Črna kronika
false
Višji tožilci so zavrnili najbolj obremenilni dokaz zoper Kamenika, športne copate. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Ključni dokaz v zadevi Te...

Dodaj v

Višji sodniki v zadevi Tekačevo izločili ključni in obremenilni dokaz

Kdaj se bo nadaljevalo sojenje za umore v Tekačevem, ni jasno
11. oktober 2018 ob 14:03
Celje - MMC RTV SLO, STA

Celjski višji sodniki so v primeru štirikratnega umora v Tekačevem leta 1997 iz dokaznega gradiva izločili zasežene športne copate Kristijana Kamenika, ki so mu jih kriminalisti kot osumljencu za umor zasegli med hišno preiskavo.

Odredba sodišča, s katero so Kristijanu Kameniku tudi zasegli športne copate, je bila po mnenju višjih sodnikov premalo obrazložena, je poročal Večer. Prav tako so ugotovili, da je bila obdolžencu z odredbo sodišča kršena pravica do prostorske zasebnosti stanovanja.

V zdaj izločeni odredbi sodišča je zapisano le, da je Kamenik osumljen kaznivega dejanja nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem. Ob iskanju orožja pa so policisti leta 1997 tedaj s seboj odnesli tudi športne copate.

Državni tožilec Ivan Žaberl je ob pravnomočni odločitvi sodišča dejal, da tožilstvo kljub takšni odločitvi ne bo odstopilo od pregona v primeru Tekačevo pri Rogaški Slatini in da policija še vedno raziskuje ta primer. Zadeva glede Kamenika pa bo zastarala leta 2047, torej 50 let po zločinu. Pregon neznanih storilcev pa bo zastaral čez štiri leta.

Zapleti z domnevno premalo obrazloženo odredbo sodišča za hišno preiskavo, v kateri so Kameniku zasegli športne copate, so se začeli šele na četrtem začetku sojenja junija 2015. Kamenikov tedanji odvetnik Tomaž Bromše je namreč takrat na predobravnavnem naroku dejal, da je bila hišna preiskava pri Kameniku 8. aprila 1997 v Slovenskih Konjicah nezakonita, ker je bila opravljena na podlagi odredbe celjskega sodišča, ki ni vsebovala obrazložitve preiskave oziroma se je nanašala na kaznivo dejanje preprodaje orožja.

Kamenik je obtožen, da je iz koristoljubja umoril zakonca Štefana in Frančiško Poharc ter njuni podnajemnici Heleno in Viktorijo Krošlin.

Začetek postopka pred 20 leti
Začetek dolgotrajnega sodnega postopka, ki še do danes ni končan, sega v januar 1998. Kamenik je bil sprva obsojen na 20 let zapora za dva umora od štirih: sodišče je odločilo, da je kriv smrti zakoncev Poharc. Višje sodišče je sodbo spremenilo in ga obsodilo na sicer isto kazen, a za umor vseh štirih ljudi. Toda sodba je bila razveljavljena na vrhovnem sodišču.

Nato je bil oproščen očitkov iz obtožnice, a je ta sodba padla na višjem sodišču. V tretje so mu začeli soditi leta 2008, a so morali sojenje prekiniti, ker so Kamenika aretirali na Hrvaškem zaradi preprodaje heroina.

Na četrtem začetku sojenja junija 2015 na predobravnavnem naroku krivde ni priznal. Kot na vseh prejšnjih sojenjih je v sodni dvorani celjskega sodišča izjavil: "Nisem kriv!" Vsa dozdajšnja sojenja Konjičanu so se vrtela okoli zdaj pravnomočno izločenega dokaza, športnih copatov. A slovenski, nemški, švicarski in angleški izvedenci si nikoli niso bili edini o tem, ali je ta obutev pustila sledove na kraju zločina.

Kamenika čaka šest let zapora
Kdaj se bo sojenje nadaljevalo, še ni znano. Danes 46-letnega Kamenika namreč čaka še šest let zapora v Italiji zaradi vpletenosti v preprodajo kokaina, še poroča Večer.

Višji sodniki so tako potrdili odločitev sodnika celjskega okrožnega sodišča Marka Brišnika o izločitvi ključnega in tudi edinega obremenilnega dokaza, športnih copat, ki so jih pri hišni preiskavi aprila 1997 zasegli Kameniku.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
la.sonrisa
# 11.10.2018 ob 14:14
še dobro, da so ga vsaj Hrvati in Italijani mal privili, pri nas bi se lepo šetal naokrog, ker je za preiskavo umora bolj pomembnih par papirjev in štempljev kot pa dokazno gradivo samo.
V-J
# 11.10.2018 ob 14:21
Eksluzija dokazov oziroma ureditev tega instituta pri nas je največji problem slovenskega sodstva. Sodstvo se sploh ne ukvarja z dokazi samimi, ampak izključno z birokracijo oziroma vprašanjem, ali so bili dokazi pridobljeni zakonito ali ne. Celoten kazenski postopek pri nas tako ne služi razkritju materialne resnice, pač pa izključno "prepucavanju" tožilcev in odvetnikov glede zakonitosti dokazov.
Pa nobena vlada pri tem ne ukrene ničesar, čeprav gre za očitno rak rano slovenskega pravnega sistema, zaradi katere padejo praktično vsi večji kazenski primeri. Del problema je seveda, da med sodniki in tožilci po večini ostanejo samo najslabši pravniki, ker se tisti boljši preselijo v precej bolje plačano odvetništvo. In potem ti slabši pravniki, ki ostanejo med tožilci in sodniki, ne znajo dovolj dobro argumentirati, zakaj pa bi kakšen dokaz vendarle lahko upoštevali kljub kakšni birokratski pomanjkljivosti.
In, da ne bo pomote, teh slabših pravnikov je veliko tudi na višjih sodiščih, celo na vrhovnem in ustavnem jih je ogromno.
Na kratko - potrebno je presekat to butalščino in od zdaj naprej na prvo mesto v kazenskem postaviti ugotovitev materialne resnice, ne pa samo birokratsko ugotavljanje, ali so bili dokazi pridobljeni zakonito. Če niso bili, naj odgovarja tisti, ki jih je nezakonito pridobil, v postopku pa naj ostanejo (tu je seveda potrebno izvzeti dokaze, pridobljene z mučenjem in podobno).
Ampak ni videti politične volje za kaj takega, le zakaj...
Zoro27
# 11.10.2018 ob 14:16
Sramota sodstva se nadaljuje. Na srečo vse večje kriminalce zapirajo v tujini.
GoodFella
# 11.10.2018 ob 14:27
Sramota, štirje ljudje so umrli, naše sodstvo pa ni zmožno normalno sprocesirati zadeve. Administrativno-birokratska bizarnost v vsem svojem sijaju, za kak Kafkov roman.
glasnost
# 11.10.2018 ob 14:21
Odredba sodišča, s katero so Kristijanu Kameniku tudi zasegli športne copate, je bila po mnenju višjih sodnikov premalo obrazložena, je poročal Večer. Prav tako so ugotovili, da je bila obdolžencu z odredbo sodišča kršena pravica do prostorske zasebnosti stanovanja.

Kako smo lahko Slovenci srečni in ponosni, da imamo tako visoke standarde pridobivanja dokazov.
gerder
# 11.10.2018 ob 14:41
dogodek izpred 21 let se se vedno vlece...jao kaksna sodisca
opusdei
# 11.10.2018 ob 14:40
Zakaj mu prezidente pahor ne podeli kakega priznanja,vsaj jabolko navdiha...
Ze spet jest!
# 11.10.2018 ob 14:47
Nazadnje bo model še debelo odškodnino pokasiral. Upam, do bosta poten z mamo vsaj nehala kokain dilat.
zamudnik
# 11.10.2018 ob 15:28
Odredba sodišča, s katero so Kristijanu Kameniku tudi zasegli športne copate, je bila po mnenju višjih sodnikov premalo obrazložena, je poročal Večer. Prav tako so ugotovili, da je bila obdolžencu z odredbo sodišča kršena pravica do prostorske zasebnosti stanovanja.

Debatirajte raje o kredibilnosti samih dokazov, ne pa o tem, ali so ob njihovem zbiranju kriminalisti rekli dober dan trikrat ali samo dvakrat, pismo, no ...

Včasih se je reklo, da je pravo ena izmed vej oblasti, ne? To, kar ste pravniki naredili s pravom, ni več resno. Pravna država je umrla, zdaj imamo samo še pravniško državo, pa ne le v naših butalah, ampak v vsem zahodnem svetu. Ti debatni kroški in dokazovanje mišic v jeziku so kontraproduktivni in škodljivi,
gerder
# 11.10.2018 ob 14:42
Višji tožilci so zavrnili najbolj obremenilni dokaz zoper Kamenika, športne copate.

kvečjemu so to storili visji sodniki, ne visji tozilci... ce je kaj slabsega od nasega sodstva je to mmc portal
novi_xy
# 11.10.2018 ob 15:57
Ne moreš verjet, 100 razlogov dobijo, da nekoga ni treba obsodit. Ni važno,če bi na teh copatih dobili 100% dokaz, bolj je pomembno, da ni bilo pravilno obrazloženo. Pa to je norčevanje iz ljudstva.
monte
# 11.10.2018 ob 15:53
aha... pri nekom bodo naredili hišno preiskavo zaradi nezakonitega orožja. Med preiskavo bodo v hiši našli krvav nož (pa mogoče še kak kos človeškega mesa...). To bo nezakonito pridobljen dokaz in ga na sodišču ne bodo mogli uporabiti... ker se je nalog za hišno preiskavo nanaša zgolj na nezakonito orožje, ne pa tudi na preiskavo umora...
jela
# 11.10.2018 ob 15:20
A je šel model superga iz mode al kaj?
Haso
# 11.10.2018 ob 14:14
Kdo so sostorilci?
Tao3
# 11.10.2018 ob 15:42
Prav tako so ugotovili, da je bila obdolžencu z odredbo sodišča kršena pravica do prostorske zasebnosti stanovanja.

Slovenija raj za kriminalce! Dovolj da se izmuzneš je stanovanje, premajhen nabiralnik ali akumulator! Groza, da se morilec lahko takole izmuzne. Vprašajte Konjičane kdo in kaj je Kamenik.
Diskus
# 11.10.2018 ob 15:23
V glavnem nekako takole: grem v banko, ustrelim nekaj uslužbencev in strank, pobašem 300K EUR in grem lepo domov. Da bom denar lahko v miru potrošil dam policaju 50 jurjev in mi na napačen način prebere pravice! Kljub vsem ostalim dokazom primer pade in odkorakam novim dogodivščinam naproti!!! Aja pa še zaradi blatenja imena po zastaranem postopku zahtevam kak miljon od države!
Remix
# 11.10.2018 ob 15:02
Komedija
anze35
# 11.10.2018 ob 15:58
V Sloveniji žal lahko pride do primera, ko nekdo posili in umori sodnikovo hčer. Nekdo ga posname in pošlje posnetek sodniku. Odvetnik ga brani z utemeljitvijo, da je bil dokaz dobljen nezakonitih in posnetek mora biti izločen. Me zanima, kateri sodnik bi tak dokaz izločil. Še celo, če se storilec pohvali sodniku, da je bil on morilec, lahko odvetnik dokazuje, da je bilo priznanje v stanju zmanjšane prištevnosti, pa spet pade v vodo.
neskafe
# 11.10.2018 ob 15:53
21 let pa smo ja mal nori....Da traja toliko časa.....Imamo pa 2x vec sodnikov od povprečja razvitih držav...
praetor
# 11.10.2018 ob 16:05
Kršena mu je bila pravica do nošenja superg.
murovec
# 11.10.2018 ob 15:32
Morda pa primanjkuje uspešnih import export trgovcev droge in ga elita rabi kot strokovnega sodelavca
novi_xy
# 11.10.2018 ob 16:00
Preveč diši po nečem v ozadju, ali so to grožnje ali pa podkupnine. V obeh primerih bi to moral nekdo počistit. In potem se bodo čudili, zakaj ima sodstvo od vseh institucij najslabši ugled. Upravičeno in logično.
1984
# 11.10.2018 ob 15:36
Naslednja stopnja SLO veličastnih sodišč bo da umori storjeni pred npr. 10.5.2012 zastarajo in da obsojeni dobijo odškodnine ( ki se seveda lepo pravično razdelijo brez vmešavanja sodišča).
johnsmith
# 11.10.2018 ob 21:30
Cela družina Kamenik so sami kriminalci, sodstvo jih pa ujčka, kot da so v žlahti. Še sreča, da imamo poštena sodišča na Hrvaškem, Avstriji in Italiji.
amigo
# 11.10.2018 ob 20:19
Že po kratkih 21 letih so ugotovili, da nalog za preiskava ni štimal. Bogve kaj bodo ugotovili po 30 letih. Ko bom velik bom sodnik v Bananistanu.
ElTorro
# 11.10.2018 ob 17:35
@watwat
Če torej policist dela hišno preiskavo zaradi prepovedanih drog (recimo), in ob tem v stanovanju opazi, da nekdo posiljuje tvojo sestro....mora preprosto pogledati stran, ker je tam pač le zaradi droge?
josh k.
# 11.10.2018 ob 15:42
Državni tožilec Ivan Žaberl je ob pravnomočni odločitvi sodišča dejal, da tožilstvo kljub takšni odločitvi ne bo odstopilo od pregona v primeru Tekačevo pri Rogaški Slatini in da policija še vedno raziskuje ta primer. Zadeva glede Kamenika pa bo zastarala leta 2047, torej 50 let po zločinu.

Ah, samo še 29 let bodo sodišča premlevala in policisti vneto raziskovali ta primer.
Prizadet
# 11.10.2018 ob 14:56
A bojo zdaj vse pridobitve dokazov iz vseh primerov za nazaj revidirali?
Sicer pa kako je možno, da iz vseh teh primerov nastanejo taka skropucala? Da ni mogoče problem, da imajo čisto prevelike plače za to kar "delajo"...
QUENDI
# 11.10.2018 ob 19:23
.....ali ni copate kot dokaz zavrnill že nemški izvedenec......tuji izvedenec je določene dokaze zavrnili tudi v primeru Jamnik.....in avstrijski v primeru Radan........odškodnine bodo verjetno kar obilne.......
zamudnik
# 11.10.2018 ob 18:26
Pravniki ste se iz resničnega sveta preselili v svet papirnatih palač. Nujno bi se morali vprašati o osnovnem namenu svojega študija: ali je pravo namenjeno temu, da imate notranja tekmovanja v sposobnosti manipuliranja z besedami, ali temu, da se omejuje kriminal.
drugo mnenje
# 11.10.2018 ob 18:19
v normalni državi bi bil že od leta 98 za rešetkami. v malo manj normalni državi, bi doživeč kakšno nesrečo ali postal pogrešan, v sloveniji pa se sprehaja po treh instancah sodstva. mafijska država.
lance_
# 11.10.2018 ob 16:57
Kaj to se se kar vlece?
Kera republika banana smo mi ej
topgun1984
# 11.10.2018 ob 16:06
Sodstvo!!! Ze leta dokazuje da lshko sodnike in tozilce tikamo in ne vikamo, mecemo papircke pod noge in jih naderemo naj poberejo.
Drzijo pa se kot da so...
srsly?
# 11.10.2018 ob 15:47
Lol, FACEPALM!! Nazadnje bo vse propadlo in bo se odškodnino dobil :))) 21 let!!
Rui
# 11.10.2018 ob 21:01
Ne znam si predstavljati kaj si naj ob tem mislijo svojci žrtev. Od plač bi bilo treba trgati odgovornim.
kislec
# 11.10.2018 ob 20:33
Sodniki in tožilci so poden - ampak v tem primeru so pa že policaji naredili štalo na "licu mesta" - saj so pocokljali križem kražem vse prostore in okolico, pa menda še narobe odmerili sled copata.

Da je bila preiskava vzorna, dokazuje tudi to, da so šele po nekaj dneh v gornjih prostorih odkrili celo skladišče orožja /to sicer ni imelo vpliva na zločin, je pa zanimivo.../
Lunatix
# 11.10.2018 ob 17:20
Pa ne bi rekel nič, če bi kamnik bil zdaj prvič obdolžen...ma pri njemu se takoj ve, da je kriminalec 1.stopnje...
Lunatix
# 11.10.2018 ob 17:18
Ma kaj ima veze, če je bil sodni nalog za športne copate ali pa ne? Dokazano so njegove! Naj jih toži za neupravičeni odvzem in zahteva odškodnino, ampak to ne more biti in ne sme biti razlog, da se ta dokaz izloči. ..pa to ni normalno!!!
zamudnik
# 11.10.2018 ob 15:32
KroŽki, seveda; pismen sem še vedno, ćeprav sem jezen.
Hyperion
# 11.10.2018 ob 23:49
Sepravi,če meni odredijo sodni nalog za preiskavo orožja, doma pa najdejo še 50 zaprtih spolnih delavk, morajo oditi in se vrniti z novim sodnim nalogom?????????????????
mephistopheles
# 11.10.2018 ob 20:13
Od tega je že 20 let, Sabljič in ostali visokokvalificirani orodjarji, ki opravljajo naloge specialistov forenzike, pa še vedno vlečejo kar junaške plače. Veliko denarja za nič dela...
cairns
# 11.10.2018 ob 19:48
Višji sodniki v zadevi Tekačevo izločili ključni in obremenilni dokaz

Nalog za hišno preiskavo ni bil dovolj podrobno opisan. Možno je tudi da ločila niso bila postavljena na pravo mesto.

Bravo slovensko pravosodje. Vi ste najlepši primer nesposobnosti. Če je bil opis v nalogu za hišno preiskavo res tako mizeren bi to lahko ugotovili že pred 20 leti.
Seveda je bila preiskava zakonita, a ima nekdo interes da se Kamenika oprosti.

Očitno bo potrebno ukiniti trajni mandat. Sodniki naj se borijo za svoj položaj s poštenim sojenjem, ne pa da so trajno preskrbljeni če sodijo po zakonih ali ne.
primorski
# 11.10.2018 ob 19:16
jasno...saj smo v Bananistanu!
provni
# 11.10.2018 ob 19:00
Evropska zakonodaja je slaba ampak naša je pa še slabša. Vsaka sprememba zakonodaje podaljšuje postopke in varuje kriminalce z vsemi pravicami tega sveta. Amen.
zapravico
# 11.10.2018 ob 17:51
No pa bo penzijo dočakal v arestu
yanker
# 11.10.2018 ob 17:29
Slovenačko sodstvo...
Breiker
# 11.10.2018 ob 17:02
Kamenik bi od tega procesa lahko dobil že pokojnino.
etz chayim
# 11.10.2018 ob 16:55
Njegov pomočnik je že pod rušo je specialni policist zaradi katerega je letel notranji minister zaradi ropa v Austriji je moja teorija zarote.Kristjan naj bi slednjega poznal.
Kekec99
# 11.10.2018 ob 16:54
Imam občutek da je Kristijan ali pa njegova mati to počela za državo ko je ta potrebovala denar, ko ni bilo več potrebe pa so ju "odpustili", ker sta se navadila na luštno se nista hotela odreči poslu v katerega sta padla, država pa ga zaradi "uslug" ni hotela oziroma ni mogla obsoditi. Enak primer imamo pri ljudjeh ki so državi dolžni milijone, vendar še vedno jim država dovoli da obratujejo, meni ali vam pa bi odvzeli hišo, tudi zaradi 100€ dolga.
semaino
# 11.10.2018 ob 14:59
Višji sodniki v zadevi Tekačevo izločili ključni in obremenilni dokaz

Dam levo roko na tnalo za odsek, ce bi kaj taksnega bilo mozno v Avstriji, Nemciji!
Tam bi nasli prave strokovnjake in zakljucili zadevo kakor bi pokazali dokazi.

Ti pa tega mrlicijo, vec kakor 20 let. Kako nesposobni, nesposobno tozilstvo, ki preganja podjetnike v tujino. Naj raje spravijo za zapahe "kapitaliste", ki so okradli banke in drzavna podjetja, ne raje bi kokodakali namesto delali. Zato imamo primere Kamenikm neresene in odprte.
Kazalo