preprečil".

Kryžanowski je med zaslišanjem opozoril tudi na vlogo Walterja Wolfa in Wolfganga Riedla v poslu. Njuno posredništvo se mu je, kot je dejal, zdelo amatersko in absurdno. Pojasnil je, da se take posle dela brez posrednikov, Slovenijo pa se je s tovrstnim ravnanjem postavilo na raven "bananarepublike". "Ona dva sta v tej igri edina, ki sta se igrala z vsemi nami," je dejal Kryžanowski.

Prišla le dva od petih
Na tokratni obravnavi zadeve Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču sta bila sicer prisotna le dva od peterice obtoženih. V imenu predsednika SDS-a Janeza Janše je zagovornik Franci Matoz predložil isto opravičilo kot na prejšnji obravnavi – Janšo so zadržale "službene obveznosti pri iskanju rešitev za politično krizo v državi".

Ponovno je bil zaradi zdravljenja v Kanadi odsoten podjetnik Walter Wolf. Njegov zagovornik Andrej Kac je sicer napovedal, da lahko Wolfa na sodišču pričakujejo že prihodnji ponedeljek. Jože Zagožen in njegov zagovornik Boris Marčič pa sta po besedah sodnice pomešala datume obravnav in zato na sodišče nista prišla.

Tokrat bi morali pričati Miha Matek, Bojan Pograjc in Marko Grubar z obrambnega ministrstva. Tako obramba kot tožilstvo sta menila, da izključitev javnosti ni potrebna, zato se je postavilo vprašanje, katere podatke smejo priče razkriti.

Obrambno ministrstvo je trojico sicer odvezalo varovanja tajnosti, vendar sta državni pravobraniliki opozorili, da je zadeva še vedno tajna, ker pogodba še ni zaključena. Grubar je pojasnil, da je z nekaterih dokumentov že umaknjena stopnja tajnosti – s katerih, pa je treba še poizvesti. Sodnica Barbara Klajnšek je zato zaslišanje za časa poizvedbe preložila, ob 13. uri pa je kot priča predviden nekdanji predsednik uprave Petrola Marko Kryžanowski.

Obtoženi, brigadir Tone Krkovič, je pred obravnavo za medije izjavil: "Pričakujem še eno epizodo v nadaljevanki v režiji pravljičarke Hrastarjeve."
Pričala Pavček in Bobinac
Prejšnja obravnava je sicer minila v znamenju pričanj, zaslišana sta bila predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac in predsednik upravnega odbora skupine Viator & Vektor Zdenko Pavček. Pavček je poudaril, da ni bil vključen v "zgodbo 8x8", prav tako tudi v priprave na razpis ne, saj da se je s tem ukvarjala posebna skupina v Sistemski tehniki, ki pa posla kasneje ni dobila.

Sojenje peterici obtoženih – Janši, Wolfu, Krkoviču, nekdanjemu prvemu možu HSE-ja Zagožnu in direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču – se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov Patria.

Afera Patria: Pričal le Kryžanowski