V zadnjih letih imajo v Premogovniku Velenje manj kot 100 delovnih nezgod na leto. Foto: BoBo
V zadnjih letih imajo v Premogovniku Velenje manj kot 100 delovnih nezgod na leto. Foto: BoBo
Tragična delovna nesreča v rudniku

Okoli polnoči se je delavec, ki je čistil premog pod obratujočim transporterjem z gumijastim trakom v jami Pesje (to je približno 200 metrov pod površjem), pri tem tako hudo poškodoval, da je umrl, so sporočili iz Premogovnika Velenje in dodali, da je bil v nezgodi udeležen le ponesrečeni.

Ob tem v Premogovniku izrekajo sožalje pokojnikovi družini in nezgodo obžalujejo: "Tragični dogodek nas je globoko pretresel. Iskreno sočustvujemo s svojci ponesrečenega rudarja. Varstvo in zdravje pri delu je eden ključnih strateških ciljev Premogovnika Velenje, zato preprečevanju nezgod in ozaveščanju zaposlenih o pomenu varnega dela v skladu s predpisi in pravili namenjamo veliko pozornost. Obžalujemo vsako nezgodo in se s številnimi ukrepi trudimo, da bi njihovo število še znižali."

Preiskava še poteka
Prizorišče sta si že ogledala tudi rudarska inšpektorja, poudarjajo v premogovniku in dodajajo, da so proizvodnjo ustavili za toliko časa, kolikor je trajal ogleda mesta nezgode. Preiskava vzrokov nezgode sicer še vedno poteka - po prvih indicih se je zgodila zaradi nepazljivosti delavca -, proizvodnja pa je s prvo današnjo izmeno normalno stekla.

V Premogovniku Velenje ob tem še poudarjajo, da se število delovnih nezgod zmanjšuje: "Če smo še pred dvajsetimi leti imeli več kot 1000 nezgod na leto, se je ta številka v zadnjih letih spustila krepko pod 100. Letos se je do te zadnje nezgode zgodilo 75 nezgod lažjega značaja, lani smo imeli v Premogovniku Velenje 77 nezgod, leta 2012 76 in 2011 64. Zadnji delovni nezgodi s smrtnim izidom sta se v Premogovniku Velenje pripetili leta 2003, ko je prišlo do vdora plina."

Tragična delovna nesreča v rudniku