Tujci so v državo prišli s pomočjo dovoljenj za začasno bivanje, ki so jih zanje pridobila podjetja. Foto: MMC RTV SLO
Tujci so v državo prišli s pomočjo dovoljenj za začasno bivanje, ki so jih zanje pridobila podjetja. Foto: MMC RTV SLO

Kriminalisti so ugotovili, da sta osumljenca (storila naj bi 19 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države) z lažnim prikazovanjem potreb po tujih delavcih na zavod za zaposlovanje vlagala prošnje za izdajo delovnih dovoljenj, čeprav sta vedela, da tujci delovnih razmerij v Sloveniji ne bodo sklenili. Upravna enota je na podlagi vlog izdala delovna dovoljenja, s katerimi sta osumljenca 19 ljudem s Kosova omogočila vstop v Slovenijo in s tem prosto prehajanje meja znotraj EU-ja. Tujci so nato odšli v druge evropske države, najpogosteje v Nemčijo in Švico, kjer so bivali nezakonito, so slovenski preiskovalci ugotovili v sodelovanju s preiskovalci drugih evropskih držav.

Novomeška policijska uprava je v zadnjem letu sicer obravnavala več tujcev, predvsem državljanov Kosova, ki so jim lastniki podjetij uredili dovoljenja za začasno bivanje in s tem omogočali nezakonito priseljevanje. Tako naj bi v našo državo prišlo 70 ljudi s Kosova in Srbije, lastniki družb, ki so jim pri tem pomagali, pa so zaslužili več kot 100 tisoč evrov. Vsakemu tujcu so namreč zaračunali 1.500 evrov.

Policisti so lani preverili nekaj več kot 600 delodajalcev in približno 90 stanodajalcev ter zaradi skoraj 240 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, ponarejanja listin, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in kršitve temeljnih pravic delavcev lani kazensko ovadili več osumljencev, zaradi kršitev zakona o tujcih pa izrekli 82 glob. Slovenijo je moralo zaradi nezakonitega bivanja zapustiti 50 tujcev.