Sporna pogodba o najemu, ki ga je KPK označil za koruptiven, je podjetniku Juriju Pogačarju zagotavljala 136.000 evrov prihodka mesečno. Foto: MMC RTV SLO
Sporna pogodba o najemu, ki ga je KPK označil za koruptiven, je podjetniku Juriju Pogačarju zagotavljala 136.000 evrov prihodka mesečno. Foto: MMC RTV SLO
Laha oprostili v zadevi NPU

Tožilka je za Laha zahtevala11 mesecev zapora, petletno prepoved opravljanja tovrstnega poklica in plačilo stroškov postopka, a je sodišče obtožbe v celoti zavrnilo in Laha oprostilo vseh obtožb.

Lahu je obtožnica očitala, da je kot generalni sekretar na notranjem ministrstvu (ta položaj je zasedal, preden je postal državni sekretar) v postopku pridobivanja poslovnih prostorov za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) nezakonito favoriziral družbo Ram Invest podjetnika Igorja Jurija Pogačarja in ji tako omogočil korist. Deloval naj bi v nasprotju z uredbo o stvarnem premoženju države, trdi tožilstvo.

"Stavba Ram Investa edina primerna"
Lahov zagovornik Mitja Pavčič je bil prepričan o oprostilni sodbi. "Sodna izvedenka, ki jo je predlagala sodnica, je ugotovila, da so strokovne službe notranjega ministrstva pravilno opravile svoje delo in da je bila stavba Ram Investa med ponudbami edini primeren objekt," je opozoril.

Lah naj bi se predhodno dogovoril z direktorjem Ram Investa Pogačarjem o oddaji prostorov in ceni za kvadratni meter. Članom skupine za materialno premoženje pa naj bi dajal navodila, da je bil postopek izbire ponudnika izpeljan tako, da je bil izbran Ram Invest, še piše v obtožnem predlogu.

Lah: Nisem postavljal pravil
Obtoženi je krivdo ves čas zanikal in trdil, da je zgodba z najemom stavbe za NPU zgodba namigovanj in podtikanj. Lah je prepričan, da se mu pripisujeta bistveno prevelika vloga in moč, saj "generalni sekretar ni postavljal pravil". "Niti slučajno" ni imel nobenega glasu, katera lokacija naj se izbere, je dejal oktobra lani v zagovoru.

Laha oprostili v zadevi NPU