Za poplačilo terjatev, ki ga ima podjetje Adriaing do Zidarjevih, sta na voljo samo avtomobil in pokojnine obeh zakoncev. Drugega premoženje namreč zakonca Zidar vsaj formalno nimata. Foto: www.izvrsitelj-koper.si Foto: MMC RTV SLO
Za poplačilo terjatev, ki ga ima podjetje Adriaing do Zidarjevih, sta na voljo samo avtomobil in pokojnine obeh zakoncev. Drugega premoženje namreč zakonca Zidar vsaj formalno nimata. Foto: www.izvrsitelj-koper.si Foto: MMC RTV SLO
Vincencija Zidar, BMW, dražba
Sklic javne dražbe. Foto: www.izvrsitelj-koper.si

Na premoženje Zidarjevih se je usedlo koprsko gradbeno podjetje Adriaing v lasti družine Andrejašič, ki mu Zidarjeva dolgujeta 140.000 evrov.

Pravzaprav je težko govoriti o premoženju, kajti za poplačilo terjatev, ki ga ima podjetje do Zidarjevih, sta na voljo samo avtomobil in pokojnine obeh zakoncev. Drugega premoženja namreč zakonca vsaj formalno nimata.

"Zidarjeva sta nam iz naslova gradnje hiše v Fiesi dolžna še 140.000 evrov," je za TV Slovenija povedal lastnik Adriainga Jože Andrejašič, ki pravi, da sta Zidarjeva večino od 560.000 evrov, kolikor so stala gradbena dela, ki so potekala v letu 2006, poravnala, nočeta pa plačati še preostalih 140 tisočakov, čeprav se je Zidar v notarsko overjeni pogodbi zavezal, da bo celoten znesek poravnal do konca leta 2007. "Čakali smo tri leta," pravi Andrejašič.

Zidar mu je marca letos ponujal polovico zneska
Na naše vprašanje, zakaj Zidarjeva nista hotela plačati še zadnjega obrok dolga, Andrejašič pravi, da Zidar celotnemu preostalemu znesku oporeka brez razloga.

Ali se je z Zidarjem kdaj sešel in ga poskušal pregovoriti? "Večkrat, vsaj desetkrat," pravi. Kdaj? Andrejašič pravi, da mu je Zidar pred dvema letoma obljubil, da bo dolg poravnal do konca leta 2013, nato do konca lanskega leta, letos marca pa je bil spet pri Zidarju, ki mu je bil, pravi, pripravljen plačati samo polovico zneska.

Na naša vprašanja, ali je Zidar sploh razumel, o čem se pogovarjata, glede na to, da je po izvedenskih mnenjih procesno nesposoben, da ne dojema realnega dogajanja okoli sebe ..., Andrejašič ni želel odgovarjati.

Zidarjeve in Adriaing druži bivši SCT-jev počitniški dom
SCT, ki ga je takrat vodil Ivan Zidar in Adriaing sta se v skupen "posel" zapletla leta 2006 pri preprodaji SCT-jevega počitniškega doma v Fiesi.

Zidar je kot direktor SCT-ja objekt prodal Adriaingu za 345.000 evrov, Adraing pa ga je že čez šest dni za enako kupnino prodal zakoncema Zidar kot fizičnima osebama, pri tem pa v ceno stroškov niso bili všteti stroški gradbenega dovoljenja v znesku 122.000 evrov. Za toliko naj bi Zidar sebi in ženi pridobil protipravnega premoženja.

Višje sodišče je sodni proces zoper Zidarja zaradi zdravstvenih razlogov ustavilo, soobtožena Jožeta Andrejašiča in nekdanjega zaposlenega v SCT-ju Stanislava Černeta pa oprostilo obtožb.

Novembra novo izvedensko mnenje
Ivan Zidar je v osebnem stečaju. Sprožil ga je SCT v stečaju, a se je Zidar pritožil. Medtem pa njegova žena, kot smo pred kratkim razkrili, kupuje nepremičnine na Obali.

Zidar je sicer še v nekaterih drugih odprtih sodnih postopkih, več postopkov pa sta sodišče in tožilstvo ustavila ali ovrgla, kar pomeni, da Zidarja ne bo več na sodišče. Očitno ga ne bo niti v zapor, na katerega je bil obsojen v zadevi Čista lopata. Odlog prestajanja kazni mu je sodišče odložilo do sredine novembra, ko ga bodo znova pregledi.