Črna kronika
Franc Kangler
Glede na razveljavljeno sodbo bodo Kanglerju v zadevi Astrid Bah sodili znova. Mariborsko sodišče pa ima za sodbo dve leti časa. Foto: BoBo
Franc Kangler
V preteklosti so vrhovni sodniki razveljavili tudi obsodilno sodbo, s katero je mariborsko sodišče Kanglerja zaradi sporne dodelitve službenega stanovanja v najem Karin Ježoviti za sedem mesecev poslalo v zapor. Foto: BoBo

Dodaj v

Vrhovno sodišče: Kanglerju je bila kršena pravica do obrambe

Kanglerja čaka ponovitev sodbe v zadevi Astrid Bah
3. julij 2018 ob 14:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je z zahtevo za varstvo zakonitosti, ki jo je vložil na vrhovno sodišče, zrušil odločitev mariborskega sodišča, ki ga je zaradi posredovanja pri zaposlitvi nekdanje podžupanje Astrid Bah na Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu obsodilo na sedem mesecev pogojne kazni.

Tožilstvo je Kanglerju očitalo, da je za zaposlitev Astrid Bah na stanovanjskem skladu leta 2009 izkoristil svoj vpliv na direktorico Vindiš Furmanovo, da je prek zvez zaposlila strankarsko kolegico iz SLS-a, in poskrbel za to, da ji je sklad poravnal šolnino za podiplomski študij za nazaj.

Iz sodbe vrhovnega sodišča je razvidno, da so vrhovni sodniki ugotovili, da je bila z izpodbijano pravnomočno sodbo kršena pravica Kanglerja do komunikacijske zasebnosti ter njegova pravica do izvajanja dokazov v njegovo korist.

V zahtevi za varstvo zakonitosti so Kanglerjevi odvetniki iz Odvetniške družbe Čeferin med drugim problematizirali to, da je mariborsko tožilstvo zahtevo za preiskavo zoper Kanglerja vložilo krepko več kot dve leti po tistem, ko so pridobili dokaze z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov.

Policija je namreč Kanglerju prisluškovala med 17. februarjem in 10. novembrom 2009, obtožni predlog zoper Kanglerja v tej zadevi pa je bil vložen šele 11. julija 2013. Tožilstvo se je sicer sklicevalo na to, da so na podlagi dokazov iz istih prisluhov v manj kot dveletnem roku zoper Kanglerja vložili drug obtožni predlog, vendar taka argumentacija vrhovnega sodišča ni prepričala.

Nepristranski preiskovalni sodnik
Kanglerjevi zagovorniki so bili uspešni tudi z zatrjevanjem kršitev Kanglerjeve pravice do obrambe. Vse odredbe za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov zoper Kanglerja je namreč podpisal preiskovalni sodnik Janez Žirovnik. On in Kangler sta se pred tem večkrat srečala še v času, ko je bil Kangler poslanec ter član komisije DZ-ja za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami, Žirovnik pa namestnik direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova). Med njima so bili v tem času številne napetosti in spori, ki so prešli "na polje osebnega konflikta", je opozarjala Kanglerjeva obramba.

Zaradi teh sporov po prepričanju Kanglerjeve obrambe Žirovnik ni mogel dajati videza nepristranskosti. Sodišča na več stopnjah pa so zavrnila vse predloge dokazov, s katerimi je skušala Kanglerjeva obramba dokazati obstoj nesoglasij med njim in preiskovalnim sodnikom Žirovnikom. S tem so po oceni vrhovnega sodišča kršila njegovo pravico do obrambe.

Da bi pogojna obsodilna sodba zoper Kanglerja utegnila biti razveljavljena, je po pisanju časopisa Večer nakazoval že odgovor vrhovne državne tožilke Barbare Brezigar junija lani na Kanglerjevo zahtevo za varstvo zakonitosti. Zapisala je namreč: "Ocenjujem, da je zahteva za varstvo zakonitosti utemeljena glede očitka na račun videza nepristranskosti sodnika, ki je odredil prikrite preiskovalne ukrepe, in v zvezi s tem predlaganih zaslišanj prič in pregleda magnetogramov sej Komisije DZ-ja za nadzor varnostnih obveščevalnih služb."

Glede na razveljavljeno sodbo bodo Kanglerju v zadevi Astrid Bah sodili znova. Mariborsko sodišče pa ima za sodbo dve leti časa, kazenski zakonik namreč določa, da je zastaralni rok v primeru, ko je pravnomočna sodba v postopku za izredno pravno sredstvo razveljavljena, v novem sojenju dve leti od razveljavitve pravnomočne sodbe.

Odstop od tožbe zaradi razveljavljenih prisluhov
To pa ni edina sodba zoper Kanglerja, ki so jo vrhovni sodniki razveljavili. V preteklosti so razveljavili tudi obsodilno sodbo, s katero je mariborsko sodišče Kanglerja zaradi sporne dodelitve službenega stanovanja v najem Karin Ježoviti za sedem mesecev poslalo v zapor. Vrhovni sodniki so primer vrnili na začetek, ker so ugotovili, da je treba očitek zoper Kanglerja opredeliti kvečjemu kot kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja in ne kot sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. Sojenje Kanglerju se je tako začelo znova, ker pa je okrajno sodišče po navodilih vrhovnega sodišča iz primera izločilo prisluhe, je tožilstvo sredi ponovljenega sojenja odstopilo od obtožbe.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Fritz.si
# 03.07.2018 ob 15:00
Marborsko sodišče - leglo nesposobnosti in korupcije.

Kangler in Šešok bi morala za rešetke zaradi radarjev pa so tudi tisti postopek zamočili, sedaj pa ne bo obsojen zaradi dokazanega klientelizma.

Slovenija, dežela na sončni strani Alp, kje sta korupcija in klientelizem doma.
incrpyted
# 03.07.2018 ob 15:11
Fantastično, kako nesposobno tožilstvo mamo.

Procesne napake ena za drugo.
krucyfix
# 03.07.2018 ob 15:02
Izgleda je pri nas zelo dobro organizirano varovanje politikantov pred sodišči.

To da tožilstvo več kot dve leti ustvarja je itq vrhunska nesposobnost. Da prisluškovanje po dveh letih "zapade" mi je sicer tudi skregano z vsako logiko. Pa tudi to da lahko obtoženci izločajo vsakega sodnika s katerim so kdaj imeli kakšen konflikt (par procesov pa baraba lahko "okuži" praktično vse slovenske sodnike...).
and13
# 03.07.2018 ob 15:34
Je dal Jankovič zgled, kako izločit dokaze.
Zoro27
# 03.07.2018 ob 15:19
Hahaha, farsa. Ampak pri njemu se vsaj trudijo. Jankoviću pa že vse prej ovržejo.
incrpyted
# 03.07.2018 ob 15:11
Aja, ne samo tožilstvo, ampak kar celo sodstvo.
patriot44x2
# 03.07.2018 ob 15:04
A ta socialistična sodišča so zmožna vsaj 1 sodbo speljati brez kršenj?
Tao3
# 03.07.2018 ob 15:39
Vrhovno sodišče: Kanglerju je bila kršena pravica do obrambe

Kot vsakemu lopovu in kriminalcu v Sloveniji ...
poharc
# 03.07.2018 ob 15:36
Da je kangler lopov-nič novega, da so vrhovni sodniki lopovi - nič novega, da so ustavni sodniki lopovi-nič novega (jan zobec....), da je pa večina sodnikov nesposobnih - se pa že 30 let ve, saj za sodnike napredujejo samo nesposobni ampak primerni (kimajoči ritolizniki)
štajerc64
# 03.07.2018 ob 15:53
in to tele bo spet kandidiral.
in nima malih šans.
katastrofa.
themetun
# 03.07.2018 ob 15:50
Če bi mi imeli tako sposobne sodnike in tožilce, kot imamo odvetnike, bi bili zapori premajhni.
SD-pijavka
# 03.07.2018 ob 15:15
Seveda mu je bila saj ni levi, da bi ga sodišče obravnavalo pošteno kot Jankovića naprimer.
Tomazzzinho
# 04.07.2018 ob 16:23
Vse, ki so vlagali tožbe, bi morali obsoditi za krive ovadbe in od njih izterjati vse stroške procesov. 5 let že cela Slovenija posluša o nekih procesih proti Kanglerju, v resnici je pa vse en sam velik nateg. Odvetniki in tožilci pa kasirajo milijone.
slivovica
# 03.07.2018 ob 18:05
Slika Franca = legendarna :-)))
xerces8
# 03.07.2018 ob 17:58
Komur to ne paše, pa naslednjič naj izvoli take, ki bodo to uredili. Letošnji vlak ste že zamudili.
Pa srečno!
Reorgart
# 03.07.2018 ob 17:28
"Vsi nedolžni, nobeden kriv, korupcija ne obstaja, denar pa izpuhteva v zrak... živimo v popolnoma pošteni državi..."

Želim si sodišča, kot so na Kitajskem... Visoke kazni in brez milosti, tudi za člane partije...
aktivist
# 03.07.2018 ob 15:14
Se en vecni koruptivnez, ki isce luknje v zakonu, da prikrije kar je nakradu.
QUENDI
# 03.07.2018 ob 18:24
....više ko se gre v sodni hiearhiji bolj je spolitizirano.......vse pove njegova mati afer - radarji v javno zasebnem parterstvu močno v korist zasebnega.....in tak človek naj bi kot politik skrbel za dobrobit državljanov - občanov- davkoplačevalcev.......in bil še kakorkoli verodostojen kot javna oseba.........varstvo oz kršitev pravice do obrambe.....pa neznane situacije čas....kraj....namen.....pa ni vse kriminal ako je ravno svinjarija.......novih 10 zapovedi pravnega sistema.......
realist65
# 03.07.2018 ob 16:17
In kdo bo sedaj vse to plačal ? Pardon, še plačano so dobili za to. Slovenija je hujša od Balkana. Po mojem takoj za Kosovem.
Pojasnjevalec
# 03.07.2018 ob 16:00
@themetun: Če bi mi imeli tako sposobne sodnike in tožilce, kot imamo odvetnike, bi bili zapori premajhni.

Mwuhahaha :)
Abndbn
# 03.07.2018 ob 15:57
To je najboljše na svetu. Ve se, da je kradel, sodišče je slišalo prisluhe o tem, da je kradel, ampak se mora delati, da ti prisluhi ne obstajajo, ker je bil zamujen rok, kako dolgo lahko te prisluhe hranijo.
V "pravo"sodju pač ni pomembno iskanje resnice, ampak samo iskanje lukenj v zakonu.
Tako vsi vemo, da je Kangler lopov in da je kradel, ampak uradno je pa poštenjak :).
Brezigarjeva pa tako vemo, da je že Janšo ničkolikokrat rešila pred sodnimi pregoni. Če se slučajno na tožilstvu kaj zalomi, pa imajo naši lopovi še vedno Vrhovno in Ustavno sodišče, da jih razni Zobci in podobne nakaze rešijo.
krucyfix
# 03.07.2018 ob 15:50
> Ampak pri njemu se vsaj trudijo.

Ne vem kolk se to res trudijo, če so očitno več kot 2 leti pocali.
Čeprav če bi bilo hitreje bi se pa Franc pritožil da so kakšni "okuženci" iz neke osebne zamere protizakonito preskakovali vrsto in da to ni pošteno ;(
aristotel
# 04.07.2018 ob 16:18
Drekaci, ki jih dobro placujemo ne naredijo nic.
samuelcek
# 04.07.2018 ob 09:43
Vedno več ponižujočih fotografij javnih osebnosti na nacionalnem mediju. Vse za "politično foto-satiro", kajne?
Jelinčič, Trček, Šarec, sedaj Kangler...

Če je zasmehovanje uravnoteženo, je dovoljeno, ane? Bruh!
KunteKinte
# 04.07.2018 ob 05:23
Na isto foro kot pri Jankoviću so razveljavili obsodbo.. dve leti je zastaralni rok.. sam volilici bi morali kaznovati politika ki hodi po robu zakonitosti.. ampak mi smo se Balkan :)
Mundus
# 03.07.2018 ob 23:04
https://www.dnevnik.si/1042778460
Članek o tem, da se je Jankovič rešil z pomočjo SDS...
Ramus
# 03.07.2018 ob 22:55
Sigurno je sodil Zobec,....
RJSlo
# 03.07.2018 ob 20:06
No ja. Franca je ja pravnik, torej ve o čem govori. :))) Slama, toča, obramba pred točo pa to.
Mundus
# 03.07.2018 ob 23:03
And13:"Je dal Jankovič zgled, kako izločit dokaze."

Pravzaprav je prvič US odločilo o tem na predlog SDS in NSi, Jankovič je le pograbil, kar je US že dalo SDS-u.
Kazalo