Obtoženega bremenijo storitve šestih kaznivih dejanj skrunitve posmrtnih ostankov in prekopavanja grobov. Foto: MMC RTV SLO/Jože Hartman
Obtoženega bremenijo storitve šestih kaznivih dejanj skrunitve posmrtnih ostankov in prekopavanja grobov. Foto: MMC RTV SLO/Jože Hartman
Boštjan Malerič
Obtoženi je prepričan, da gre za maščevanje, in trdi, da ni kriv. Foto: MMC RTV SLO/Jože Hartman
Pokopališče
Žare na pogrebih so bile prazne. Foto: MMC RTV SLO/Jože Hartman

Malerič je sicer odgovorna oseba družbe Miklavž, ki se ukvarja s pogrebnimi storitvami. TV Slovenija je februarja poročala, da so kriminalisti ovadili lastnika pogrebnega podjetja iz Črnomlja, osumljenega, da je v okviru svoje dejavnosti neupravičeno skril in oskrunil posmrtne ostanke pokojnikov.

Očitana dejanja naj bi storil v letu 2013. Skupni imenovalec je ta, da so svojci pokojnih pogreb zaupali istemu pogrebniku, ta pa je posmrtne ostanke skril in oskrunil, pogrebi pa so potekali s praznimi žarami. Te so bile v grob položene pozneje, v dveh primerih pa sta iz grobov izginili tudi okrasni žari. Dejanja je policiji naznanila nekdanja pogrebnikova žena.

Svojci so na sodišču opisali šok in bolečino, ko so na njihova vrata potrkali policisti in so morali prisostvovati izkopu grobov. Najbolj čustveno je dogajanje opisal brat pokojnika iz odmaknjene belokranjske vasice Sinji Vrh. 28. avgusta 2013 popoldne so se od pokojnika, lovca, poslovili, ga pokopali v dragi žari, ki je ob izkopu groba ni bilo. Hud udarec za svojce je bil tudi, ko so ob pregledu dokumentacije Upepeljevalnice Žale ugotovili, da so pokopali prazno žaro. Pogrebnikova nekdanja žena je namreč posmrtne ostanke pokojnika s Sinjega Vrha prevzela šele po pogrebu.

Druga dva primera pa sta se zgodila na pokopališču v Vojni vasi pri Črnomlju. Prvi julija in drugi decembra 2013. V obeh je bila namesto žare s pepelom pokojnih v grob postavljena prazna žara, posmrtni ostanki pa so bili v grob postavljeni šele pozneje. V enem primeru je iz groba izginila še okrasna žara.

Obtoženi, ki medtem še naprej opravlja pogrebno dejavnost, je krivdo zanikal. Na obravnavi je prebral pisni zagovor. Prepričan je, da gre za maščevanje nekdanje žene, ki je bila v tistem času tudi zaposlena v njegovem podjetju, pozneje pa je sama za krajši čas odprla isto dejavnost. Pozivu na današnjo obravnavo se ni odzvala in jo kot glavno pričo pričakujejo na nadaljevanju sodne obravnave, ki jo je sodnik Igor Fortun napovedal za 13. januar 2016. Takrat naj bi pričal tudi predstavnik Žal.

Več v prispevku Petre Držaj iz TV Dnevnika.

Grobar, ki je skrunil grobove, pred sodnikom
Grobar, ki je skrunil grobove, pred sodnikom