Prepovedani so tisti pirotehnični izdelki, ki povzročajo pok. Foto: MMC RTV SLO
Prepovedani so tisti pirotehnični izdelki, ki povzročajo pok. Foto: MMC RTV SLO
Uporaba petard prepovedana

Nov zakon o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih med drugim prepoveduje prodajo, posest in uporabo pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok. V veljavo je stopil že aprila, a prvi učinki in posledice zakona se bodo seveda konkretneje izkazali zdaj, v prazničnem času, ko je metanje petard zelo pogost spremljevalec praznovanja.

Kazni lahko izrekajo vsi organi nadzora, torej od inšpektorata za notranje zadeve, policistov in carine do tržnega inšpektorata.

Cene kazni so vse prej kot nizke. Posameznik lahko za prekršek plača kazen med 400 in 1.200 evri, podjetnik, samostojni podjetnik ali posameznik s samostojno dejavnostjo med 1.000 in 20.000, pravna oseba pa kar med 3.000 in 50.000 evri.

Sicer pa so petarde, ki povzročajo zelo malo hrupa, dovoljene. Gre za petarde prve kategorije, t. i. pasje bombice, ki imajo največ 0,8 grama eksplozivne mase. Pirotehnični izdelki višjih kategorij imajo precej več eksploziva.

Zakon pa ne prinaša le kazni, temveč tudi novo kategorizacijo. Izdelki se zdaj delijo na ognjemetne izdelke, pirotehnične izdelke za odrske učinke in izdelke za druge namene. Spremenjene so tudi starostne meje za prodajo in uporabo navedenih izdelkov.

S. Z.

Uporaba petard prepovedana