Zdravnik celjske bolnišnice je bil tudi na drugi stopnji oproščen krivde. Foto: BoBo
Zdravnik celjske bolnišnice je bil tudi na drugi stopnji oproščen krivde. Foto: BoBo


Grasselliju so sodili dvakrat. V prvem procesu so skupaj s soobtoženim radiologom Samom lokanom odločili, da je kriv, toda je prizivno sodišče sodbo razveljavilo. Radiologa so oprostili, za nevrologa pa odredili ponovno sojenje, ki se je končalo z oprostilno sodbo lani avgusta.

Konjičan Franjo Pintarič je bil 20. decembra 2004 zaradi glavobolov sprejet na nevrološki oddelek celjske bolnišnice. Zdravniki so bili prepričani, da ima povišan tlak v možganih. Takšno diagnozo so namreč postavili že dve leti prej, ko so ga prvič sprejeli na zdravljenje.

Ker tri mesece star izvid magnetne resonance ni kazal posebnosti, so mu takoj po prihodu na oddelek naredili lumbalno punkcijo, po kateri se je kratek čas res počutil bolje. Dan pozneje pa je znova začel opozarjati, da ima močne in neznosne glavobole. Diagnoza, ki so mu jo postavili, je bila namreč napačna, vendar na to takrat nihče ni niti pomislil. Mislili so, da ga glava boli zaradi punkcije, v resnici pa je imel prirojeno benigno možgansko cisto, ki je občasno pritiskala na podaljšano hrbtenjačo in onemogočala normalen pritok likvorja.

Grasselli zaupal diagnozi kolegov
Grasselli je bil Pintaričev sobni zdravnik. Na sojenju je dejal, da je popolnoma zaupal diagnozi, ki so jo postavili starejši in bolj izkušeni nevrologi. Zanikal pa je očitke, da naj bi ga medicinske sestre obvestile o tem, da naj bi Pintarič tistega dne v popoldanskih urah izgubil orientacijo. Če bi vedel, kaj se je z bolnikom zgodilo, bi nemudoma odredil CT glave, je zatrjeval.

Ure so minevale, stanje bolnika pa se je slabšalo. Ko se zvečer okoli pol devete ure sploh ni več odzival, so na oddelku sprožili alarm in ga takoj začeli reševati. Toda Pintarič je padel v komo in dva dni po tem umrl.