Zakaj je višje sodišče Goršeta in Šušteršiča oprostilo, še ni znano. Foto: BoBo
Zakaj je višje sodišče Goršeta in Šušteršiča oprostilo, še ni znano. Foto: BoBo

ta Goršeta v zadevi HKS Sicura oprostilo. Upniki vztrajajo, da jih je Gorše oškodoval.

Na prvostopenjskem sodišču sta bila Gorše in Jože Šušteršič obsojena zaradi zlorabe položaja pri vodenju stečaja Hranilno-kreditne službe (HKS) Sicura oz. napeljevanja k temu kaznivemu dejanju. Goršetu je sodnica ljubljanskega okrožnega sodišča Dejana Fekonja pred letom dni prisodila štiri leta, Šušteršiču pa tri leta zapora. To sodbo je zdaj višje sodišče razveljavilo.

Šušteršič je s prodajo terjatev HKS Sicura, ki jih je od Goršeta kupil za nekaj več kot osem milijonov takratnih tolarjev, dobil 54,97 milijona tolarjev (okoli 229.400 evrov).

Gorše in Šušteršič sta po mnenju višjega sodišča utemeljeno opozarjala, da je sodišče prve stopnje neutemeljeno navedlo, da je bilo dokazano, da Gorše dolžnikov ni pozval k povračilu dolgov, saj to ne drži. Poudarili so tudi, da upniški odbor ni bil naklonjen podaljševanju zaposlitve dveh delavk, ki bi še naprej izterjevale terjatve. Prav navedeno so okoliščine, ki so po oceni višjega sodišča bistvene.
Upnikom ostanejo le še zasebne tožbe
Goršetov zagovornik Emil Zakonjšek pa je za spletni portal 24ur.com dejal, da je višje sodišče ugotovilo, da je bilo Goršetovo ravnanje v skladu z zakonodajo in gospodarno pri prodaji terjatev glede na takratne okoliščine in dejansko stanje v času, ko se je dogajala prodaja.

Vendar upniki HKS Sicure kljub oprostilni sodbi ostajajo prepričani, da jih je Gorše oškodoval, in to v precej večjem znesku, kot mu je bilo očitano. Upnike HKS Sicure je višje sodišče z njihovimi premoženjskopravnimi zahtevki zaradi oprostilnih sodb napotilo k pravdi, a se upniki sprašujejo, kakšen smisel bi to imelo, saj država tudi z visokimi sodnimi taksami skrbi, da se državljani po pravico ne bi preveč zatekali na sodišče.

Vse po pravilih, a obsojen
Koprsko okrožno sodišče je Goršeta v torek spoznalo za krivega poslovne goljufije, zlorabe položaja in pranja denarja v stečaju družbe Hidro Koper ter ga obsodilo na deset let zapora. Ta sodba še ni pravnomočna.

Gorše je od januarja tudi brez dovoljenja za delo stečajnega upravitelja, saj ni izpolnjeval pogoja zakona, ki določa, da mora imeti upravitelj sklenjeno zavarovanje, ki krije njegovo odškodninsko odgovornost.

Podjetje HKS Sicura je šlo v stečaj leta 2002, upniki pa so že leto zatem Banko Slovenije pozvali, naj sodišču predlaga zamenjavo Goršeta, saj z njegovim delom niso bili zadovoljni, vendar pa tega ni storila. V stečajnem postopku je bilo prijavljenih sedem milijonov evrov terjatev, upniki pa so jih dobili poplačanih 1,9 milijona evrov.