Kanglerja čaka nov postopek pred sodiščem z novo obtožnico, ki mu očita še hujše nezakonitosti. Foto: BoBo
Kanglerja čaka nov postopek pred sodiščem z novo obtožnico, ki mu očita še hujše nezakonitosti. Foto: BoBo
Zapleti pri ponovnem sojenju Kanglerju

Tožilstvo, primer tokrat vodi okrožna državna tožilka Saša Lutarič, je danes predstavilo nekoliko spremenjeno obtožnico. V njem Kanglerja še vedno obtožuje zlorabe položaja, ker naj bi leta 2010 posredoval pri direktorici Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da Ježoviti odda v najem stanovanje, čeprav za to ni izpolnjevala pogojev. Dodatno pa je v obtožnico vključila še očitek, da je stanovanjski sklad kupil omenjeno stanovanje prav zanjo.

Sodnik Boštjan Polegek, ki je vodil že prvotni sodni postopek, sprememb obtožnice ni odobril, saj se z njimi Kanglerju po novem očita hujše kaznivo dejanje kot prej, kar pa v ponovljenem sojenju ni mogoče. Zato je odredil, da sojenje do morebitne drugačne spremembe obtožnice teče na podlagi prvotne obtožnice iz leta 2012.

Na zahtevo Kanglerjevega odvetnika je dal tudi preveriti ustreznost preiskovalnega sodnika Matjaža Štoka, ki je izdal odredbo za zaseg dokumentacije stanovanjskega sklada. Izkazalo se je, da se je Štok v neki drugi zadevi zoper Kanglerja že izločil iz postopka, ker Kanglerja dobro pozna in se z njim druži v prostem času. Ker se s tem poraja dvom o nepristranskosti omenjenega sodnika, je Polegek izločil omenjeno dokazno gradivo iz sodnega spisa.

Sodnik se je izločil, obramba se je strinjala
Ker pa se je Polegek že seznanil z omenjenim dokaznim gradivom, je presodil, da se mora tudi sam izločiti. S tem se je strinjala tudi Kanglerjeva obramba. Do končne odločitve o novem sodniku so zato glavno obravnavo preložili za nedoločen čas.

Ponovno sojenje je potrebno, ker je vrhovno sodišče avgusta lani razveljavilo pravnomočno obsodbo Kanglerja, s katero je bil ta maja 2013 zaradi zlorabe uradnega položaja in sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje obsojen na sedem mesecev zapora.

Zapleti pri ponovnem sojenju Kanglerju