Po odločitvi vrhovnega sodišča bo moral Kmet vendarle za zapahe. Najverjetneje bo vabilo na prestajanje zaporne kazni prejel še pred novim letom. Foto: EPA
Po odločitvi vrhovnega sodišča bo moral Kmet vendarle za zapahe. Najverjetneje bo vabilo na prestajanje zaporne kazni prejel še pred novim letom. Foto: EPA

Kmet, ki je župnik v župnijah Brezno in Remšnik na Koroškem, bo po nekdanjem kašeljskem župniku Francu Frantarju (zaradi zlorabljanja še ne desetletne deklice je bil obsojen na petletno zaporno kazen) in župniku iz Ormoža Albinu Žnidariču (zaradi spolnih zlorab treh dečkov je bil obsojen na pet let in pol zapora), tako tretji duhovnik, ki bo odšel v zapor zaradi spolne zlorabe otroke, je poročal časopis Dnevnik.

Mariborska nadškofija ni ukrepala
Slovenjgraški policisti so takrat 35-letnega župnika prijeli konec maja 2007. Zaradi suma pedofilije so ga pridržali, a preiskovalna sodnica ga je naslednji dan po zaslišanju izpustila na prostost in mu ob tem izrekla prepoved približevanja domnevnima žrtvama.

Mariborska nadškofija, kamor sodita župniji Brezno in Remšnik, kljub resnosti obtožb proti Kmetu ni ukrepala. Slovenjgraško tožilstvo pa je ob pomoči policije proti njemu kmalu napisalo obtožnico. V njej so mu očitali storitev dveh kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, za kar mu je grozila kazen od enega do desetih let zapora.

Otipaval ju je med pripravami na birmo
Med drugim je v obtožnici pisalo: "Kaznivo dejanje je zakrivil z zlorabo svojega duhovniškega položaja, tako da je storil spolno dejanje z osebama, ki še nista bili stari petnajst let in sta mu bili zaupani v učenje in vzgojo."

Kmet se je moral po poročanju časopisa Dnevnik zagovarjati, ker naj bi dekleti zlorabljal od oktobra 2006 do sredine aprila 2007. Med pripravami na birmo sta bili mladoletnici z duhovnikom velikokrat sami, Kmet pa ju je redno otipaval po prsih in zadnjici. Dekleti se zaradi njegovega položaja župniku nista upali upreti.

Sodišče v Slovenj Gradcu mu je pred dobrim letom zaradi obeh zlorab prisodilo po šest mesecev zaporne kazni in mu izreklo enotno kazen deset mesecev za rešetkami. Odločitev sodišča je marca letos potrdilo tudi višje sodišče v Mariboru, vse od takrat je sodba pravnomočna. A župnik ni odšel v zapor, nastop prestajanja kazni so mu odložili, dokler o njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti ne odloči vrhovno sodišče. To je soglašalo z odločitvijo okrožnega in višjega sodišča.

Vložene štiri odškodninske tožbe
Ob kazenskem pregonu duhovnikov zaradi spolnih zlorab se mora Rimskokatoliška cerkev v Sloveniji vse pogosteje spoprijemati z odškodninskimi tožbami. Trenutno so vložene štiri, ena je tik pred razpletom.

V njej zahteva odškodnino ena izmed žrtev nekdanjega artiškega župnika Karla Jošta, ki je bil osumljen kar 16 spolnih zlorab otrok, a je še pred koncem sodnega postopka umrl.

Za odškodninsko tožbo pa naj bi se odločile tudi vse tri žrtve ormoškega župnika Albina Žnidariča. Dva zahtevka že obravnava ptujsko sodišče, tretji pa naj bi prišel na vrsto v prihodnjih mesecih.