Tehnikova gradbišča so od ponedeljka tako rekoč v celoti zaprta, kranjsko sodišče pa je uvedlo začetek stečajnega postopka. Foto: BoBo
Tehnikova gradbišča so od ponedeljka tako rekoč v celoti zaprta, kranjsko sodišče pa je uvedlo začetek stečajnega postopka. Foto: BoBo
Tehnik v stečaj, direktor v preiskavo

Ovadeni 42-letni direktor gradbene družbe, ki posluje na Gorenjskem, pri opravljanju gospodarske dejavnosti v več primerih ni izpolnil pogodbenih obveznosti in je družbi s temi dejanji pridobil za okoli 90.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Dobili plačilo, del niso dokončali
V začetku leta 2012 je gradbena družba s podizvajalcem, kamniškim podjetjem, sklenila pogodbo, pozneje pa še več aneksov za več gradbenih del v radovljiški poslovno-stanovanjsko soseski. A obveznosti je le delno poravnala. Z nezakonitim dejanjem si je družba pridobila okoli 78.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Lanskega maja je gradbena družba z istim kamniškim podjetjem sklenila še pogodbo za opravljanje gradbenih del na enem od bencinskih servisov v Kopru. Tudi v tem primeru gradbena družba obveznosti iz pogodbe ni izpolnila in si je pridobila okoli 13.000 evrov protipravne koristi.

"Gradbena družba je sicer prikazovala, da želi terjatve, ki so nastale zaradi neplačevanja obveznosti, poravnati z enostranskimi poboti, vendar je bilo ugotovljeno, da so bili predlagani poboti neutemeljeni in brez podlage, saj je družba vedela, da glede na svoje finančno stanje, obveznosti ne bo mogla poravnati ne finančno ne s kompenzacijami," so pojasnili kriminalisti s Policijske uprave Kranj.

Podizvajalci terjajo poplačila
Po neuradnih informacijah gre za škofjeloško Splošno gradbeno podjetje Tehnik, ovadeni pa naj bi bil nekdanji glavni direktor Jože Žižek, ki je zdaj v družbi izvršni direktor za tehnično področje in področje komerciale. Družba ima že dlje časa blokirane račune, saj več podizvajalcev tudi prek sodišča terja poplačilo svojih terjatev.

Tehnik v stečaj, direktor v preiskavo