Črna kronika
Ivan Radan
Švigelj je tudi pojasnil, da je dan, preden je izvedel za zgodbo s kalijem, ob popoldanskem raportu gledal EKG-posnetke omenjenega bolnika. Kot je opisal, se je takrat na raportu pošalil, da "tako pa zdravi Kevorkian" (ameriški zdravnik Jack Kevorkian je bolnikom pomagal pri samomoru tako, da jim je vbrizgal kalijev klorid), a ta izjava po njegovih besedah "nekaterim na raportu ni ustrezala in se ji niso smejali". Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Dodaj v

Zadeva Radan: Štirim zdravnikom potrdil dogodek s kalijem

Radan je najprej povedal specializantki
2. junij 2016 ob 20:28,
zadnji poseg: 2. junij 2016 ob 21:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Na sojenju zdravniku Ivanu Radanu so pričali štirje zdravniki, ki so dejali, da jim je Radan dejal, da je bolniku decembra 2014 dal kalij, ker ni želel, da trpi.

Zdravnica Ajša Ana Repar Artač, v času dogodka je delala kot specializantka, je po smrti bolnika s kalijem 16. decembra 2014 povprašala Radana, zakaj je bolnik umrl. Po njenih besedah ji je ta odvrnil, da je bolniku zvišal morfij in nato dal kalij.

Repar Artačeva je o tem obvestila svojo mentorico Branko Ožek, ki je prav tako pričala. Čeprav šokirana in ker je Radanu popolnoma zaupala, je bila prepričana, da ga je specializantka napačno razumela. Zato jo je prosila, naj tega nikomur ne pove.

Nezaupanje na kliniki
Ožekova je naslednji dan šla do Radana, ki ji je potrdil, da je bolniku dal kalij. Prosila ga je, da tega nikoli več ne naredi, a tega zagotovila ni dobila, je pojasnila. Nato je zgodbo povedala tudi predstojniku intenzivnega oddelka nevrološke klinike Viktorju Šviglju.

Ta je po tem, ko mu je Ožekova povedala za Radanovo izpovedbo, šel do njega in ga povprašal, zakaj je to storil. Tudi njemu je Radan dejal, da ni več mogel gledati, kako bolnik trpi. Dodal je, da je imel priložnost iti do vodje oddelka Bojane Žvan in ji povedati, "ampak nekega zaupanja nisem imel, da bi se kaj premaknilo". Zato je povedal strokovnemu direktorju nevrološke klinike Davidu Vodušku.

Po Radanovi izpovedi obvestil policijo
Po Voduškovih besedah pa je takoj, ko mu je Švigelj povedal za pripetljaj s kalijem, šel na oddelek, kjer je srečal Radana. Ta mu je zgodbo potrdil, zato ga je Vodušek zaprosil, naj mu dogodek pisno popiše v elektronskem sporočilu, ga poslal domov ter mu pojasnil, da ne sme več delati z bolniki.

Kot je pojasnil Vodušek, je še tisto popoldne podal prijavo na policijo. Predtem pa ga je po telefonu poklical neznanec in mu zapovedal, naj do 19.30 prekliče Radanov suspenz, sicer da "bo to obžaloval".

Zvečer je Vodušek poklical Radana in ga povprašal o okoliščinah tega klica. Pojasnil je, da mu je Radan v tem pogovoru dejal, da mu je poslal elektronsko pošto in v njem spremenil zgodbo, češ da kalij ni tekel v bolnika in da je bil to le protest zaradi razmer na oddelku. Takšnemu pojasnilu, da je Radan to storil iz protesta, pa Vodušek težko verjame, je še dejal sodišču.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
Anar Hija
# 02.06.2016 ob 21:01
In sram naj bo vas, pisuni na MMC RTV SLO: samo poglejte, kako ste kar na enkrat našli primerno sliko Dr.Ivana Radana. Samo poglejte članke o njem za nazaj, kjer ste ga prikazovali kot duševnega bolnika. Zdaj je spet zdrvanik Ivan Radan. Prej je bil toliko da ne morilec in psihopat.

Ste v sramoto in posmeh novinarskemu cehu! Politično nastavljeni šarlatani!
Anar Hija
# 02.06.2016 ob 20:59
Zdaj pa primerjajte mnenje Avstrijskega izvedenca, ki ni potrdil niti enega samega primera smrti zaradi kalija ali morfija.

Drugo: so-storilstvo. pravijo, da so vedeli a, da so bili tiho, da so ga opozorili, naj tega ne počne ponovno.

Tretje: zdravniška zaprisega in obveznost do bolnika je, da pacientu na željo ali po potrebi lajša bolečine. Že, če greste k zobozdravniku imate pravico do injekcije protibolečinske snovi. Pa da ne bi bili upravičeni do morfija v paliativni fazi umiranja v hudih bolečinah?

Tožilstvo se je povsem izgubilo. Sedaj pa preko zdravniške zbornice in, da ne rečem zdravniške mafije v UKC išče način, kako potunkati dr.Ivana Radana kajti, v kolikor bodo tudi te obtožbe padle, bo človek spoznan za nedolžnega. Glede na vse, kar je v preteklem obdobju prestal pa je jasno, da bodo na tožilstvu RS morale padati glave. Prav tako na ministrstvu za zdravje. Naj se ne pozabi, da je ravno Milojka javno obsodila ravnanje dr.Radana. In kaj zdaj, če bo spoznan za nedolžnega? Bo popravila in zavrtela čas nazaj?

Zdravniška in tožilska mafija, sram naj vas bo!

Drži se dr. Ivan Radan! Veliko nas je, ki te podpiramo!
jason125a
# 02.06.2016 ob 21:12
Odlično napisano Anar Hija.
Tudi jaz podpiram dr. Ivan Radana.
bostbart
# 02.06.2016 ob 20:45
komedija se nadaljuje
ZeK
# 02.06.2016 ob 21:17
RTV,a vi se prav borite, da bi plačali kar se da visoko odškodnino?
Merlot
# 02.06.2016 ob 21:48
Tudi sam sem v tem primeru popolnoma na strani gospoda Ivana Radana. Kot zdravnik je svojemu pacientu zgolj lajšal bolečine, naše sodstvo pa ga sedaj obravnava kot največjega morilca. Če bi pa gospod na pacientu delal razne eksperimente s kakšnimi še nepreizkušenimi zdravili,mu zraven prizadejal hude bolečine in pač delal vse kar je v interesu farmacevtskega lobija, bi pa danes brali o zdravniku, ki je storil vse, da pacientu pomaga. Narobe svet.
Montijev Piton
# 02.06.2016 ob 22:12
Vsi ti mali bogovi v belih crocsih so s svojim vedenjem in molkom vsaj sokrivi, če ne celo glavni krivci za karkoli se je že dogajalo v zatohli kloaki UKC.

Najprej so ga ščitili, sedaj ga napadajo kot hijene. Skoraj ne poznam panoge, kjer je tako velik delež delavcev v njej tako pokvarjen, hinavski, pogolten. Niti bankirji jim ne sežejo do gležnjev!
Bivši uporabnik
# 02.06.2016 ob 21:47
@ZeK RTV,a vi se prav borite, da bi plačali kar se da visoko odškodnino?

Ne, oni se borijo, da bi se narod obrnil proti Radanu in da bi po tem, ko bo Radan oproščen in bo treba dat odškodnino narod govori, da je itak soddstov gnilo, ker ga ni obsodilo. Za odškodnino jim je vseeno itak gre vse na državljane...
aristotel
# 04.06.2016 ob 11:15
Radan je le vrh ledene gore. Taksnih bogov v belih oblekah, ki si jemljejo pravice odločati o življenju in smrti pacientov ,je se veliko vec.
matori
# 03.06.2016 ob 19:22
Na sojenju zdravniku Ivanu Radanu so pričali štirje zdravniki, ki so dejali, da jim je Radan dejal, da je bolniku decembra 2014 dal kalij, ker ni želel, da trpi

Ovadit se te stiri,ker niso prijavili kaznivega dejanja,kar so po zakonu dolzni,tako oni kot vsi ostali drzavljani
fafaron
# 02.06.2016 ob 23:50
A res moramo začeti s peticijo, da se do zadnjega sodnega kladiva ne ustvari nobene epizode te telenovele več?! A je res potrebno javnost zasipavati z nekim zdravnikom, ki ga vsak "pozna", v resnici pa nihče nima pojma? Raje poročajte kaj pomembnejšega. TTIP je bil v parlamentu, pa sem to izvedel od nekoga na ulici. Bistveno pomembnejša stvar. Če se je Radan usmilil trpečih in jim skrajšal muke, je to za državno odlikovanje, če že. A imamo bolj pomembne dogodke ... mediji zadnje cajte res niste naglihani, no ...
evaevi
# 05.06.2016 ob 23:13
No, danes si lahko videla kako se obnašajo v prvi Švici ti pa si tipična predstavnica druge Švice in točno zaradi tega obstaja razlika med švicama

končno med zdravniki zares plemenit človek,
naj zaključim svoje življenje v njegovem dosegu..
zakocena_je
# 03.06.2016 ob 04:45
Tako je Anarhija!
Škoda, ki jo delajo novinarji je nepopravljiva! To je novinarska svoboda?
Potem dajte še svobodo tistemu, ki so ga novinarji neupravičeno z lažmi in polresnicami stigmatizirali, da jih potolče do konca.
sisoruen
# 03.06.2016 ob 01:12
To je tako, kot če bi jaz šel na policijo in "priznal" 100 umorov. Brez materialnega dokaza o tem, bi seveda moje "priznanje" ne imelo nobene teže. V tem primeru je enako. Edini materialni dokazi glede tega, ki niti niso neposredni, je pač mnenje avstrijskega zdravnika, ki je jasno povedal, da glede na dokumentacijo, ki mu je bila na voljo, ni našel nič spornega in da je bilo vse v mejah strokovnosti.

Šalabajzersko je pa tudi to, da na tem zadnjem primeru bolnika, ki naj bi ga Radan "umoril", niso napravili obdukcije, ki bi lahko jasno pokazala, kaj je sprožilo smrt. To dejansko kaže na to, da te stvari nikogar na UKC ne zanimajo, dokler se pač ni potrebno znebiti kakega nadležnega kolega.

Sedaj imamo spet primer zdravnic z istega oddelka, ki naj bi bolnike odklapljale z naprav za dihanje in s tem povzročale zadušitev, na kar naj bil opozarjal celo Radan. Ampak zanimivo je to, da je UKC, za razliko od Radana, ti dve zdravnici zaščitil in podprl. Človek dobi dejansko občutek, da se preganja napačnega, da je UKC tisti, ki je podpiral razne "packarije", ker se je pač Radan temu postavil po robu, so pač izkoristili priložnost, ki jo jim je sicer s svojimi izjavami dal Radan sam, da se ga pač znebijo. Ampak zgleda, da s tem problem ne bo rešen, ravno nasprotno.
Bivši uporabnik
# 02.06.2016 ob 22:38
Zdravniška etika: Navzven složni, vse je v najlepšem redu, navznoter se koljejo.

Oglušujoč je molk Radanovih bivših sodelavcev, neverjetna je zanikrnost tistih, ki so popravljali za Zimermanom in pri tem molčali.
KunteKinte
# 04.06.2016 ob 07:13
Ne more Radan biti vsega kriv.. če obsodijo Radana je potrebno obsoditi tudi njegove nadrejene.. enostavno niso opravljali svojega dela za katero so bili plačani..opustitev dolžnega ravnanja..so storilstvo pri umoro..itd.. tudi te priče napadajo Radana zao d a sebe zavarujejo od kazenskega pregona... zdaj bodo vse povedale na sodišču ker tožilstvo pritiska na njih v ozadju z morebitnimi kazenskimi ovadbami..kar je tudi logično..

Očitajo mu 5 primerov..in nobenemu ni bilo nič nenavadn....poleg radana bi moralo sedeti na klopi vsaj še 5-6 zdravnikov.. če se gremo čistit hlec..pa gremo do konca..

sam tožilstvo se ne upa razširiti preiskave, ker niso sposobni pripraviti dobro obtožnico niti za Radana.. avstrijski izvedenec jih je scat peljal..

Največji problem UKCLJubljana in slovenskega zdravstva je korpcija...iz katre nastajajo frustracije ki pripeljeo do takšnih odklonov... 1/3 denarja gre za korupciji na UKC Ljubljana..

poskusiti pridobiti kakšen posle na ukc lj :) takoj začnejo metati polena pod noge...razne dikvalifikacije..pošiljanje inšpakcijskih služb na vašo firmo..kazenske ovadbe..it ditd..

Vse v smeri da se vas onemogiči... če je Radan na zatožni klopi...kje so njegovi NADREJENI..kje so njegovi sodelavci..sostrotilci..itd itd
melanholik
# 02.06.2016 ob 23:38
Arndovia

# 02.06.2016 ob 22:06
Prijavi neprimerno vsebino Priznam. Ne poznam primera. In tukaj je predstavljena ena plat. Ampak ... Tip se je igral boga. Kdo pa je on da bo odlocal kdaj in komu bo dajal kalij ali kaj pa jaz vem kaj?

Z vsem dolžnim spoštovanjem, je strokovnjak, ki se je petnajst let šolal ravno za to, da bo sposoben sprejemati take odločitve. Morda je naredil napako, morda je v ozadju res kako problematično psihično stanje, ampak - dajmo si bit na jasnem - zdravnikova strokovna presoja pač ni "igranje boga".
Arndovia
# 02.06.2016 ob 22:06
Priznam. Ne poznam primera. In tukaj je predstavljena ena plat. Ampak ... Tip se je igral boga. Kdo pa je on da bo odlocal kdaj in komu bo dajal kalij ali kaj pa jaz vem kaj?

In ne mi prosim zacet z zgodbami o milostni smrti itd. ... Dokler ne bomo imeli evtanazije zakonsko urejene se TO PAC NE DELA! Kam pa bomo prisli, ce bomo kar tako sami si izmisljali "naravne zakone" in argumentirali.

In to o zaroti celotne stroke, vseh medijev, celotnega drzavnega vrha (+bozicek?) proti enemu zdravniku. Eh dajte no. Seveda. In jutri lahko spet trackamo o chemtrailih in NWO ...

Tipa naj sprocesira pravosodje (no ja, slovensko ... ) in zakljucimo primer. Zadnje cajte prihajajo zgolj se take "zgodbe" iz slovenskega zdravstva, da me prav stisne ... :(
Kazalo