Črna kronika

Poudarki

  • Izdeloval je gorivo za rakete
Pirotehnika
Požari so nastali kot posledica uporabe pirotehnike. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
VIDEO
V Murglah gorele garaže

Dodaj v

Zaradi pirotehnike zgorele štiri garaže, kurilnica, v eksploziji eden poškodovan

Uporaba določenih vrst pirotehnike zdaj dovoljena
30. december 2017 ob 11:54,
zadnji poseg: 30. december 2017 ob 13:30
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kljub opozorilom o nevarnostih pirotehničnih izdelkov policisti te dni obravnavajo tudi požare, ki jih povzroča neprimerna uporaba teh izdelkov.

Na območju Murgel v Ljubljani so tako v požaru zgoreli vozili in štiri garaže, v hiši za Bežigradom pa je požar povzročila eksplozija snovi, iz katere je stanovalec izdeloval gorivo za modelarne rakete.


Izdeloval je gorivo za rakete
Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je občan v stanovanjski hiši na območju Bežigrada izdeloval gorivo za modelarne rakete, ki bi jih uporabil za silvestrovo, požar pa je izbruhnil v petek okoli 15. ure. Pri preizkušanju snovi je stanovalec del te prižgal, pri čemer je snov eksplodirala, nato je prišlo še do vžiga in eksplozije preostale snovi.

Stanovalec je bil lažje poškodovan in so ga odpeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Policisti pa še nadaljujejo zbiranje obvestil glede podanih sumov kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, so navedli na policijski upravi.

Po slovenski zakonodaji je sicer lastna izdelava, predelava ali uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih prepovedana.

Zagorelo v garažah
Zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov je po podatkih iz poročila centra za obveščanje uprave za zaščito in reševanje v petek nekaj pred 21. uro zagorelo tudi na območju Murgel. Kot so sporočili z ljubljanske policijske uprave, so po prvih zbranih obvestilih zgorele štiri garaže v sklopu sedmih garaž, na preostalih pa je poškodovano ostrešje, prav tako sta v požaru zgoreli vozili.

V požaru ni bil nihče poškodovan, po nestrokovni oceni pa je nastalo za okoli 50.000 evrov škode, so naknadno sporočili z ljubljanske policijske uprave. Po njihovih navedbah točen vzrok požara še vedno ni znan, kriminalisti, ki so z ogledom kraja požara zaključili, pa nadaljujejo z zbiranjem obvestil glede podanih sumov storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti.

Po poročanju TV Slovenija bi vzrok požara lahko bil namenski požig vozila, izhajajočega iz poprejšnjega ropa.

Zgorela kurilnica
Požar, ki ga je povzročila pirotehnika, pa je v petek okoli 11. ure izbruhnil tudi v kurilnici stanovanjske hiše v naselju Rakovci na območju občine Sveti Tomaž. Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor, naj bi do požara prišlo na električni napeljavi, v njem je zgorela celotna kurilnica, požar pa se je razširil tudi v del garaže, kjer je zgorelo nekaj manjših strojev. Materialna škoda znaša približno 40.000 evrov.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Triglavski zmaj
# 30.12.2017 ob 13:14
Jaz sem eden redkih čudakov, ki ne mara ne pokanja in ne raket.
pika_č
# 30.12.2017 ob 14:17
Mene ne moti, če je komo všeč pokanje. Moti pa me, da to pokanje slišijo tudi tisti, ki tega nočejo.
Svoboda posameznika se konča tam, kjer se začne svoboda drugega.
The Ghost P.
# 30.12.2017 ob 12:44
Nihče pa nima jajc, da bi se zavzel za prepoved teh nebodi-jih-treba. Lahko se začne z obdavčitvijo (gorivo ima cel kup trošarin), lahko bi imeli še trošarino na pirotehniko: onesnaževanje zraka, svetlobno in zvočno onesnaževanje. Potem ničelna toleranca dobave pirotehnike mladoletnim (ki lahko kupijo že s 15. letom, sicer 1. kategorijo, a malo predelave in gre prst). Vse se da, če se hoče:).
johann
# 30.12.2017 ob 13:30
Jaz sem eden redkih čudakov, ki ne mara ne pokanja in ne raket

Ni res, zelo dosti jih je, samo, da jih večina ne obiskuje forumov na netu...
Bivši uporabnik
# 30.12.2017 ob 12:30
Krimsky: večino tega sranja se proda brez davka (na črno, kitajska roba). Peščico tistih, ki gredo v pirotehnično trgovino po raketo za silvestrovo, lahko še celo spoštujemo.
kreden2
# 30.12.2017 ob 17:59
Dragi moji, mera je važna, mera ...

Drugače je pa naša draga Slovenija država prepovedi. Pri nas je vse prepovedano.

Prepovadano za pse, prepovedano z rolerji, prepovedano s kolesi, prepovedano, prepovedano, prepovedano ... Recimo parki ... povsod po svetu je mestni park namenjen ljudem, da se lahko sprehodijo bosi po travi. Da se človek uleže s knjigo, da imaš piknik z družino. Samo pri nas vidiš: "Perepovedana hoja po travi!" in v Saudski Arabiji.
KovacevaKobila
# 30.12.2017 ob 16:01
Petarde so nadležne par dni na teden. Sprehajalci psov so nadležni celo leto.

Nedvomno. To, da vsako leto kar nekaj ljudi zaradi eksplozivnih sredstev oslepi, ostane brez prstov, ali preostanek življenja trpi psihične posledice, je vsekakor primerljivo z grozljivostjo bevskajoče čivave.

Čestitke za še eno kreativno primerjavo. Dodal jo bom k legendarni paraleli, ki ste jo včeraj potegnili med erekcijo in svastiko.
Lešnik
# 30.12.2017 ob 15:57
Pri nas je Bejrut pa je še kar nekaj do uradnega pokanja.
Nekaj let nazaj so mi s petardami povsem uničili škotskega ovčarja, če bo pokalo okrog moje bajte tudi letos bo sledil trd prijem. Imam pravico do miru in pika.
kislec
# 31.12.2017 ob 08:43
Kobila:" Naše politike strašno skrbi varnost državljanov ... hkrati pa jim, zanimivo, gladko dol visi, da se na tisoče državljanov vsako leto ..."
med sprehajanjem po mestnih parkih paranoično ozira okoli sebe v pričakovanju naslednjega odvezanega psa /za katerega pa seveda lastnik ljubeče pojasni: "Naš nikomur nič ne naredi - se samo igra..."
samogledam
# 31.12.2017 ob 08:15
V Hessnu ne smeš imeti niti ročne motorke v roki na svojem dvorišču, če nisi opravil izpita in prijavil delo na vrtu, dan, uro.
V Sloveniji pa vsak dela kar hoče, tudi s kemikalijami v garaži.
noxy
# 30.12.2017 ob 15:47
Tu se grejo neke rigorozne zakone in prepovedi močnejših petard in ostale pirotehnike, potem pa slišiš na radiu reklamo pridite po TNT petardo, topovski udar itd. v avstrijo... tako ne bomo nikamor prišli.
sisoruen
# 30.12.2017 ob 15:09
Ajej, cenzura. Privoščit nekomu, ki počne nekaj slabega, da se mu zgodi kaj slabega je očitno v nasprotju z politično korektnostjo. Počasi bomo očitno prišli do točke, ko še kritika holokavsta ne bo več dovoljena. :D
Wasabi
# 30.12.2017 ob 23:28
Izdeloval je gorivo za rakete

Težek idiot!
planet1
# 30.12.2017 ob 19:00
Zakaj je bil moj komentar zbrisan? Zahtevam odgovor!

Konstantno me brisete, medtem ko so vsem nestrpnezem dovoljeni argumenti. Drzite se nekega nivoja ali pa nehajte s cenzuro.

Bom napisal se enkrat.

Dezurni jamraci, ki jokajo kako jim gre hudo v tej drzavi, kurijo denar. Priporocam Sirijo, tudi tam bo pokalo in ravno tako lahko izgubite kaksno okoncino.

Ce moram brati na stotine komentarjev nestrpnezov, takoj ko pride do teme, ki ima opravka z beguncu, zakaj potem ne smem izpostaviti njihove podobnosti z neandertalci, ki obozujejo pokanje?

Evo tega pa lahko brisete zaradi zadnjega stavka. In tega, drekaci!
KovacevaKobila
# 30.12.2017 ob 15:25
Tisti rahlo ironični trenutek, ko civilizirani in miroljubni Evropejci ne morejo brez bombnih napadov in seizmičnih eksplozij.

Naše politike strašno skrbi varnost državljanov ... hkrati pa jim, zanimivo, gladko dol visi, da se na tisoče državljanov vsako leto med sprehanjem psov paranoično plazi po soseskah v pričakovanju naslednje detonacije.

Varnost je sicer krasna reč, a finančni interesi so še krasnejši, mar ne.

Vesel Bejrut vsem!
offgrid
# 30.12.2017 ob 13:50
Nekateri bi vse prepovedali

Vceraj cigarete
Danes petarde,
Jutri alkohol

Ne samo, da bi jih prepovedali, tudi kaznovali bi nesrecnike.
Jp, ce ni astronomske kazni, fausija na “jajca” raste.

Eni bi prepovedali tudi pecikle, pa dizle, tud splave, ..
Nekaterim gre v nos hitrost, drugim strankarski zanos

Cakam na cas, ko se bodo lotili prepovedi vsega kar ni izrecno dovoljeno.

Jupiiii...
firtoh
# 30.12.2017 ob 12:51
Moja oma bi rekla:,,Šlekapac!''
glasrazuma
# 01.01.2018 ob 12:02
Saj tisti, ki imajo denar "za v luft metat", bojo komot pokrili to škodo. Takole se vidi, kdo ima preveč denarja, naj pazijo, da ne bodo ostali brez.
rubin
# 31.12.2017 ob 13:19
Se spomnim metanja petard v poštne nabiralnike in auspuhe:). Ups, da nisem dal komu ideje:))
kislec
# 31.12.2017 ob 09:10
"povsod po svetu je mestni park namenjen ljudem, da se lahko sprehodijo bosi po travi. Da se človek uleže s knjigo, da imaš piknik z družino. Samo pri nas vidiš: "Prepovedana hoja po travi!" in v Saudski Arabiji."

" Ko se v 'deregulirani' Ameriki poskušaš sprehodit po gozdu ali travniku, te pričaka tabla 'Private property - trespassers will be shot on site'. V Sloveniji se, kolikor vem, (še) ne strelja kršilce pravil. "

Kobila, ali ne znaš angleški? Ali pa ne vidiš razlike med mestnim parkom in zasebnim travnikom?
kislec
# 31.12.2017 ob 09:04
V Hessnu ne smeš imeti niti ročne motorke v roki na svojem dvorišču, če nisi opravil izpita in prijavil delo na vrtu, dan, uro.
V Sloveniji pa vsak dela kar hoče, tudi s kemikalijami v garaži.


Zadnji stavek je sicer pravilen, je pa pomanjkljiv:
V Sloveniji pa vsak dela kar hoče, tudi s kemikalijami v garaži - čeprav ne sme (je prepovedano)...
kislec
# 31.12.2017 ob 08:33
Ne vem, če vam spomin nese toliko nazaj:
za novo leto 1992 je bilo neverjetno, prav idilično mirno v primerjavi s prejšnjimi leti, ko se je bombandiranje iz leta v leto stopnjevalo.
Zakaj le?
Aja, tisto leto smo skozi dali vojno - sicer miniaturno, a vendar dovolj za vsaj začasno streznitev.

Ali nas res prime samo šok terapija?
Manos de Piedra
# 30.12.2017 ob 15:31
@KovacevaKobila:
" Naše politike strašno skrbi varnost državljanov ... hkrati pa jim, zanimivo, gladko dol visi, da se na tisoče državljanov vsako leto med sprehanjem psov paranoično plazi po soseskah v pričakovanju naslednje detonacije. "

Petarde so nadležne par dni na teden. Sprehajalci psov so nadležni celo leto.
janezi
# 30.12.2017 ob 22:26
če si butelj si tudi z nožem uničiš prste,oči....
Manos de Piedra
# 30.12.2017 ob 16:05
@KovacevaKobila:
" Nedvomno. To, da vsako leto kar nekaj ljudi zaradi eksplozivnih sredstev oslepi, ostane brez prstov, ali preostanek življenja trpi psihične posledice, je vsekakor primerljivo z grozljivostjo bevskajoče čivave."

Kot da psi nikoli nikogar ne poškudujejo.
KovacevaKobila
# 30.12.2017 ob 18:39
Prepovadano za pse, prepovedano z rolerji, prepovedano s kolesi, prepovedano, prepovedano, prepovedano ... Recimo parki ... povsod po svetu je mestni park namenjen ljudem, da se lahko sprehodijo bosi po travi. Da se človek uleže s knjigo, da imaš piknik z družino. Samo pri nas vidiš: "Perepovedana hoja po travi!" in v Saudski Arabiji.

Ko se v 'deregulirani' Ameriki poskušaš sprehodit po gozdu ali travniku, te pričaka tabla 'Private property - trespassers will be shot on site'.

V Sloveniji se, kolikor vem, (še) ne strelja kršilce pravil.

Morda sem čudak, a nekako se mi zdi prav, da je v civilizirani družbi metanje eksplozivnih teles močno omejeno.
Manos de Piedra
# 30.12.2017 ob 15:06
Treba bi bilo prepovedat edino nevarno pirotehniko, ki ji je edini učinek pok. Razna pirotehnika, ki se žari, sveti, utripa ali spušča dim in rakete, ki letijo v luft, so v redu. To ni nevarno in imaš vsaj kaj za videt.

Problem je edino ko dobijo otroci v roke celo škatlo piratk ali megic. Te stvari ne naredijo drugega, kot da počijo, zato kmalu rata dolgčas in potem se sprobava razne neumnosti, mečejo jih v razne stvari ali sprobavajo, kdo si upa dlje držat v roki, dajanje po več petard skupaj in podobno. Tako pa tudi pride do nesreč.

Tako da če bi se že kaj prepovedovalo bi se moralo naredit selekcijo, ne pa vse povprek. Sicer pa bi seveda kljub temu te stvari še vedno prodajali ilegalno.

Sama po sebi pirotehnika sicer ni nevarna, če se jo uporablja pravilno. Mi smo kot otroci vsako leto uporabili tono pirotehnike, pa nikoli ni bilo niti blizu temu, da bi bil nekdo ali nekaj ogroženo.

Sicer pa danes ni več niti približno toliko tega, kot je bilo v mojem otroštvu. Verjetno danes otroci zgolj sedijo doma cele dneve za računalnikom in mobiteli. Včasih je bilo vse od božiča naprej stalno neko pokanje po celo soseski, letos še sploh nisem slišal petarde. Pod "včasih" imam v mislih okoli 20 let nazaj. Takrat se je pokalo cel december tudi pred uradno dovoljenim rokom.
Manos de Piedra
# 30.12.2017 ob 15:34
Nimam nič proti psom ampak če so vam nadležne petarde, se lahko postavi enak argument, da so nadležni tudi psi. Na koncu bo treba hodit tiho po prstih v lastni hiši, da ja ne boš vznemirjal koga.
Krimsky
# 30.12.2017 ob 12:20
Problema se kajpak ne moremo lotiti tako …
~
… da teh pirotehničnih sredstev sploh ne rabite.

K zadevi moramo pristopiti bolj poglobljeno …
'kakšna osebnostna struktura' sploh rabi neka boom sredstva za poveličevanje svojega ega?
Vsaka zagotovo ne, ampak zgolj neke specifične …

In da tiste, ki v piromarketu že potegnejio modri bankovec iz denarnice, tolčemo po prstih … je predzgodovinsko in zastarelo: vi to kar nabavite, … a namesto 20% davka boste plačali 400% davek!

Vau!
A je že kdo naredil kaj takega?
Pravzaprav je!

Roosevelt je, podprt z milijoni nesrečnikov 'Velike depresije' storil natanko to: Predlagal je , da 100% zaslužka, prek takratnega limita 250.000 $ – pripade – državi! Na koncu so se malce 'zdillali', državi je pripadlo zgolj 96% …
vzdev
# 30.12.2017 ob 13:27
Kako ste eni tečni. Vedno so bile za novo leto rakete in petarde. Sedaj pa bi bilo treba vse prepovedati. Zakaj? Zato ker so vam nasolili pamet s tem kako zelo so nevarne in kako zelo škodijo zdravju. Najboljše, da uvedemo še policijsko ure, ker je nevarno hoditi ponoči zunaj. Saj počasi že tako postajamo policijska država z vsemi prepovedmi.

Drugače pa zaradi mene lahko dvignejo davek. Saj nisem tako neumen, da bom kupoval v Sloveniji, če pa drugod dobim ceneje.
Kazalo