V predoru Jasovnik je danes ob 5. uri na voznem pasu proti Ljubljani zagorelo slovensko tovorno vozilo, ki je prevažalo pšenico. Nesreča se je zgodila sto metrov pred koncem predora. Foto: Dars
V predoru Jasovnik je danes ob 5. uri na voznem pasu proti Ljubljani zagorelo slovensko tovorno vozilo, ki je prevažalo pšenico. Nesreča se je zgodila sto metrov pred koncem predora. Foto: Dars
false
Na štajerski avtocesti med Šentrupertom in Vranskim proti Ljubljani je še vedno daljši zastoj, prav tako tudi na regionalni cesti Vransko-Trojane. Pot proti Ljubljani se podaljša približno za eno uro, sporoča prometnoinformacijski center. Foto: PIC
Zaradi požara v Jasovniku zapora ceste za več dni

predoru Jasovnik zagorelo tovorno vozilo. Zaradi odstranjevanja posledic bo štajerska avtocesta med priključkoma Vransko in Trojane zaprta do preklica.

"Vsem, ki se vsak dan vozite iz Maribora v Ljubljano, priporočamo, da se v naslednjih dneh na pot odpravite vsaj eno uro prej," sporoča Prometnoinformacijski center za državne ceste.

Obvozi za osebna vozila so mogoči po cestah Celje-Laško-Zidani Most ali Šempeter-Prebold-Trbovlje ter naprej proti Litiji ali Moravčam.

Tehnična napaka na turbini tovornjaka
S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da prve ugotovitve kažejo, da je zagorelo zaradi tehnične napake na turbini tovornega vozila mariborskih registrskih oznak, ki ga je vozil 29-letni slovenski državljan.

Na vozilu je nastalo skupno za približno 26.000 evrov gmotne škode, prav tako pa je nastala ogromna škoda na infrastrukturi predora, ki je do zdaj ocenjena na najmanj 200.000 evrov, so zapisali.

Že jutri odprt vsaj prehitevalni pas?
Dars je takoj po nesreči sklical komisijo za izredne dogodke, ki jo sestavljajo strokovnjaki gradbene in elektrostroke ter Darsovi strokovnjaki. Komisija je po sestanku pregledala posnetke nesreče, naredila analizo dogodka in opravila ogled na terenu.

Zaradi požara so nastale večje poškodbe voziščne konstrukcije, poškodb betonskih robnikov, uničenja litega asfalta in zalivk na stikih med betonskimi ploščami, do poškodb in delnega odpadanja notranje betonske obloge, uničenja luči, kabelske povezave in kabelske police, table za označevanje smeri pobega, videokamere ter uničenja sevalnega kabla in linijskega javljanja požara.

"Po prvih ocenah komisije predvidevamo, da bi lahko jutri čez dan odprli prehitevalni pas avtoceste v smeri Ljubljane, vendar morajo biti za osnovno prometno varnost nujno izvedena naslednja dela: kvalitetno je treba očistiti vse ostanke in posledice požara, zagotoviti delovanje cestne razsvetljave v predoru ter zagotoviti delovanje videonadzora," so sporočili iz Darsa.

Vozniki upoštevali rdečo luč pred predorom
Nesreča se je zgodila ob 5.19, ob 5.40 je bil požar pogašen. Hitremu ukrepanju gasilcev gre zahvala, da se požar ni razširil na priklopnik tovornjaka, na katerem je bila naložena pšenica, pravijo na Darsu.

Nemudoma so zaprli desno cev predora in sprožili požarni alarm. Vozniki so upoštevali rdečo luč pred predorom, ki se je prižgala ob izbruhu požara. Informacija o zaprtju predora je bila takoj vidna na informacijskem portalu, na teren so odšli sodelavci avtocestne baze Vransko ter vzpostavili fizično zaporo, o nesreči pa je obsežno poročal tudi prometnoinformacijski center.

Ujeta vozila so delavci Darsa rešili s preusmeritvijo po avtocesti proti Mariboru. Zato so za kratek čas zaprli avtocesto proti Mariboru. Promet proti Mariboru je bil sproščen takoj, ko so bila rešena ujeta vozila.

Avtocestni odsek med Vranskim in Trojanami je vse od nesreče zaprt.

Zaradi požara v Jasovniku zapora ceste za več dni