Črna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.2 od 18 glasov Ocenite to novico!
Tri osebe so se najverjetneje zastrupile s CO2. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
VIDEO
Usodna zadušitev z ogljik...

Dodaj v

Vipava: umrla dva moška, najverjetneje zaradi zadušitve s CO2

63-letno žensko so oživili
7. september 2017 ob 13:04,
zadnji poseg: 7. september 2017 ob 18:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Policisti so bili obveščeni, da v kletnih prostorih stanovanjske hiše v Vrhpolju pri Vipavi ležijo tri negibne osebe, ki so jih nato oživljali reševalci. Oživljanje je bilo uspešno le pri 63-letni ženski.

Pokojnika, člana ene od vinogradniških družin iz Vrhpolja, sta bila stara 67 in 27 let in po prvih ugotovitvah nista umrla nasilne smrti. 63-letno žensko, ki so jo prav tako našli ležati na tleh v kleti, pa so odpeljali na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

Kot so pojasnili na Policijski upravi (PU) Nova Gorica, so o dogodku obvestili tudi preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča in pristojno Državno tožilstvo v Novi Gorici. Zdravnica, ki je prispela na kraj dogodka, je za umrla odredila sanitarno obdukcijo, s katero bo ugotovljen dejanski vzrok smrti. Policijska preiskava tragičnega dogodka na Vipavskem še poteka.

Mirjana Košuta iz vinarskega laboratorija Kmetijsko-gozdarskega zavoda v Novi Gorici je za Radio Slovenija povedala, da je alkoholno vrenje buren proces, v katerem se sladkor pretvarja v alkohol, pri čemer se v ozračje sprošča ogljikov dioksid. Ta hitro doseže koncentracijo, ki je za ljudi nevarna, je pojasnila.

Policija ob tem svetuje, da uporabniki prostore, v katerih se uporabljajo grelna telesa za kuhanje sokov, zračijo tako, da večkrat na dan naredijo prepih, predvsem pa naj tega opravila nikoli ne izvajajo sami. Ogljikov dioksid je gostejši od ostalega zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih. Nastaja pri popolnem izgorevanju ob zadostnem dotoku kisika, pri celičnem dihanju in alkoholnem vrenju.

Povišano koncentracijo ogljikovega dioksida lahko preverijo s preprostim testom z gorečo svečo. Ogljikov dioksid je plin brez barve in brez vonja, pač pa rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato lahko pride do nezavesti, preden je zaznana nevarnost.

G. C., Al. Ma.
Prijavi napako
Kazalo