Po trikratnem sojenju na prvi stopnji, sojenju na drugi stopnji in odločitvi vrhovnega sodišča krivda in kazni še niso znane. Foto: MMC RTV SLO
Po trikratnem sojenju na prvi stopnji, sojenju na drugi stopnji in odločitvi vrhovnega sodišča krivda in kazni še niso znane. Foto: MMC RTV SLO

Višje sodišče je namreč Janeza Schullerja, Leona Podlogarja in Branka Žižmonda aprila 2011 za dvojni umor v Dobruški vasi in poskus umora v Brezjah obsodilo na visoke zaporne kazni. Kot piše Delo, je vrhovno sodišče v obrazložitvi svoje odločitve kot poglavitni vzrok za razveljavitev zapisalo, da je višje sodišče neustrezno izvedlo dokazni postopek, ker je razveljavilo oprostilno sodbo novomeškega okrožnega sodišča.

Kot pravijo vrhovni sodniki, bi moral biti dokazni postopek obsežnejši in celovitejši. Višje sodišče je namreč le na hitro zaslišalo nekaj prič. Višjemu sodišču je vrhovno tako naložilo, naj v ponovnem sojenju te pomanjkljivosti odpravi.

V eksploziji ročne bombe maja 2005 je bila v novomeškem romskem naselju Brezje hudo poškodovana 39-letna Lucija Brajdič, v eksploziji bombe v romskem naselju v Dobruški vasi junija istega leta pa sta umrli mati in hči, 46-letna Ivanka Brajdič in 21-letna Jovanka Kočevar.

Trikratno sojenje na prvi stopnji
Zaradi dveh umorov, poskusa umora in nedovoljenega prometa z eksplozivnimi sredstvi so trojici trikrat sodili na prvi stopnji. Domnevnega naročnika napadov Ludvika Praznika in domnevnega posrednika Darjana Revinška so oprostili že prvič.

Leon Podlogar in Janez Schuller sta bila na prvem sojenju leta 2006 obsojena na 30 let zapora, Branko Žižmond pa zaradi sodelovanja pri poskusu umora na deset let. Nato so bili na ponovljenih sojenjih zaradi pomanjkanja dokazov dvakrat oproščeni, zoper zadnjo oprostilno sodbo trojici pa se je tožilstvo znova pritožilo in zadevo so dobili v odločanje višji sodniki.

Schuller je bil tako obsojen na 30 let, Podlogar na 20, Žižmondu pa so sodniki prvotno desetletno kazen znižali na osemletno. Človeško življenje je nedotakljivo in sveto, zato se za takšna kazniva dejanja lahko izreče najvišja mogoča kazen, so ob izreku sodbe poudarili višji sodniki. Tožilstvo je bilo s sodbo zadovoljno, piše Delo, obramba pa je napovedala pritožbo na vrhovno sodišče, ki pa je sodbo višjega sodišča zdaj razveljavilo.