Gre za prvostopenjsko odločitev. Škufčev odvetnik je že napovedal pritožbo. Foto: BoBo
Gre za prvostopenjsko odločitev. Škufčev odvetnik je že napovedal pritožbo. Foto: BoBo

Kot poročajo Slovenske novice, je novomeško okrožno sodišče Škufco tako obsodilo na pogojno enoletno zaporno kazen s preizkusno dobo petih let. Sodišče je namreč ugotovilo, da je Škufca brez javnega naročila s svojim podjetjem sklenil pogodbo za prevoz otrok.

Sporni so bili prevozi otrok v občini Žužemberk od januarja 2000 do novembra 2004. Škufca, ki je bil tedaj tako župan kot direktor podjetja FS, za prevoze otrok v šolo namreč ni izvedel javnega naročila, kot bi ga moral, temveč se je s tedanjo ravnateljico osnovne šole Bredo Oklešen ustno dogovoril, da bo omenjeno podjetje opravljalo te prevoze.

Šola plačevala občini, ta pa županovemu podjetju
Ravnateljica in župan sta januarja in novembra 2000 sklenila pogodbo, nato pa naj bi Škufca kot župan odredil plačilo računov za prevoz otrok. Šola je račune izstavljala občini, ta pa je denar nakazala podjetju FS. S tem je podjetje v škodo občine pridobilo dobrih 73.000 evrov protipravne premoženjske koristi, je ugotovilo sodišče.

Novembra 2004 pa naj bi Škufca tedanjemu svetovalcu za družbene dejavnosti v občinski upravi Daretu Puclju naročil izdelati tristranski pogodbi o prevozu otrok med občino, šolo in podjetjem FS, obe z datumom leta 2000, torej za nazaj. S tem naj bi nameraval Škufca prikriti nezakonitost porabe proračunskih sredstev. Pogodbi je v imenu občine podpisal Škufca, v imenu podjetja pa pomočnik direktorja Slavko Struna.

Obsodba še ni pravnomočna
Obtožnica je bila sicer spisana zoper vse štiri omenjene, a je obtožba zoper Puclja in Struno zastarala, nekdanja ravnateljica Breda Oklešen pa je krivdo priznala in bila obsojena na desetmesečno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let.

Sodba Škufci še ni pravnomočna, kot poročajo Slovenske novice, pa je njegov odvetnik napovedal pritožbo.