Po mnenju sodišča je 20-letna zaporna kazen za umor primerna. Foto: BoBo
Po mnenju sodišča je 20-letna zaporna kazen za umor primerna. Foto: BoBo

Družina Romana Novakoviča, geodeta, ki ga je obsojeni 18. septembra lani na Hrustovem pri Velikih Laščah ubil s strelom v glavo, bo tako moral plačati tudi 98.000 evrov zaradi duševnih bolečin. Pravici do pritožbe se je Hočevar po razglasitvi sodbe javno odpovedal.

Sodišče je med sojenjem, ki je trajalo tri mesece, ugotovilo, da sta kaznivi dejanji obtoženemu v celoti dokazani, kar so potrdile tako priče kot dokazi. Za umor mu je sodišče prisodilo 20 let zapora, dodatno leto dni pa zaradi nedovoljene proizvodnje orožja in prometa z njim, saj je bil revolver, s katerim je Hočevar ustrelil Novakoviča, predelan, zanj torej ni imel dovoljenja.

Zagovorniku prepovedal vložiti pritožbo
Hočevar, ki med razglasitvijo sodbe ni želel vstati, čeprav to veleva zakon, je takoj po razglasitvi sodbe dejal, da se pravici do pritožbe, ki jo je mogoče vložiti v 15 dneh po prejemu sodbe, že zdaj nepreklicno odpoveduje. Prav tako je svojemu zagovorniku, ki ga je imel po uradni dolžnosti, prepovedal vložiti pritožbo. Tožilstvo bo o morebitni pritožbi še razmislilo.

Obsojeni bo zaradi ponovitvene nevarnosti priprt do pravnomočnosti sodbe. Če bo ta pravnomočna, se mu bo v kazen vštel tudi čas pridržanja in pripora, hkrati pa je sodišče Hočevarja oprostilo plačila sodnih stroškov.

Predsednica senata: Dejanje je zavržno
Sodišče je presodilo, da je 20-letna zaporna kazen za umor primerna, edina olajševalna okoliščina je bila obtoženčeva predhodna nekaznovanost. A tudi te niso mogli upoštevati v celoti, je po izreku sodbe razložila predsednica senata Vesna Podjed. Dejanje je zavržno, človekovo življenje pa vrednota in ga nihče ne sme vzeti, hkrati pa je Hočevar z dejanjem povzročil trajne posledice družini žrtve, je še pojasnjevala Podjedova.

"Zaradi nizkotnih nagibov umrl povsem nedolžen človek"
Okoliščine storitve kaznivega dejanja kažejo, da se je ta zgodil iz nizkotnih nagibov, je nadaljevala. Kot je dejala, si je Hočevar zamislil, da ceste mimo hiše, v kateri je živel, ne bodo asfaltirali, čeprav cesta sploh ni v njegovi lasti, občina pa si je za asfaltiranje več let korektno prizadevala. Na koncu pa je po besedah sodnice "nastradala" nedolžna oseba, izvajalec geodetskih meritev.