Raziskava je pokazala, da Slovenci kokain uživajo tudi na delovnem mestu in v javnih ustanovah. Foto: MMC RTV SLO
Raziskava je pokazala, da Slovenci kokain uživajo tudi na delovnem mestu in v javnih ustanovah. Foto: MMC RTV SLO
Polovica mlajših od 30 let poskusila kokain

Med mladimi, ki obiskujejo slovenske nočne lokale in so v povprečju stari 25 let, jih je več kot polovica poskusila kokain, več kot pet odstotkov pa ga uživa redno, pogosto med pitjem alkohola. Večina uporabnikov svoj pribor deli z drugimi, s čimer lahko pride do prenosa nalezljivih bolezni.

Priljubljen prostor za njuhanje belega prahu so tudi javne ustanove, saj je 22 odstotkov uporabnikov kokain uživalo na delovnem mestu, le nekaj manj pa med poukom ali predavanji. Večina sicer pravi, da bi to mamilo uporabljali pogosteje, če bi le bilo cenejše. In razlogi za to početje: izboljšanje razpoloženja, popestritev spolnosti, povečanje delovne sposobnosti, je za TV Dnevnik poročala Rajka Pupovac.

80 odstotkov znanih Slovencev je to mamilo že poskusilo
Uporabo kokaina v Sloveniji je v svoji diplomski nalogi preučevala tudi nekdanja mis Hawaian Tropic Tina Gaber, ki je anketirala več kot 500 slovenskih igralcev, pevcev in manekenov. Ugotovila je, da je kokain poskusilo več kot 80 odstotkov znanih Slovencev.

Kokain ne velja več za mamilo bogatih, največ uživalcev ima končano srednjo šolo, njihov mesečni zaslužek pa je med 500 in tisoč evri. Raziskava je pokazala tudi, da so imeli mnogi zaradi kokaina različne zdravstvene težave, pomoč pa so poiskali le redki.

Polovica mlajših od 30 let poskusila kokain