Več tednov po tragičnem dogodku so mimoidoči pred ljubljansko diskoteko prižigali sveče. Foto: BoBo
Več tednov po tragičnem dogodku so mimoidoči pred ljubljansko diskoteko prižigali sveče. Foto: BoBo

Oče pokojnega Gorazda Čamernika je s civilno tožbo od varnostnikov za smrt sina zahteval 130 tisoč evrov, vendar je sodišče na koncu ta znesek bistveno zmanjšalo, obenem pa bo Čamernik moral toženim povrniti tudi 12 tisoč evrov, kar pomeni, da bo dejanska odškodnina na koncu precej nižja.

Varnostnika David Bukovac in Sead Suljanović sta po mnenju sodišča s tem, ko sta Čamerniku odvzela življenje, povzročila hude duševne stiske njegovi družini, zato za tako dejanje ni opravičila. Njuno dejanje pa je po mnenju sodišča sprevrženo tudi zato, ker sta poškodovanega pustila ležati na pločniku in nista poklicala reševalcev.

Tožbeni zahtevek do vodje varnostnika pri Vipu Varovanju Danijela Praštala je sodišče zavrnilo, saj po mnenju sodišča ni vzročne zveze med zaposlovanjem varnostnikov na črno in smrtjo Čamernika.

Obenem je sodišče presodilo, da je bilo ravnanje varnostnikov storjeno z naklepom, za tako ravnanje pa zavarovalno kritje v tem primeru ni bilo podano, zato Zavarovalnici Maribor ne bo treba poravnati odškodnine. Sodišče pa je prisluhnilo tudi državi, ki je pojasnila, da zakonodaja do sprememb, ki so sledile po tragediji, ni dopuščala odvzema licence varnostnim službam.

Leta 2007 je 20-letni Gorazd Čamernik s prijatelji proslavljal rojstni dan, vendar jih Bukovac v diskoteko ni spustil, domnevno zaradi mladosti. Čamernik mu je zato zabrusil nekaj kletvic in odšel, Bukovcu pa se je zdelo najprimerneje, da s kolegom sledita skupini in Čamernika pretepeta. Ta je prejel več silovitih udarcev in brc, pri padcu pa je z glavo udaril v tla. Zaradi poškodb je tri dni pozneje umrl v kliničnem centru.

Za Bukovca in Suljanovića je sodišče odločilo, da sta kriva kaznivega dejanja povzročitve hude telesne poškodbe. Trenutno prestajata osemletno zaporno kazen.