Članki

Turbulenca v znakovnem jeziku

Tema: dotik

Objavljeno: 10. 10. 2018 ob 13:02
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je studio, v katerem se snema oddaja Turbulenca. Foto: Žiga Culiberg, arhiv oddaje
Na fotografiji je studio, v katerem se snema oddaja Turbulenca. Foto: Žiga Culiberg, arhiv oddaje

Izobraževalno-svetovalno oddajo Turbulenca je na sporedu vsako sredo ob 17.25 na 1. programu TV Slovenija, gluhi gledalci in gledalke pa jo lahko s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno spremljate na MMC TV, na povezavi https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs1. Tokratna tema: dotik.

Izobraževalno-svetovalno oddajo Turbulenca se na sporedu vsako sredo ob 17.30 na 1. programu TV Slovenija, gluhi gledalci in gledalke pa jo lahko s tolmačem v slovenski znakovni jezik sočasno spremljate na MMC TV, na povezavi https://4d.rtvslo.si/zivo/tvs1. Tokratna tema: dotik.

Brez dotika človek ne bi preživel. Dotik je nujno potreben za naš razvoj. Je prvi čut, ki ga doživimo, in zadnji, ki zamre. Znaki občutljivosti za dotik okrog ust se pri človeku pojavijo že pri dveh mesecih od spočetja. Dotik je prvo sredstvo za sporazumevanje in vez med otrokom in mamo ter svetom okoli njega. Dotik nas lahko pozdravi, osreči, potolaži. Tistih prijetnih se seveda nihče ne brani, potrebujemo jih in si jih želimo. A vsi dotiki niso taki. O različnih dotikih, njihovem pomenu, vlogi v preteklosti, (ne)sprejemanju dotikov v današnjem času bodo v studiu Turbulence govorili dr. Aksinja Kermauner, tiflopedagoginja, strokovnjakinja za delo s slepimi in slabovidnimi, predavateljica na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem, pesnica in pisateljica, dr. Mirt Komel, filozof in sociolog, predavatelj na Fakultete za družbene vede Univerze v Ljubljani in pisatelj, ki se v svojih delih tudi znanstveno ukvarja z dotikom, ter psihologinja dr. Ana Kozina s Pedagoškega inštituta, ki je tudi predavateljica na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.
V treh različnih okoljih – domu starejših občanov, mladinskem klimatskem zdravilišču in porodnišnici – smo obiskali strokovnjake, ki dobro poznajo moč dotika, imajo pa tudi odgovor na vprašanje, kdaj in kje se začnejo prvi dotiki.
Čeprav ob besedi dotik večina najprej pomisli na fizični, telesni dotik, je v resnici polje dotika tako široko, da ga težko zamejimo. Kajti v življenju se nas dotaknejo res zelo različne stvari. Zato v Turbulenci tudi o tem, kako na nas vpliva ne le človeški dotik, temveč tudi dotik besed, glasu, umetnosti, narave, živali.
Ne zamudite Turbulence danes, ob 17.25, na TV SLO 1 oz. s tolmačem v slovenski znakovni jezik na MMC TV. Oddaja bo pozneje na voljo na ogled tudi na spletu, in to s podnapisi in s tolmačem v SZJ.
V. R.