Zidar Klemenčičeva zahteva preklic Popovičevih izjav, javno opravičilo in okoli 30 tisoč evrov odškodnine, ker sta trpela tako njen profesionalni ugled kot zasebno življenje. Foto: Zdravko Primožič/ FPA
Zidar Klemenčičeva zahteva preklic Popovičevih izjav, javno opravičilo in okoli 30 tisoč evrov odškodnine, ker sta trpela tako njen profesionalni ugled kot zasebno življenje. Foto: Zdravko Primožič/ FPA
Nina Zidar Klemenčič
"Žal mi je, da moram zaradi takih neumnosti hoditi na sodišče, ampak gospod Popovič mi s tem, ko je o meni širil čiste in brezsramne laži, ni dal druge možnosti," je za TV Slovenija povedala Zidar Klemenčičeva. Foto: Zdravko Primožič/ FPA
Popovič je takrat razlagal, da ga je bilo strah zaradi dobrih zvez Zidar Klemenčičeve in vpliva njenega moža Gorana Klemenčiča. Foto: Eugenija Carl

Zidar Klemenčičeva Popoviča toži, ker je prek medijev trdil, da mu je leta 2010 ponujala odvetniške storitve za 15.000 evrov mesečnega pavšala, v zameno pa naj bi mu obljubila, da zaradi njenih dobrih zvez in vpliva njenega moža Gorana Klemenčiča, takrat predsednika KPK-ja, ne bo imel težav z organi pregona. Zidar Klemenčičeva zahteva preklic Popovičevih izjav, javno opravičilo in okoli 30 tisoč evrov odškodnine, ker sta trpela tako njen profesionalni ugled kot zasebno življenje.

A se je po dobri uri končalo z v vodo padlim poskusom poravnave in "tehničnim" prvim narokom. Popoviča namreč na sodišče ni bilo, tik pred začetkom se je opravičil, češ da ima družinske obveznosti, vendar sodnik opravičila ni sprejel in je narok izpeljal brez toženega župana.

"Žal mi je, da moram zaradi takih neumnosti hoditi na sodišče, ampak gospod Popovič mi s tem, ko je o meni širil čiste in brezsramne laži, ni dal druge možnosti," je za TV Slovenija povedala Zidar Klemenčičeva.

V strahu, kdaj bo priletela nova laž
"Moja klientka je pravnica, svoj odnos s strankami gradi na zaupanju. Tako je bilo vedno. Od Popovičevih izjav dalje pa živi v nenehnem strahu, kdaj se bo spet katera izmed strank pojavila z lažmi o tem, kaj so se pogovarjali v zaupnosti, in jo javno očrnila," je posledice Popovičevih izjav orisala odvetnica Zidar Klemenčičeve Barica Zidar, sicer tožničina mama. "Je v stresu, da bo morala s tem živeti, ta stres pa se je kazal tudi v nespečnosti, ranljivosti, občutljivosti ... pogosto se je izpovedala družinskim članom in kolegicam, dolgo so jo prevevali negativni občutki," je naštevala odvetnica.

"Popovič se že vleče nazaj"
Popovič po besedah njegovega odvetnika vztraja pri do zdaj izrečenih navedbah, da ga je Zidar Klemenčičeva napeljevala k zlorabi položaja oziroma da je imel utemeljen razlog, da je tisto, kar je izrekel, resnično.

"Popovič očitno poskuša zmanjšati stopnjo svoje odgovornosti. Najprej je vehementno razlagal, da je vse, kar je izjavil, res, zdaj pa že govori o tem, da je imel podlago, da verjame v to, kar je izrekel," se je odvetnikovim navedbam čudila odvetnica Zidarjeva.

Popovič sicer sodišču predlaga prekinitev pravdanja, dokler na ljubljanskem sodišču ne bo končan kazenski postopek. Popovič je namreč jeseni 2013 zoper Zidar Klemenčičevo najprej vložil kazensko ovadbo zaradi domnevnega izsiljevanja. Tožilstvo je ovadbo zavrglo, zdaj pa Popovič pregon nadaljuje kot zasebni tožilec, tokrat zaradi domnevnega napeljevanja k zlorabi položaja.

Za celotno vojsko prič
Zidar Klemenčičeva mu ni ostala dolžna in je zoper Popoviča vložila tako kazensko ovadbo zaradi krive ovadbe - tožilstvo je zoper Popoviča že vložilo obtožni predlog kot tudi tožbo, s katero zahteva preklic izjav, javno opravičilo in denarno odškodnino.

V postopku se bosta soočila z "beseda proti besedi", Popovič namreč neposrednih dokazov doslej še ni predložil, čeprav trdi, da obstaja osnutek pogodbe o 15.000 evrov mesečnega pavšala, ki jo je na občino Koper v imenu Zidar Klemenčičeve prinesel Igor Jurij Pogačar iz podjetja RAM Invest. Svoje izjave bo poskušal podpreti s celotnim bataljonom predlaganih prič. Sodišču predlaga, naj denimo zasliši Zorana Jankoviča, Janeza Janšo, Rajka Janšo, Gašparja Gašparja Mišiča, Francija Matoza in svoje sedanje odvetnike, vse občinske svetnike iz njegove stranke Koper je naš ter celo novinarja Vladimirja Voduška in Bojana Požarja.

Najprej ga je bilo strah ...
Ker je Popovič Zidar Klemenčičevo ovadil tri leta po domnevnem dogodku, se je upravičeno zastavilo vprašanje, zakaj domnevnega izsiljevanja oz. napeljevanja k zlorabi položaja ni takoj prijavil. Popovič je takrat razlagal, da ga je bilo strah zaradi dobrih zvez Zidar Klemenčičeve in vpliva njenega moža Gorana Klemenčiča, takrat predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK).

Pri tem ni nezanimivo, da je Popovič Zidar Klemenčičevo ovadil le nekaj mesecev po tistem, ko je KPK zoper Popoviča uvedel postopek nadzora nad njegovim premoženjskim stanjem zaradi utemeljenega suma kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.
"Gospod Popovič se je zlagal, glede na to, kdaj se je pa odločil, da to laž posreduje javnosti, je pa to težko povezati s čimer koli drugim kot s tem," je Zidar Klemenčičeva odgovorila na vprašanje TV Slovenija, ali Popovičevo ovadbo zoper njo še vedno povezuje s preiskavo Popovičevega premoženja.

... potem pa mu je počil film
Da bi med obema dogodkoma lahko bila vzročno-posledična zveza, je že takrat nakazal tudi Popovičev svetovalec Sebastjan Jeretič, ki je na spletu zapisal, da je bila ovadba zoper Zidar Klemenčičevo vložena, ker je županu "počil film, ker ga je njen mož začel preganjati, čeprav je davkarija prečesala čisto vse in ugotovila, da je "čist"".

KPK se je takrat odzval, da gre pri Popovičevem ravnanju za nedopusten pritisk na delo KPK-ja.

Pravdanje med Zidar Klemenčičevo in Popovičem se bo nadaljevalo 7. septembra z zaslišanjem obeh.

Eugenija Carl, TV Slovenija