Črna kronika
Ivan Radan
Sojenje zdravniku Ivanu Radanu se bo nadaljevalo šele čez mesec dni. Kot je danes pojasnil sodnik, čakajo na informacijo, ali je kakršna koli možnost za izvedbo poskusa s kalijem na živali, "da dokončno in popolnoma ugotovimo, kakšni so učinki kalija na živo bitje". Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodaj v

Zadeva Radan: Sodišče čaka na možnost poskusov s kalijem na živalih

Sojenje se je nadaljevalo s pričanjem ene izmed medicinskih sester
12. oktober 2017 ob 13:07,
zadnji poseg: 12. oktober 2017 ob 13:09
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na sojenju zdravniku Ivanu Radanu za odgovornost za smrt štirih bolnikov na nevrološki kliniki je tokrat o stanju enega izmed njih tik pred smrtjo pričala medicinska sestra z intenzivne terapije na kliniki.

Diplomirana medicinska sestra Nataša Milojević se je skušala spomniti podrobnosti z dne, ko je umrl eden od štirih bolnikov, katerih smrt bremeni Radana. Med drugim je poudarila neobičajno barvo bolnika tik pred smrtjo, saj je bil vijoličen, medtem ko so ljudje tik pred smrtjo po njenih izkušnjah bledolični.

"Videti je bil že tako zelo slabo. A bil je drugačen, kot so drugi, ko umirajo. Barva njegovega obraza je bila spremenjena, vijolična, zato sem to tudi rekla," se je spominjala. Radan je na njeno opazko o barvi bolnika pristopil do njega in "nekaj naredil okoli tubusa", je opisala. Po tistem se ji je po spominu zdelo, da je bil bolnik "malo boljši".

Za tem je na vprašanja tožilke Katarine Bergant in sodnika Martina Jančarja opisala, kolikor se je še spomnila, dogajanje v sobi v času, ko je bolnik umrl. Pojasnila je tudi na splošno, kakšen je protokol dela po smrti bolnika.

"Najprej posnamemo EKG. Ko zdravnik vidi ravno črto, odobri, da ga 'uredimo'. Mi odstranimo igle, kanile, tubus, povijemo glavo, bolnika pokrijemo," je opisala in dodala, da se ne spomni več, s katerimi sestrami konkretno je tega bolnika uredila, se je pa vse zgodilo zelo hitro.

Malo pred koncem njene izmene je Radan sestram prišel povedat, da se bo od bolnika prišla poslovit njegova žena. Povedal je še, da je bolnik "slab in mu bomo pomagali". Stvari so se po opisu Milojevićeve odvile zelo hitro, bolnik je umrl in še do konca njene izmene so ga tudi "uredile".

Ob tem se ni mogla več natančno spomniti, kako je bila nastavljena infuzijska črpalka, kdo jo je nastavljal in koliko kalija je še bilo v njej v času smrti bolnika. V času preiskave je pojasnila, da je ob smrti bolnika v črpalki moralo biti še nekaj kalija, sicer bi črpalka piskala, in danes je dejala, da če je tedaj tako povedala, potem je bilo gotovo tako.

Tožilka želi zaslišati osebne zdravnike
Tožilka je sodnika spomnila na svoj predlog izpred časa, da bi zaslišali tudi osebne zdravnike bolnikov, ki jim je Radan izdajal recepte za zdravila. Obtožnica ga namreč med drugim bremeni, da je sebi in še več drugim osebam izdajal zdravila za psihoaktivna zdravila.

Tožilka je predlagala zaslišanje osebnih zdravnikov tistih bolnikov, ki so k temu podali soglasje, ter imenovanje izvedenca medicinske stroke za tiste, ki soglasja niso podali. Medtem ko je Radanov zagovornik Milan Krstić predlogu ugovarjal, sodnik o predlogu tožilke ni odločil.

Poskusi na živalih?
Obravnava se bo nadaljevala šele čez mesec dni. Kot je danes pojasnil sodnik, čakajo na informacijo, ali je kakršna koli možnost za izvedbo poskusa s kalijem na živali, "da dokončno in popolnoma ugotovimo, kakšni so učinki kalija na živo bitje".

Poleg tega so avstrijskemu izvedencu Wolfgangu Krollu posredovali še dodatne podatke, do katerih naj se izvedenec opredeli. Za tem bi lahko sodišče po besedah sodnika sprejelo odločitev. Sodišče še čaka na informacijo o možnosti izvedbe eksperimenta na živalih, s katerimi bi izvedeli za dejanske učinke kalija na živo bitje.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
xerces8
# 12.10.2017 ob 14:07
"da dokončno in popolnoma ugotovimo, kakšni so učinki kalija na živo bitje".
Torej zdravniki uporabljajo kalij, a noben ne ve, kaki vpliv ima?
Kdo je tu nor?
ap72
# 12.10.2017 ob 13:23
Sodišče še čaka na informacijo o možnosti izvedbe eksperimenta na živalih, s katerimi bi izvedeli dejanske učinke kalija na živo bitje.

In kako se bo dalo to sklepati na človeka, kakšne vzporednice potegniti? Kdo bo delal te poskuse, na katerih živalih, na kakšnih vzorcih, ... bolnih, zdravih??... a se je vsem skisalo??
borkov
# 12.10.2017 ob 13:55
Nekaj ne razumem...na stotine primerov je v Sloveniji ko je vse jasno, tudi kdo je odgovoren, kazni in ukrepov pa nobene. Zdaj bodo delali poskuse na živalih, da se bo morda lahko dokazala krivda obtoženemu zdravniku? In kje pa piše, da je učinek na živali isti kot pri človeku? Dve popolnoma različni zgodbi. Bolano.
navigator007
# 12.10.2017 ob 14:35
Naj tale sodnik naredi kar poskus na sebi, če misli, da izvedenci nimajo pojma. Živali naj pusti lepo pri miru, živali za naše neumnosti niso nič krive.
intelekt
# 12.10.2017 ob 14:25
Tako bo najbolje. Dejmo par živali fentat, da bo šel lahko sodni proces naprej.
Homer.
# 12.10.2017 ob 14:12
Tega tudi jaz ne razumem.
Kaj bodo sedaj poiskali neko na smrt bolno žival, in ji dali kalij?!
In kaj bodo ugotovili?
aripeka
# 12.10.2017 ob 14:24
@Homer na smrt bolno ja ... Zdravo žival .
BojanD
# 12.10.2017 ob 15:11
Ni toliko problem v tem, da živalski model ni nujno merodajen za človeka. Problem je bolj, da je lahko vzrokov za vijolično barvo več, sploh pa pri na smrt bolnem človeku. Poleg tega ne pozabimo, da tožilstvo bremeni Radana za štiri smrti, samo pri enem pa se je pokazala ta vijolična barva. Torej če je vijolična barva sedaj kar nek močan indic (kar je pa močno dvomljivo), kaj to pomeni za ostale tri smrti?

Ne morem verjeti, da se ta farsa še vedno nadaljuje.
valcek2010
# 12.10.2017 ob 14:34
glava boli očitno je treba narediti še par žrtev, čeprav živali, življenje je, ki se ga ne ceni,
kam smo prišli upam da bodo v stanju ko bo njihovo življenje muka, bolečina
moonylink
# 12.10.2017 ob 15:14
Obravnava se bo nadaljevala šele čez mesec dni. Kot je danes pojasnil sodnik, čakajo na informacijo, ali je kakršna koli možnost za izvedbo poskusa s kalijem na živali, "da dokončno in popolnoma ugotovimo, kakšni so učinki kalija na živo bitje".

Predlagam da sodnik izvede poskus na samem sebi, v interesu bolj natancnega rezultata.
Mr.Bong
# 12.10.2017 ob 15:02
Ne morem verjet, v kakšnem norem svetu živim.
Če prav razumem bo sodnik naročil umor ene ali večih živali, ki so prav tako čuetča bitja kot mi ljudje. Radan(v primeru da je to storil), je samo skrajšal muke umirajočim bolnikom, oni bi ga pa zdaj za 20-30 let zaprli. In v dokaz šli pobijat zdrave živali. Res bolano.
Mogoče se pa motim in je sodnik ciljal le na viruse in bakterije.
Lluka
# 12.10.2017 ob 14:38
MAl nej pobrskajo po zdravniških arhivis iz NEmških taborišč. Zagotovo so izvajali tudi takšne poizkuse.......
K_ris
# 12.10.2017 ob 15:52
Ker ne vemo, ali so ljudje mrtvi zaradi kalija ali ne, bomo (morda) ubili še nekaj živali, da ugotovimo, zakaj so mrtvi ljudje mrtvi?
sisoruen
# 12.10.2017 ob 15:55
Farsa je že to, da se človeka preganja za smrti ljudi, ki so itak umirali in to v mukah.
Rasta75
# 12.10.2017 ob 16:43
Kot je danes pojasnil sodnik, čakajo na informacijo, ali je kakršna koli možnost za izvedbo poskusa s kalijem na živali, "da dokončno in popolnoma ugotovimo, kakšni so učinki kalija na živo bitje".

Učinki kalija na živa bitja (sesalce) so že dolgo znani in je tak predlog povsem neokusen poziv k mučenju in smrti živali.
mikitr
# 12.10.2017 ob 16:28
Vpraševal sem zdravnike iz kliničnega ali v bližini.,zdi se da Radan ni trn v peti bolnikom,etiki in morali,vendar tistim,ki pri nerešlivih stanjih pokurijo še kakšne par tisoč evrov in podaljšajo agonijo za nekaj dni ali ur.
amigo
# 13.10.2017 ob 08:27
Sodišče še čaka na informacijo o možnosti izvedbe eksperimenta na živalih, s katerimi bi izvedeli za dejanske učinke kalija na živo bitje.

To kar se dogaja na teh sodiščih presega vse meje zdrave pameti. Kako deluje kalij na človeka je raziskano in opisano do zadnje podrobnosti. Kolikor vem se kalij uporablja za uspavanje psov. Naj gredo na veterinarsko postajo in tam opazujejo dejstvo kalija.
Homer.
# 12.10.2017 ob 19:52
Ne razumem sploh poante tega sojenja......
Vse so to bili terminalni bolniki. Torej bolniki v zadnjih minutah ali urah življenja, brez možnosti za kakšno čudežno izboljšanje.
Obtožbe so več ali manj ugibanje in ni nikakršnih dokazov za karkoli.
Temu primerna je tudi tudi ta absurdna zahteva za uboj živali, ki itak ne bi dokazovale ničesar.
smartass2011
# 12.10.2017 ob 18:35
V tem eksperimentu morajo čim bolj posnemati realnost. Namesto človeka bo dober bel zajec. Položijo naj ga na bolniško posteljo in mu dajo korenčkov sok. Tako zajec ne bo poginil, vseeno pa bo dobil tekočino, ki se začne na K. Če bo zajec, ki je sicer smrtno bel, dobil kaj barve v lička, potem naj pristopi dr. Radan in mu naštima dotok korenčkovega soka. Odločitev sodišča naj temelji na tem, v kakšno barvo se bo zajec spremenil.
uros23
# 12.10.2017 ob 15:58
A ne uporabljajo kalijevega klorida pri izvrševanju smrtne kazni v ZDA? Ni od tam kaj podatkov? Sicer pa se kalij redno uporablja v praksi, obstajajo registrirana zdravila, kjer so navedeni vsi mogoči stranski učinki, toksični odmerki, ipd.
Braan
# 12.10.2017 ob 18:05
Se govori okoli, da je ta zdravnik žrtev sistema. Je preveč drezal in so ga zapeli. Glede na to kakšna farsa je sojenje, bi mogoče to verjel ...
BojanD
# 12.10.2017 ob 16:00
@K_ris, tako je. Sumim, da je izvedljivost tega poskusa odvisna od kakšne skupine za etiko, tako kot pri znanstvenih poskusih. Ta bo presodila, ali bi bilo žrtvovanje sploh smiselno, torej ali bodo podatki na podlagi tega poskusa dovolj konkluzivni, da je žrtev upravičena. Sam menim, da ne, ker ni dovolj, da ugotovimo, kakšen je vpliv kalija na živo bitje. Potrebno je izločiti še vse druge vzroke, zaradi katerih lahko nekdo postane vijoličen. In razložiti, zakaj niso bile še ostale 3 "žrtve" vijolične.
josh k.
# 12.10.2017 ob 15:56
Živalim bodo vbrizgali kalij in gledali kako spreminjajo barvo...
Rugess Nome
# 13.10.2017 ob 21:06
Naj g. Radan sodniku kapne malo kalija v žile... v znanstvene namene.
Binder Dandet
# 13.10.2017 ob 07:11
Ce bi pocakali se par let, se bodo price gotovo se bolje spomnile dogodkov. Sicer pa, a se ni ze pred meseci izkazalo, da ni odgovoren?
peggy
# 16.10.2017 ob 10:42
Gnusno. Naj kar nase testirajo kalij...
kislec
# 14.10.2017 ob 08:50
In potem se (včeraj v Odmevih) predsednik Vrhovnega sodišča čudi, kako da ima (laična) javnost tako slabo mnenje o našem sodstvu???

Krivi so pa seveda mediji....

PS Pri tem pa se hvali, kako da jim pravni strokovnjaki (hm) dajejo kar 8 od 10!!!
Zuppkko
# 12.10.2017 ob 19:15
Žrtev je upravičena s soglasjem žrtve. Je mel ta soglasja?
Kazalo