Pacientom osumljencem je predpisoval tudi do 100-krat večje odmerke, kot bi bilo varno. Foto: BoBo
Pacientom osumljencem je predpisoval tudi do 100-krat večje odmerke, kot bi bilo varno. Foto: BoBo
Zdravnika Grošlja ovadili
Zdravniku Grošlju grozi do 12 let zapora

Po besedah komandirja policijske postaje Trbovlje Andreja Juriča, so trboveljski policisti na podlagi informacij občanov začeli konec leta 2013 zbirati obvestila. Ugotovili so, da psihoaktivna zdravila prihajajo na trg predvsem na podlagi belih receptov, ki jih pacienti dobijo v eni od zdravstvenih ustanov na območju Zasavja, in to vsi pri enem in istem zdravniku.

V januarju 2014 so nato pri enem od osumljencev v Trbovljah zasegli 320 psihoaktivnih zdravil. V tem istem postopku pa so pridobili še druge dokaze, ki so omenjene sume potrdili. Dan za tem so policisti pri obravnavi kršitve javnega reda in miru pri kršilcu in enem od osumljencev zasegli plastično vrečko s 190 kosi psihoaktivnih tablet ter manjšo količino prepovedane konoplje.

Več kot 100-krat presegel povprečje
Ker so policisti ugotovili, da naj bi vse recepte pisal isti zdravnik, so zaprosili Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za analizo izdaje belih receptov na državni ravni. Analiza je pri Grošlju potrdila, da napiše krepko več receptov, kot je povprečje v državi.

Leta 2013 so namreč na zdravnika prišli štirje beli recepti, Grošelj pa jih je izdal kar 993. Samo enemu od pacientov je v letih 2012, 2013 in 2014 predpisal skupno 34.150 tablet, oz. dnevno kar 40 tablet, če bi jih želel vse zaužiti sam. Povprečje pri drugih pacientih osumljencih pa je bilo od 20 do 25 tablet dnevno, je navedel Jurič.

Grozi jim do 10 oz. 12 let zapora
Prav tako so ugotovili, da so bile tablete, ki so jih osumljenci dobili na recept, namenjene za nadaljnjo prodajo, prej omenjena analiza pa je ugotovila tudi, da je moral vsak od osumljencev zdravniku za izdajo belega recepta plačati od pet do 50 evrov.

Psihiatrična klinika Ljubljana je v svojem mnenju, za katerega jo je zaprosila policija, tudi ugotovila, da je Grošelj izrazito nestrokovno predpisoval zdravila. Tako je v nekaterih primerih največji dopusten varen odmerek prekoračil celo za 100-krat.

V celotnem postopku je policija pridržala pet ljudi, od tega so bile štiri privedene k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani, ki je zoper vse odredil pripor. Policisti so za zdaj podali 14 kazenskih ovadb, štirim ovadenim grozi zaporna kazen od enega do 10 let, Grošlju pa do 12 let. Policija bo preiskavo nadaljevala, saj obstaja sum, da je zdravnik s svojim ravnanjem storil še druga kazniva dejanja, predvsem gre za korupcijska kazniva dejanja, je pojasnil Jurič.

Zdravnika Grošlja ovadili
Zdravniku Grošlju grozi do 12 let zapora