Za dojenčico je bilo usodno zavozlano črevo. Foto: BoBo
Za dojenčico je bilo usodno zavozlano črevo. Foto: BoBo

Sodba še ni pravnomočna, zagovornik zdravnika je že napovedal pritožbo na višje sodišče, tožilka pa bo o tem še razmislila.

Zdravnik jih ni napotil na urgenco
Starši male Katarine so 2. aprila 2009 zvečer deklico pripeljali v dežurno službo zdravstvenega doma na Vrhniki, ker se je slabo odzivala in je bruhala. Zdravnika so opozorili, da je imela ob rojstvu podvojeno črevesje in da je za njo uspešna operacija, poroča časopis Dnevnik.

Namesto da bi zdravnik otroka napotil na urgenco, jim je naročil, naj ga še naprej opazujejo, če se stanje poslabša, pa naj se vrnejo. Ko so se nekaj ur pozneje res vrnili, je bil dojenček v izredno slabem stanju in je nato umrl zaradi infarkta ozkega črevesja.

Sodniki: Ravnali ste malomarno
Izvedenec sicer ni mogel potrditi, da bi deklica ostala živa, če bi Nakićenović pravočasno ukrepal, a verjetnost za to bi bila precej večja. "Iz malomarnosti ste ravnali v nasprotju z zdravniško stroko. Deklice niste napotili na urgenco, kjer bi opravili dodatne preiskave, in kasneje je umrla," je odločitev sodišča po navedbah Dnevnika pojasnila predsednica senata.

Sodniki so presodili, da je bilo dejanje storjeno iz malomarnosti, zato niso ugodili tožilki, ki je zahtevala dve leti zapora, piše Delo. Nakićenoviću so naložili pogojno kazen eno leto zapora s preizkusno dobo treh let.