Črna kronika
Policija starše opozarja, naj imajo početje svojih otrok na spletu pod nadzorom. Foto: Pixabay
Spolni prestopniki z mladimi vstopajo v stik preko klepetalnic v spletnih igrah, na družbenih omrežjih in v spletnih klepetalnicah. Foto: Pixabay
       Da gre za nevarne ljudi, kaže tudi dejstvo, da smo našli celo priročnik, kako pristopiti do otroka in zakriti sledi zlorabe.       
 Kriminalist Robert Tekavec
Policisti so v Sloveniji v zadnjih dveh letih zasegli več kot 300 naprav, na katerih so odkrili več kot 400.000 datotek, ki prikazujejo spolne zlorabe otrok. Foto: Pixabay
Kaznivo dejanje je tako spolna zloraba ali spolno izkoriščanje kot tudi izdelovanje ter razširjanje gradiva: fotografij in posnetkov. To ni zabava, to je kaznivo dejanje, so opozorili na novinarski konferenci. Foto: Policija
VIDEO
Policija opozarja na sple...

Dodaj v

V zadnjih dveh letih odkrili 400 tisoč datotek s spolnimi zlorabami otrok

Policija poziva starše, naj pazijo, kaj počnejo otroci na spletu
6. december 2018 ob 14:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Starši morajo biti pozorni na početje otrok na spletu, pa tudi, kakšne fotografije svojih otrok sami objavljajo na družbenih omrežjih in drugje. Obseg spletnega kriminala se povečuje, največja žrtev pa so otroci in mladostniki, opozarja policija.

Robert Tekavec iz sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana je na novinarski konferenci opozoril, da so mladostniki pogosto bolj vešči modernih tehnologij kot starši, zato jih ti težko učijo prave in varne uporabe tehnologij in družbenih omrežij.

Starše in skrbnike na policiji opominjajo, da si storilci kaznivih dejanj za žrtve največkrat izberejo mlade, ki imajo doma težave, nizko samopodobo, so brez nadzora doma, v šoli ali kje drugje, kjer imajo dostop do spleta. Spolni prestopniki z mladimi vstopajo v stik prek klepetalnic v spletnih igrah, na družbenih omrežjih in v spletnih klepetalnicah.

Starši bi zato morali imeti nadzor nad tem, kaj njihovi otroci počnejo na spletu, kakšne so nastavitve spletnih klepetalnic, računalnika, dostopa do spleta. Še posebej pozorni naj bodo starši, ki zaznajo, da se je njihov otrok spremenil ali da je odvisen od računalnika, je na današnji novinarski konferenci poudaril Vinko Stojnšek z uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Opomnil je tudi na pomen dobrega zgleda otrokom, da naj torej tudi starši na spletu ne objavljajo fotografij svojih otrok.

V zadnjih letih 80 primerov
Slovenska policija je dejavna na področju preiskovanja kršitev spolne nedotakljivosti otrok na spletu. Po besedah Tekavca so v zadnjih letih obravnavali 80 primerov, ko so storilci kaznivih dejanj prek spleta zlorabljali otroke, kar vključuje to, da so z žrtvami stopili v stik na spletu in jih kasneje tudi fizično zlorabili.

Prijave po besedah Tekavca prejemajo tako od žrtev kot od tujih varnostnih organov, vse več zadev pa zaznajo tudi sami z lastnimi preiskavami, tudi družbenih omrežij. V zadnjih dveh letih so na območju cele Slovenije opravili več kot 40 hišnih preiskav, zasegli več kot 300 naprav, pregledali več kot 1.500 DVD-jev in več kot 55 terabajtov podatkov.

Spolna zloraba otrok na 400.000 datotekah
Tako so odkrili nad 400.000 datotek, ki prikazujejo spolno zlorabo otrok. "Da gre za nevarne ljudi, kaže tudi dejstvo, da smo našli celo priročnik, kako pristopiti do otroka in zakriti sledi zlorabe," je izpostavil Tekavec.

V tem času so identificirali tudi 30 slovenskih mladoletnikov, ki so bili žrtve zlorab prek spleta ali fizične zlorabe, osumljenci pa so do njih prišli po spletu, je poudaril.

Prek spleta nagovarjal dekleta in jih zlorabljal
V eni od preiskav so policisti PU-ja Ljubljana nedavno prišli do osumljenca, ki je prek interneta nagovarjal dekleta, da so se slikala gola, se z njimi srečeval in jih spolno zlorabljal. Kot je povedal Tekavec, je osumljeni, šlo naj bi za moškega, starejšega od 40 let, z družino, po dosedanjih ugotovitvah policije v 10 letih stopil v stik z med 100 in 150 otroki. Osumljeni je zdaj v priporu, preiskava pa se nadaljuje.

Starši, poznate svojega otroka?
Z otroki se moramo ukvarjati, se pogovarjati in si zaupati. Če svojega otroka ne poznamo, potem ne moremo opaziti sprememb v njegovem vedenju, opozarjajo policisti. Na vse starše so naslovili apel, da se o tej temi pogovorijo s svojimi otroki. "Vprašajte jih, kaj bi storili, če bi jih kdo nagovarjal prek spleta, naj se slečejo. Kaj bi naredili, če bi jih neznana oseba povabila ven?" Otroci radi eksperimentirajo, kar je normalno, a vedeti morajo, kje so meje, onkraj katerih se ne sme. To je odgovornost njihovih staršev, opozarjajo.

"Povejte jim, da ste zanje vedno na voljo, v vsakem trenutku, da jim boste vedno stali ob stani in pomagali. Povejte jim, da se morajo imeti radi in se spoštovati in da jim nihče nikoli ne sme početi ničesar, kar jim ni všeč. V takem primeru se morajo takoj umakniti in vam razkriti svojo stisko."

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Krimsky
# 06.12.2018 ob 14:35
Če starši razkazujejo otroke na medmrežju ...
~
... je to prvi korak k temu, da so − razkazani.

Večni problem vzgoje − kdo bo vzgojil vzgojitelje?
friks
# 06.12.2018 ob 14:30
To so vsebine, ki bi morale biti obvezni predmet v šoli. V to bi morali biti vključeni vrstniki, ki so imeli slabe izkušnje, da bi predstavili svoje primere. V današnjem času in razpoložljivih medijih je dovolj ena sama neumnost, da ti zaznamuje celo življenje.

Kot lepo piše v članku starši velikokrat nimajo znanja, da bi sploh vedeli, kaj se vse dogaja, kaj šele da bi znali svetovati kako se to rešuje. Edini odgovor, ki ga zato največkrat imajo je prepoved, kar pa pri otrocih večkrat povzroči celo obratni efekt.
friks
# 06.12.2018 ob 16:17
Pa smo spet pri prepovedih in cenzuri.

To mogoče deluje v zgodnjih letih, ko otrok še ne more razumeti zakaj je nekaj zanj nevarno, kasneje je pa popolnoma zgrešeno. Kasneje je treba otroke osveščati in učiti, kako naj se obnašajo v določenih situacijah.

Podobno kot otroka učimo za obnašanje v prometu. Najprej niti sam ne sme hoditi (nas mora držati za roko), potem se lahko spusti in hodi v našem spremstvu, potem mu pustimo, da opravi varne in krajše poti in na koncu lahko hodi sam tudi daljše in bolj zapletene poti.

Na spletu pa tega ne dojamemo. Nekaj časa sploh ne sme hoditi, potem naj pa kar naenkrat in iz nule takoj hodi sam, tudi po nevarnih cestah.
mojenovoime
# 06.12.2018 ob 15:57
Marsikdo bo v komentarjih pameten, ampak ko 13-letni ugotovi začne odkrivat, da so mu všeč fantje, nima nobenega starejšega, ki mi mu dal kak pameten nasvet, vrstniki ga pa tudi ne razumejo. Taki grejo iskat informacije na splet, dobijo čisto popačeno predstavo o usmerjenosti in itak v 99% primerih zahaklajo enga starega pedofila.
Ja, to se dogaja, dragi starši.
Lublanski
# 06.12.2018 ob 15:51
ko bo padla obsodba za tega 'družinskega človeka', pričakujem tukaj in v ostalih medijih njegovo sliko ter ime in priimek!!

ne morem verjet kakšno potuho se daje takšnim sprevržencem in se jih ščiti bolje kot njihove žrtve !!
Črnibog
# 06.12.2018 ob 18:50
Kaj točno je otrok kriv, če so starši bedaki? Malo poglejte kaj vse se objavlja po fb in podobnih omrežjih, nvadno v bedarijah pretiravajo mladi starši. Veliki brat je verjetno zelo zadovoljen, da ima take uporabnike.
Radoveden
# 06.12.2018 ob 15:30
Na naši šoli so otrokom to temo predavali že precej zgodaj. Kaj je ok, kaj pa ni varno ali dopustno. In sedaj pri nas otrok z neznanci defacto ne želi komunicirat, no, bolje rečeno ne upa. Je pa res da je tak pristop otroka do komunikacije na netu lahko za starše varljivo pomirjujoč, ker se z leti lahko postopoma zmehča in če se zavedanje o tem ne osvežuje lahko zlobneži otroka enkrat dobijo "na levi nogi". Zato je ponavljanje tistih nekaj pravil, ki jih je objavila policija v zgornjem videu zlatih, da otroku lahko zazvoni alarm, ko je še čas in zadevo ugasne in blokira.
kafthenimda
# 07.12.2018 ob 02:26
johann, pazi, da ne izgubiš ključa od te svoje železne kletke... sicer pa, ti novodobni starši prava katastrofa... in, ejga, otroci hodijo v šolo, ne vidva, prfoksi so tam za izobraževanje, ne vidva... lol
ali666
# 06.12.2018 ob 23:27
@johann

Dogovorili ste se? Misliš reči prepovedal sem jim socialna omrežja?
johann
# 06.12.2018 ob 21:20
Mi smo to doma rešili enostavno. Dogovorili smo se, da ne bomo imeli nobenih profilov na družabnih omrežjih. Sicer pa so moji otroci tako zaposleni z različnimi dejavnostmi in šolo, da enostavno nimajo časa za te bedarije.
DrMrrr
# 06.12.2018 ob 15:19
Friks, sem dojel poanto. Vsekakor. In idejo načeloma podpiram. Ne podpiram pa logike “prenosa” problema primarno s staršev na sistem. Starši naj v osnovi “opremljajo” otroke za življenje v družbi. Ostali sistemi pa naj bodo podporni. To je bila moja misel.
friks
# 06.12.2018 ob 15:08
@DrMrrr

ja, saj starši vsekakor imamo svojo odgovornost. Ampak splošno vzgojno. Kar se tiče konkretnega spletnega obnašanja in nevarnosti, pa večina staršev lahko da zelo splošna opozorila v smislu ne zaupaj tujcem, pazi kakšne slike objavljaš, nikoli ne razkrivaj gesel...

Ampak to navadno pri otrocih ne pali. Bolj se primejo kakšni konkretni primeri v kanalih, ki so jim jasni in poznani.
DrMrrr
# 06.12.2018 ob 14:44
Friks, se deloma strinjam. Šola bi tulaj morala pridati svoj delež. A ne le šola! Tudi staršem bi bilo potrebno ponuditi pomoč. Otrok je vendarle samo otrok in prevaliti nanj (in šolstvo) glavnino odgovornosti za takšne (in tudi ne edine) pasti na spletu, ki lahko imajo zanj zelo trajne posledice, bi gotovo bili neodgovorno. Prvenstveno naj bi torej bila starševska skrb starševska, ostali dejavniki (mediji, šolstvo, zdravstvo, socialna omrežja, NVO, strukture socialnega skrbstva, organi pregona its.) pa naj bi predvsem pripomogli k boljši ozaveščenosti in sposobnosti vzgajanja, pravilnega ukrepanja itd. Vsaj kot jaz razumem ta svet in ... odnose.
spela55
# 06.12.2018 ob 20:33
13 letna dekleta so otroci! Marš!
Radenm
# 06.12.2018 ob 17:44
Največ zlorab se še vedno zgodi v domačem okolju. Saj je prav da se spodbuja informacijska pismenost in vodila obnašanja na internetu v izogib incidentom, ampak levlji delež problema je na drugi strani, za zaprtimi vrati.
Radoveden
# 06.12.2018 ob 15:35
"na drugi sliki pa ste zbrali sliko igre z najnovejšo grafiko vidim ... taka je bla zastarela že ko sm bil js še otrok"

to je Minecraft v letu 2018.

ampak ne se sekirat, saj so povedali, da danes tastari ne sledijo več.
firtoh
# 06.12.2018 ob 21:24
Kva pa je z onim znanim mladinskim pisateljem V.M.,ki se je rad smukal okoli vrtcev in šol?Sem slišal,da je dobil samo pogojno kazen, čeprav se pedofilstva ne da pozdraviti.
Radoveden
# 06.12.2018 ob 16:29
"Taki grejo iskat informacije na splet, dobijo čisto popačeno predstavo o usmerjenosti in itak v 99% primerih zahaklajo enga starega pedofila. "

A tako je to? V 99% primerih zahaklajo starega? Zato pa je tako zgrešena predstava o "dirty old man", ker jo nekateri še vedno v tej dobi pomagajo širit. Pomagalo bi jim da odidejo na splet in ker so tako zelo pametni najdejo točne informacije o problematiki in prenehajo širit že ničkolikokrat razbit mit o starem pokvarjenem dedcu.
frgo
# 06.12.2018 ob 16:16
ko bo padla obsodba za tega 'družinskega človeka', pričakujem tukaj in v ostalih medijih njegovo sliko ter ime in priimek!!

ne morem verjet kakšno potuho se daje takšnim sprevržencem in se jih ščiti bolje kot njihove žrtve !!


Za obsojene po izpustu iz zapora predlagam tudi javno objavo aktualnega naslova prebivališča, da bodo sosedje vedeli s kom imajo opravka.
ginza
# 07.12.2018 ob 12:08
@Radoveden:In sedaj pri nas otrok z neznanci defacto ne želi komunicirat, no, bolje rečeno ne upa.

Ja, to je varljivo pomirjujoče. Čeprav sta splet in ulica tudi nevarna, pa večino otrok še vedno zlorabijo ljudje, ki jih otroci poznajo.
friks
# 07.12.2018 ob 11:46
Ne verjamem, da kakšnih otrok ne zanima komuniciranje z vrstniki. Socialna omrežja, še veliko bolj pa sporočilne aplikacije so pri mladih pač način komunikacije, tako kot so bili za nas telefon in mail.

Temu se ne da izogniti, temu se da le pravilno pristopiti.
johann
# 07.12.2018 ob 08:48
Dogovorili ste se? Misliš reči prepovedal sem jim socialna omrežja?

Nisem jim prepovedal, ampak mojih otrok to na srečo ne zanima, čeprav so včasih (sploh v času počitnic) po nekaj ur na dan na internetu. Pač bolj jih zanimajo druge stvari (npr. igrice, videospoti...).
veselo-na-delo
# 07.12.2018 ob 01:05
Tej naši mladini več sam Bog ne more več pomagati, tako so razpuščeni,in prepuščeni samim sebi.
jurlin
# 07.12.2018 ob 11:06
johann

# 06.12.2018 ob 21:20
Mi smo to doma rešili enostavno. Dogovorili smo se, da ne bomo imeli nobenih profilov na družabnih omrežjih. Sicer pa so moji otroci tako zaposleni z različnimi dejavnostmi in šolo, da enostavno nimajo časa za te bedarije.
---------------------
Za izkrivljena pota otrok so največ zaslužni starši.

They fuck you up, your mum and dad.
They may not mean to, but they do.
They fill you with the faults they had
And add some extra, just for you.

(By Philip Larkin)
marelica7
# 07.12.2018 ob 07:14
pametni starši dajo otrokom butasti telefon, samo za klic in brez interneta. Tisti kar stoji pa doma na rač.mizi pa kontrolirajo...seveda, če znajo iskat...problem je, da starši nimajo ne časa ne interesa za tehnologijo, gredo raje s pesotom na sprehod.
Kazalo