Članki

12. zimske paraolimpijske igre

Igre se začenjajo tudi za Jerneja Slivnika

Objavljeno: 13. 3. 2018 ob 15:58
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je olimpijski stadion v Pyeongchangu na dan otvoritve iger, na sredini je slovenska zastava. Foto: Reuters
Na fotografiji je olimpijski stadion v Pyeongchangu na dan otvoritve iger, na sredini je slovenska zastava. Foto: Reuters

Jernej Slivnik bo v noči s torka na sredo doživel svoj ognjeni krst na paraolimpijskih igrah. 17-letni parasmučar se bo ob 1.30 zjutraj preizkusil v paraolimpijskem veleslalomu, v soboto zjutraj pa še v slalomu. Slivnik je edini slovenski predstavnik na 12. zimskih paraolimpijskih igrah.

»Zadnji čas je, da se začne tudi za nas. Deset dni smo tu in smo jih dobro izkoristili za trening. Eni so že tekmovali, mi pa na to komaj čakamo,“ je povedal Jernejev trener Roman Podlipnik, ki je pohvalil formo mladega smučarja ter dodal: »Malce se čuti nervoza, trema. Upam, da jo bo obrnil sebi v prid.«  
Jernej je povedal, da so občutki pred tekmo dobri in da se je na sneg ter teren dobri privadil: »Želim si, da bi vse to prenesel na tekmo in dobro opravil s progo.« Dodajmo, da tekmo gosti alpski center Jeongseon, naslov z zadnjih iger v Sočiju pa bo branil 35-letni Švicar Christoph Kunz. Slivnik bo eden od 37 nastopajočih v kategoriji sedečih smučarjev, skupaj pa bo na moškem veleslalomu nastopilo 97 smučarjev.

Prve medalje na Slovaško in v Rusijo

Prva paraolimpijska zmagovalka v Pyeongchangu 2018 je Slovakinja Henrieta Farkašova, prvi tekmovalni dan iger pa so do dveh zlatih medalj prišli tudi ruski športniki, ki, tako kot njihovi predhodniki na olimpijskih igrah, prav tako ne smejo tekmovati pod rusko zastavo, temveč kot športniki pod paraolimpijsko zastavo. Prve medalje so podelili smučarkam v kategoriji slepih in slabovidnih, Farkašova je slavila v smukaški preizkušnji. Za izkušeno slovaško paraolimpijko pa uspeh ni bil nič novega, saj je v svojo bogato zbirko uspehov dodala še šesto zlato paraolimpijsko medaljo. »Upam, da bodo naši nastopi v navdih in bomo pokazali vsem drugim, kaj lahko dosežemo,« je povedala zlata paraolimpijka. Prvih zlatih medalj so se razveselili tudi v ameriški reprezentanci, ki je z 69 aktivnimi udeleženci najbolj številčna na letošnjih igrah, v biatlonu je bila v ženski konkurenci najboljša Kendall Gretsch. Njen rojak Daniel Cnossen pa je v ameriško zbirko medalj dodal še zlato v smučarski smukaški tekmi.

Sporazum med MOK-om in paraolimpijskim komitejem (IPC)

Pomemben del prvega dne iger se je odvil tudi ob tekmovališčih. Sklenili so namreč sporazum med obema komitejema, ki prirejata igre: Mednarodnim olimpijskim (Mok) in paraolimpijskim komitejem (IPC). Njuna predsednika Thomas Bach in Andrew Parsons sta podpisala sporazum, ki podaljšuje partnersko sodelovanje vsaj do leta 2032. Z novim sporazumom so nadgradili starega iz Londona 2012, z njim pa so potrdili zavezo vseh olimpijskih kandidatov, ki želijo prirediti igre, da v program uvrstijo tudi izvedbo paraolimpijskih iger. Sporazum pa predvideva tudi pomoč Moka pri večji prepoznavnosti in izvedbi tekmovanj na paraolimpijskem delu vsakih iger.

Dvig zastave

Štiri dni pred odprtjem iger so v paraolimpijski vasi dvignili tudi slovensko zastavo. Vas je sicer ista kot je bila med OI, toda za potrebe športnikov invalidov so jo nekoliko preuredili. V njej imajo paraolimpijci zdaj na voljo osem enajstnadstropnih stolpnic s 372 sobami, med katerimi jih je polovica dosegljiva za udeležence iger na vozičkih. Slovenska delegacija na igrah je sicer petčlanska, ob edinem tekmovalcu so v Pyeongchangu še trener Roman Podlipnik, njegov pomočnik in tudi sam nekdanji paraolimpijec Gal Jakič, vodja ekipe Roman Jakič in fizioterapevtka Manca Vida. Ob koncu še povejmo, da se bo desetih dneh 570 udeležencev iz 48 držav merilo v šestih panogah: alpsko smučanje, biatlon, smučarski tek, deskanje, hokej in curling. Za tri države je udeležba na takšnih igrah prva in sicer za Severno Korejo, Gruzijo in Kazahstan, medtem ko ruski športniki, na igrah jih je 30, tekmujejo pod zastavo mednarodnega paraolimijskega komiteja. Skupno bodo podelili 133 kompletov medalj.

V.P.