Črna kronika

Poudarki

  • Med obtoženimi je tudi družba Izletnik, tožilec pa je predlagal, da se njeni pravni naslednici, družbi Nomago, naloži plačilo 100.000 evrov denarne kazni
Zdenko Pavček
Tožilstvo obtoženim očita, da so z goljufijo oškodovali Logistiko in njene upnike. Foto: BoBo

Dodaj v

Zdenku Pavčku grozi leto dni zapora, njegovemu sinu pa dve leti in pol

Nekdanjemu prokuristu Viator & Vektor očitajo zlorabo položaja
9. november 2018 ob 13:39
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Državni tožilec Matej Oštir je za nekdanjega prokurista Viator & Vektor Logistike Petra Pavčka predlagal dve leti in pol zapora za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri prenosu romunske hčerinske družbe. Za njegovega očeta, nekdanjega predsednika uprave Skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka je za pomoč pri tem dejanju predlagal leto dni zapora.

Tožilec je ob današnjem sklepu dokaznega postopka na ljubljanskem okrožnem sodišču Petru Pavčku očital, da je storil kaznivo dejanje zlorabe položaja ali zaupanja, ko je konec maja 2011 kot prokurist sprejel sklep o prenosu romunske hčerinske družbe na Izletnik Celje. Pred stečajem je Viator & Vektor Logistika močno okrepila vozni park tovornjakov v Romuniji, tako da je v Viator & Vektor Ro preselila skoraj 50 tovornjakov.

Njegov oče, Zdenko Pavček je obtožen pomoči pri tem dejanju. "Zdenko Pavček je bil v času kaznivih dejanj na vrhu sistema Viator & Vektor, vedel je za sporni sporazum in vedel je, kaj se je dogajalo v skupini," je orisal tožilec. "Na vrhuncu finančnih težav, ko je bil stečaj le še vprašanje časa, je Peter Pavček podpisal pogodbo, s katero je romunsko družbo brez vsakršne pravne podlage prenesel na Izletnik," je dejal tožilec. Premoženjska škoda, ki je nastala Viator & Vektor Logistiki in upnikom na račun koristi Izletnika, je bila ocenjena na 1,22 milijona evrov.

"Z goljufijo oškodovala Logistiko in upnike"
"Izvedeni dokazi so zavrnili zagovore obtožencev in potrdili očitke, navedene v obtožnici. Skupina je bila v obravnavanem obdobju v letu 2011 v zelo slabem finančnem položaju, česar so se obtoženi zavedali. Podobno je bilo tudi stanje v Logistiki," je navedel tožilec in spomnil, da so v tem času tovornjake začeli prenašati na hčerinsko družbo v Romuniji. S tem pa so obtoženi, ki so delovali usklajeno in naklepno, in so se svojih dejanj zavedali, v neenakovreden položaj spravili upnike. Čeprav obtoženi niso pravniki, pa so kot izkušeni gospodarstveniki po njegovih besedah vedeli, da ne ravnajo prav.

Sodnemu senatu je tožilec predlagal, naj, če bodo presodili, da Peter Pavček ni storil očitanega kaznivega dejanja zlorabe položaja, premislijo o obsodbi vsaj za kaznivo dejanje oškodovanja upnikov. "Šlo je za goljufivo dejanje, katerega namen je bil oškodovanje Logistike in njenih upnikov," je poudaril Oštir.

Obtožena še direktor in predsednik uprave Izletnika
Poleg Zdenka Pavčka sta pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja obtožena še nekdanji direktor Viator & Vektor Logistike Bojan Novak in predsednik uprave Izletnika Celje Darko Šafarič. Tožilec je za Šafariča za očitano kaznivo dejanje predlagal leto in pol zaporne kazni, za Novaka pa pol leta. Med obtoženimi je tudi družba Izletnik, tožilec pa je predlagal, da se njeni pravni naslednici, družbi Nomago, naloži plačilo 100.000 evrov denarne kazni.

Zagovorniki in obtoženi bodo sklepne besede predstavili 21. novembra, dan za tem naj bi sledil izrek sodbe. Obtoženi so sicer na predobravnavnem naroku in ob začetku glavne obravnave, pa tudi ob spremembi obtožnice, večkrat zanikali, da bi storili očitana kazniva dejanja oz. komur koli pridobili premoženjsko korist. Sojenje za očitana kazniva dejanja se je s predobravnavnim narokom v Ljubljani začelo decembra lani.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
galoper
# 09.11.2018 ob 14:05
Bo kdo dolžan povrniti premoženjsko škodo?
bory
# 09.11.2018 ob 14:19
Že večkrat videno...... bo ostalo samo pri predlogih.......
zigag
# 09.11.2018 ob 14:30
Super. Sedaj pa še obtožit odgovorne za NLB
marialorca
# 09.11.2018 ob 14:30
za pomoč pri tem dejanju predlagal leto dni zapora

Nehote sem se spomnil na nekoga, ki so mu zagrozili z 8 meseci zapora, ker je na svojem vorišču pokončal sosedino kokoš in ni imel denarnih sredstev za povračilo škode.
MAN0
# 09.11.2018 ob 14:24
galoper
# 09.11.2018 ob 14:05
Bo kdo dolžan povrniti premoženjsko škodo?
Seveda so dolžni, problem pa je da so verjetno vse premoženje prenesli na druge sami pa so verjetno v osebnem stečaju in nimajo niti beliča(če verjameš:-)
bojan_vasiljevic
# 09.11.2018 ob 14:32
Gledališka predstava za javnost?
windmaster
# 09.11.2018 ob 17:41
A je sploh kdo iz Foruma 21 kateri ni osumljen milijonske kraje?
miško5lin
# 09.11.2018 ob 18:01
Tole pa je brzina tožilstva in sodišča... Od leta 2011... Obdolženi so medtem že vse "pozabili"...

Ne bodo pa pozabili vložiti odškodninskih zahtevkov, ko bodo zaradi pomanjkanja dokazov v neki daljni prihodnosti vsega oproščeni...
Zatarra
# 09.11.2018 ob 17:35
Na koncu bodo upniki oziroma oškodovanci, kdorkoli vse že je to, dobili, ne pavček, ampak sredinček, kakopak, v luknjo, na katero sonce nikoli ne posije. :>
janez100
# 09.11.2018 ob 21:18
Ha ha ha. Nepomembna novica. O njej se poroča tik pred koncem, o neki tožbi, ker je en politik eni novinarki subtilno rekel neprimerno besedo pa se je poročalo vsak teden!!!

Nič se jim ne bo zgodilo. Tožba je tu zgolj zato, ker jih po oprostitvi ne morejo več tožit za isto zadevo.
In namesto da bi horda komentatorjev izlivala gnojnico nad obtoženimi in njihovimi najboljšimi prijatelji iz Foruma21 (kot se to redno dogaja njihovim političnim nasprotnikom), bo novica tiho poniknila v množici drugih...
osservatore
# 09.11.2018 ob 20:25
Državni tožilec Matej Oštir je za nekdanjega prokurista Viator & Vektor Logistike Petra Pavčka predlagal dve leti in pol zapora za kaznivo dejanje zlorabe položaja pri prenosu romunske hčerinske družbe. Za njegovega očeta, nekdanjega predsednika uprave Skupine Viator & Vektor Zdenka Pavčka je za pomoč pri tem dejanju predlagal leto dni zapora.

Iz tožilčevih ust v "božja ušesa". Sedaj mora sodišče še izterjat škodo + obresti, pa bo.
Hmeljar
# 09.11.2018 ob 18:51
Bravo. Sedaj pa nad Stožice !!
Radoveden
# 09.11.2018 ob 16:07
Če je to vse kar imajo bo težka. Tožilec naj se pa izjasni kaj to je, ali zloraba položaja ali oškodovanje upnikov. Ker ve da bo zloraba položaja težka, prosi senat, če bi pa potem lahko vsaj oškodovanje, da ne bo izpadel brezvezno.
zala10
# 09.11.2018 ob 16:01
Sicer pa ni pomembno, sodnik zagotovo ve! :)))
zala10
# 09.11.2018 ob 16:00
A ta tožilec ne ve, da so Pavčki naši!? :)))
pepe 2
# 09.11.2018 ob 15:49
če niso "naših" pozapreli in vrgli ključ stran, jim predhodno pobrali premoženje, tudi prepisano drugim od dneva goljufije, potem ne moremo tako obsoditi tudi "njihovih".
Kazalo