Sodba je bila izrečena, nekateri obsojenci jo še preučujejo. Foto: BoBo
Sodba je bila izrečena, nekateri obsojenci jo še preučujejo. Foto: BoBo

To pomeni, da Janez Janša in njegov odvetnik Franci Matoz ter prokurist Rotisa Ivan Črnkovič sodbe še niso prevzeli, sodna pisanja pa se še niso vrnila. Po pojasnilu okrajnega sodišča se sodba vroča po osebnem vročevalcu. Na dan, ko je bila ta poslana, sta jo prevzela tožilstvo in Črnkovičev odvetnik Dejan Marković, pozneje pa še Krkovič in njegov odvetnik Jože Hribernik.
Na sodišču pravijo, da so to tudi vse vročilnice, za katere so prejeli povratnice. Črnkovič je sicer v petek pojasnil, da bo sodbo prevzel v roku, Matoz pa zadeve ni želel komentirati. Če sodno pisanje ni prevzeto v 15-dnevnem roku, se vrne sodišču z oznako "ni dvignil". V takem primeru je treba najprej ugotoviti, zakaj se je sodno pisanje vrnilo, potem pa odrediti drug način vročanja, so pojasnili na sodišču.

Ferlinc se ne bo pritožil
Petnajstdnevni rok za vložitev pritožbe se izteče za vsakega posameznega udeleženca posebej, od datuma, ko mu je pisanje vročeno, so še sporočili s sodišča. Vsi trije obtoženi so že takoj po izreku obsodilne sodbe 5. junija letos napovedali pritožbe, tožilec Andrej Ferlinc pa je za Delo pojasnil, da pritožbe ne namerava vložiti.

Črnkovič pa je dejal, da sodbe ni prevzel, ker kakovostne pritožbe ne bi utegnili spisati pravočasno, zato bo počakal še dva ali tri dni, da mu jo ponovno skušajo vročiti. "Nam tudi en dan veliko pomeni," je pojasnil in dodal, da so v sodbi tudi neresnične navedbe.

Iz SDS-a pa so sporočili, da bo predsednik stranke Janša sodbo prevzel "v petek, ko se vrne domov". V preteklih mesecih jsicer večkrat javno izpostavil, da sodbe še ni prejel: