Tožilka Dragica Kotnik je v suspenzu že skoraj leto in pol. Foto: MMC RTV SLO
Tožilka Dragica Kotnik je v suspenzu že skoraj leto in pol. Foto: MMC RTV SLO
Tožilstvo je kazensko ovadbo zoper tožilko Dragico Kotnik zaradi opustitve pregona policista Karbe zavrglo. Foto: MMC RTV SLO

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je nekdanjo vodjo oddelka za preiskovanje in pregon uradnih oseb s posebnimi pooblastili pri vrhovnem tožilstvu, znano predvsem iz zadeve bulmastifi, naznanila policiji, ker naj bi leta 2011 zlorabila položaj.

Dragica Kotnik je namreč opustila pregon zoper nekdanjega komandirja policijske postaje Bled Milana Karbo, ki naj bi prodal ponarejeno vinjeto, njeno dejanje pa po ugotovitvah KPK-ja iz aprila 2012 ustreza definiciji korupcije. Tožilstvo je kazensko ovadbo zavrglo.

Pred nekaj dnevi je v intervjuju za tednik Demokracija Dragica Kotnik potezo KPK-ja iz leta 2012 označila za popolnoma neutemeljeno, z mnenjem pa naj bi komisija tudi neustavno posegla v neodvisnost dela državnega tožilca.

"KPK je izdal zmešano odločbo"
"No, na tem primeru je KPK ugotovil, da sem koruptivna in da sem izdala tako zmešano odločbo, da sem na njeni podlagi lahko spoznala, da imajo osebe na KPK-ju izjemno šibko strokovno znanje in da resnično nimajo pojma o pojmu," je dejala Kotnikova.

Kot je dejala, so v omenjenem primeru policista Karbe obstajali vsi zakonski pogoji za umik obtožnega predloga. Zato je tožilstvo po njenem mnenju popolnoma neutemeljeno zoper njo uvedlo disciplinski postopek, ki pa še ni končan. Ravno v četrtek bi morala potekati disciplinska obravnava, so pojasnili na vrhovnem tožilstvu, a se to ni zgodilo, saj vročevalec Dragici Kotnik ni mogel vročiti vabila.

Pregon zaradi domnevne predaje dokumenta
Policija je medtem tožilko obiskala zaradi domnevne predaje zaupnega dokumenta novinarju Mitji Lomovšku. Tožilko zastopa odvetniška družba Matoz, ki je zastopala tudi policista Karbo.

Od uvedbe kazenskega postopka zaradi domnevne predaje tožilskega dokumenta je Dragica Kotnik tudi v suspenzu, torej že skoraj leto in pol. Kot so pojasnili na ljubljanskem okrajnem sodišču, glavna obravnava v tej zadevi še ni spisana, saj obtoženima, Dragici Kotnik in Mitji Lomovšku, obtožnega predloga še niso mogli vročiti, hkrati pa sodišče še ni naredilo preizkusa obtožnega predloga. Obravnava bo predvidoma razpisana po sodnih počitnicah.