Prikaži samo vsebine objavljene od: do:

Slovo od mladosti

Dobra ura z Akijem, 28. 03. 2014

Slovo od mladosti. Ali se je od mladosti sploh mogoče posloviti? Ali se znamo starati? Kako naprej, ko se nekaj konča? Kaj po maturi, ki velja za zrelostni izpit in kaj ko mine zadnji dan službe? V studiu se nam bosta pridružila režiserja Tosja Flaker Berce in Matevž Luzar, ob njima še psihologinja Ines Paravan, spomine pa bomo obujali z Olgo Rems in Romanom Dornom.

Mleko

Dobra ura z Boštjanom, 27. 03. 2014

Mleko je v začetku našega življenja naša edina hrana, nastaja pa v mlečnih žlezah samic sesalcev.  Zato ne bomo govorili samo o kravjem mleku, ki sicer predstavlja kar 85 odstotkov proizvodnje vsega mleka v prehrambeni industriji, ampak tudi o drugih vrstah mleka in celo o napitkih, ki jim sicer pravimo mleko, a imajo z njim bolj malo skupnega. 

Materino mleko je najpopolnejša naravna hrana, ki jo je nemogoče posnemati. Kaj vse vpliva na sestavo humanega mleka, zakaj nekatere matere kupujejo mleko drugih mam in kako dojiti posvojenega otroka, izveste v Ugriznimo znanost.

 

v sredo

Dobra ura z Milico, 26. 03. 2014

Govorili bomo o hobijih. V studiu bosta tudi umetnica, ki je iz konjička ustvarila poklic, ter prostovoljec, ki v prostem času vodi humanitarne akcije. Pozanimali se bomo, kako kakovostno preživljanje prostega časa vpliva na zdravje. V Turbulenci pa o ortoreksiji - motnji hranjenja, pri kateri lahko pretirana skrb za zdravo prehrano privede do bolezni.

Dobra ura z Jasno, 25. 03. 2014

Za preventivno mastektomijo je večina med nami prvič slišala lani poleti, ko je igralka Angelina Jolie objavila pismo, v katerem je razkrila razloge za svojo odločitev. V tokratni Dobri uri z Jasno bomo govorili o tej operaciji, raku dojke in težkih odločitvah, ki to bolezen spremljajo. V Akciji boste videli, kako so ob mednarodnem dnevu sreče plesali v Mariboru in Ljubljani, v Dobri zgodbi pa boste slišali, da imajo slovenski upokojenci možnost, da se odpravijo na dopust v druge domove ter tako varno in ugodno potujejo po Sloveniji in Evropi. V Posebni ponudbi bomo preverjali, kaj se je pretekli teden dogajalo s Telemachom, saj je ogromno gledalcev sporočilo, da nimajo signala. Pregledali bomo, kakšne so razlike med navadnim in spletnim zavarovanjem ter vam predstavili rezultate testa tablet za strojno pomivanje posode in zamrznjenih pic margerit.

 

DOBRA URA Z BERNARDO, 24. 03. 2014

V ponedeljkovi Dobri uri z Bernardo se tokrat posvečamo, žal, aktualni temi, pogosti predvsem med mladostniki, nasilju. Prepogosto se verbalna, fizična in psihična nasilja dogajajo za štirimi stenami ali na ulici, pa jih nihče ne vidi, prekine oziroma prijavi. O preprečevanju, vzrokih nasilja bomo pletli misli z zakoncema Kincl, lastnikoma karate kluba, profesorico osnovne šole Marjeto Ferkolj Smolič, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in družino Karneža. Vsebino bodo dopolnili prispevki o nasilju v medijih, informacijah, na koga se obrniti po pomoč in predstavitvijo tehnik samoobrambe. V prvem delu oddaje pa nas bo po kulturnem kažipotu popeljal igralec in ravnatelj ljubljanske Drame Igor Samobor.

Dobra ura z Akijem, 21. 03. 2014

Koliko od 1000 prijateljev na facebooku lahko pokličeš tudi sredi noči? Kako danes navezujemo stike? Kaj pomeni prijateljstvo med fantom in punco, med moškim in žensko? V čem je razlika med moškim in ženskim prijateljstvom? To je le nekaj vprašanj, na katere bo Aki skozi oddajo in s pomočjo ekipe, ki jo sestavljajo Tjaša Kosar, Melita Kontrec, Nuša Ekar, Miha Ribarič… skušal priti do odgovorov.

DOBRA URA Z BOŠTJANOM, 20. 03. 2014

V tej Dobri uri bomo izvedeli, kakšen je položaj žensk v znanosti, s kakšnimi ovirami se morajo ženske soočati na svoji raziskovalni poti in spoznali nekaj odličnih slovenskih znanstvenic, ki uspešno krmarijo med raziskovanjem in družinskim življenjem.

V Ugriznimo znanost pa ne spreglejte pomena življenja in dela najbolj znane znanstvenice na svetu in Nobelove nagrajenke Marie Curie.

v sredo ob 16:45

Dobra ura z Milico, 19. 03. 2014

Za vsakega športnika so pomembni tudi navijači in prav ti bodo to sredo v središču naše pozornosti. Čeprav je navijaštvo ob zadnjih nasilnih dogodkih dobilo tudi negativen predznak, bomo v naši oddaji govorili o stiskanju pesti, veselju, žalosti in razočaranju najbolj zvestih navijačev. Več o tem nam bodo povedali člani Fan cluba deskarja Žana Koširja, ki so ga po osvojenih olimpijskih medaljah v Sloveniji sprejeli kot superzvezdnika. Koliko je navijaštva pri radijskih in televizijskih športnih novinarjih, nam bosta zaupala Urban Laurenčič in Aleš Smrekar. V oddaji se bomo dotaknili tudi tistih, ki spodbujajo naše glasbenike. Obiskali bomo plesno-navijaško skupino in se naučili nekaj navijaških gibov, v zdravstveni rubriki pa izvedeli, kako ravnati, ko se počutimo utesnjene v množici. V Turbulenci pa bomo s strokovnjakoma govorili o agresiji. Zanimalo nas bo, od kod agresija izvira, v kakšnih oblikah se lahko pojavi, ali je lahko tudi pozitivna in kako ravnati, če se z njo soočimo.

DOBRA URA Z JASNO, 18. 03. 2014

Pomlad in toplejši dnevi so tu - in z njimi tudi skrb za zdravo in lepo telo. V tokratni oddaji bomo govorili o različnih, tudi zelo nenavadnih dietah, pa tudi o tem, katere užitne rastline lahko v teh dneh naberemo v naravi. Gostje v studiu bodo odgovarjali tudi na vaša vprašanja.

V Dobri zgodbi bomo govorili o vključevanju oseb z Downovim sindromom v družbo, v Akciji pa boste videli, kako igralci golfa z dražbo ure zbirajo sredstva za projekt Botrstvo .

V Posebni ponudbi bomo preverili, kako prijazni so slovenski turistični delavci do svojih gostov. Maja Nemec bo poiskala odgovore na preostala vprašanja o nepremičninskem davku, znova pa se bomo odpravili tudi na Pošto Slovenije. Ne nam, ne gledalcem namreč še vedno ni jasno, po kakšnem ključu se odločajo za zaračunavanje stroškov pri dostavi paketov iz tujine.

 

Dobra ura z Jasno, 18. 03. 2014


Pomlad in toplejši dnevi so tu - in z njimi tudi skrb za zdravo in lepo telo. V tokratni oddaji bomo govorili o različnih, tudi zelo nenavadnih dietah, pa tudi o tem, katere užitne rastline lahko v teh dneh naberemo v naravi. Gostje v studiu bodo odgovarjali tudi na vaša vprašanja.

V Dobri zgodbi bomo govorili o vključevanju oseb z Downovim sindromom v družbo, v Akciji pa boste videli, kako igralci golfa z dražbo ure zbirajo sredstva za projekt Botrstvo .

V Posebni ponudbi bomo preverili, kako prijazni so slovenski turistični delavci do svojih gostov. Maja Nemec bo poiskala odgovore na preostala vprašanja o nepremičninskem davku, znova pa se bomo odpravili tudi na Pošto Slovenije. Ne nam, ne gledalcem namreč še vedno ni jasno, po kakšnem ključu se odločajo za zaračunavanje stroškov pri dostavi paketov iz tujine.Đ

Dobra ura z Bernardo, 17. 03. 2014

Se odločate, da bi odšli živet v tujino? Se vam v karieri ponuja možnost za delo v tujini? V tokratni Dobri uri z Bernardo bomo govorili z umetniki, športniki, znanstveniki in ljudmi, ki si želijo poizkusiti nekaj novega nekje drugje. Z nami bodo svetovni popotnik in fotograf Arne Hodalič, glasbenik Saša Avsenik, pisateljica Brina Svit in znanstvenica Darja Marolt.
Pogovarjali pa se bomo tudi z Ulo Furlan, ki jo boste kmalu spoznali v vlogi voditeljice nove nedeljske popoldanske oddaje.
Duhovni utrip pa bo tokrat predstavil praznovanje tibetantskega novega leta, ki se je začelo 2. marca.
Bodite z nami v ponedeljek popoldne na 1. programu TV Slovenija!

Dobra ura z Akijem, 14. 03. 2014

Tisti razsvetljenski klic Jeana Jacquesa Rousseaua »nazaj k naravi« je pravzaprav povabilo k vračanju h koreninam. In prav to bo tema tokratne petkove Dobre ure. Kdo smo in kaj smo, od kod prihajamo in s kakšno popotnico gremo naprej?

Dobra Ura z Boštjanom, 13. 03. 2014

Človeštvo ima na voljo približno 10.000 kulturnih rastlin, a od tega kar polovico vseh zaužitih kalorij predstavljajo riž, pšenica in koruza. Spoznali bomo žita, ki smo jih opustili, pa se spet vračajo v prehrano, kot so ajda, pira, kamut, kvinoja, amarant. Mleli bomo moko v mlinu in izdelovali kašo, pekli kruh in se odpravili v skrivnostni mikroskopski svet žitnega zrna.

V Ugriznimo znanost pa ne zamudite najnovejših dognanj o bolezni celiakiji. Če vas zanima, zakaj  žita spadajo med tako imenovana super živila, preživite Dobro uro z nami.

Dobra ura z Milico, 12. 03. 2014

Hiter tempo življenja je del našega vsakdanja. Tako smo se ga navadili, da je postal del nas, ne da bi opazili, kako smiselno je biti v tem trenutku tukaj in zdaj, tudi če je to del vzponov in padcev. Vse to je življenje, ki je kakor zapis v notnem črtovju; sestavljen iz višajev in nižajev. A če vse zajamemo in vse sprejmemo, dobimo prelepo melodijo. Ta je za puščavskega lisjaka Mirana Stanovnika zvok njegovega motorja, za mlado družinico Bezeljak smeh otrok, za oglaševalce, ki po svoje še spodbujajo hitri ritem predvsem naših miselnih preskokov, pa dober oglas, ki veliko proda. Nekateri pa so se temu tempu preprosto uprli in živijo polno življenje na podeželju z naravo. V Turbulenci pa bomo tokrat govorili o alergijah.

Dobra ura z Jasno, 11. 03. 2014

V tokratni Dobri uri z Jasno bomo govorili o zelo občutljivi temi, pedofiliji. Slišali boste izpoved žrtve in izpoved pedofila. Z nami v studiu bo tudi novinarka Jelena Aščić, ki je v oddaji Dosje: Nikomur ne smeš povedati razkrivala žalostne zgodbe, povezane s pedofilijo.

V Dobri zgodbi vas bomo povabili na brezplačen pregled pri zdravniku ali zobozdravniku. Predstavljamo vam Dan odprtih vrat za bolj zdravo Slovenijo.

V Akciji bomo šli po sledeh predloga spremembe stanovanjskega zakona, ki smo ga poslali pristojnim institucijam.

V Posebni ponudbi bomo preverili, kako neomejeni so v resnici neomejeni paketi mobilnih operaterjev in vam povedali, kaj so o kakovosti pakiranih solat ugotovili na ZPS. Poleg potrošniških tem pa bomo objavili tudi prvi sklop odgovorov na vprašanja, ki ste nam jih o nepremičninskem davku poslali gledalci.

DOBRA URA Z BERNARDO, 10. 03. 2014

8. marec je mednarodni dan žena, zato bomo mi našo 2. marčevsko oddajo posvetili izjemnim in zanimivim ženskam. Z nami bodo glasbena diva Helena Blagne, glavna in odgovorna urednica 3. programa TV Slovenija, dr. Ljerka Bizilj, kaskaderka Tjaša Perko in edina Slovenka, ki je sedela za krmilom boeinga, pilotka Marijana Dežnak.

V našem studiu pa bo nastopila tudi Tinkara Kovač, ki je v soboto zvečer zmagala na EMI in nas bo s svojo zasedbo in s pesmijo SPET/ ROUND  AND ROUND zastopala na letošnjem Eurosongu na Danskem!

V tokratnem Duhovnem utripu pa bodo predstavili mednarodno kulturno, humanistično in filozofsko organizacijo Nova akropola, ki deluje tudi v Sloveniji.

Dobra ura z Akijem, 07. 03. 2014

Od Eve do Marije Marije Magdalene oziroma drugače; kdo so naše matere, sestre, žene in ljubice? Ženske, ki jih častimo, obožujemo, jim pišemo verze, jim okrog vratu obešamo medalje in prinašamo rože! One pa nam za zahvalo kuhajo kavo, strežejo kosilo in večerjo, oblačijo… Ja, tudi o stereotipih bomo govorili. Pa o arhetipih. Prečesali bomo slovenske ženske literarne in filmske like, se spomnili najmogočnejših žensk iz svetovne zgodovine… Za sam konec pa nam bo Tina spet sešila kakšno kreacijo!!!!

DOBRA URA Z BOŠTJANOM, 06. 03. 2014

Ko se otrok rodi, dobi davčno številko, enotno matično številko, zdravstveno kartico. O njem se začnemo zbirati podatke.

Govorili bomo o hranjenju podatkov. Kaj se hrani na zdravstveni kartici, kaj se hrani na biometričnem potnem listu? Kaj o nas vedo različne trgovine, pri katerih imamo kartice zvestobe? Kaj puščamo na spletnih socialnih omrežjih?

Skoraj 3 milijone knjig, revij, časopisov, fotografij, DVD-jev, CD-jev, gramofonskih plošč… se skriva v zakladnici Narodne in univerzitetne knjižnice. Če bi vso to gradivo zložili v vrsto, bi bila ta dolga približno 30 kilometrov. Nas so spustili v njihov strogo varovan trezor in nam pokazali najstarejše in najdragocenejše gradivo. Kako varujejo fizično in digitalno gradivo v NUK-u, izveste v Ugriznimo znanost.

Dobra ura z Milico, 05. 03. 2014

Naš poklic, zdravje, družinsko življenje, naši konjički in strasti določajo tudi naš način živjenja. Svojevrsten, izjemen slog življenja je skupen  gostom  naše tokratne Dobre ure. O ekstremnih podvigih bo spregovoril ultramaratonski tekač Dušan Mravlje, spoznali bomo način življenja, ki ga določa budistična filozofija, z Metodom Filipičem pa se bomo podali v svet popotništva.  Potovali bomo tudi v času in pokukali v  srednji vek, zanimalo pa nas bo tudi življenje ptic in rib v jatah. V Turbulenci pa o prvem vtisu.

Dobra ura z Jasno, 04. 03. 2014

V tokratni Dobri uri z Jasno bomo govorili o otroški srčni kirurgiji. Spraševali se bomo, do kam sežejo pravice staršev bolnih otrok in ali lahko ti odločajo o strokovnosti zdravnikov.

 
V Dobri zgodbi vam bomo predstavili Zadrugo Dobrota, v kateri neuporabna oblačila predelujejo v koristne stvari.
 
V Posebni ponudbi bomo govorili o označevanju živil, zaradi katerega se bije hud boj med potrošniškimi organizacijami in živilskimi lobiji, ki si očitno želijo nevednih kupcev. Preverjamo tudi, ali je hitrost prenosa podatkov prek interneta res takšna, kot nam jo ob sklenitvi pogodbe obljubljajo ponudniki. Odpravili pa se bomo tudi na smučišča in povprašali, v katerih primerih nam vrnejo denar za smučarsko vozovnico.