Članki

Svetovni dan vida in bele palice

Poziv ZDSSS: enake možnosti za slepe in slabovidne

Objavljeno: 11. 10. 2018 ob 11:15
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je zložljiva bela palica. Foto: arhiv MMC RTV SLO
Na fotografiji je zložljiva bela palica. Foto: arhiv MMC RTV SLO

Drugi četrtek v oktobru slepi in slabovidnih praznujejo svetovni dan vida, 15. oktober pa je Svetovna zveza slepih leta 1970 izbrala za mednarodni dan bele palice. V Zvezi društev
slepih in slabovidnih Slovenije letos ob teh dnevih pozivajo pristojne institucije, naj poskrbijo, da bodo slepi in slabovidni imeli enake možnosti za samostojno in družbeno koristno življenje. V poslanici je predsednik ZDSSS opomnil predvsem na problem osebne asistence.
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je na svetu okoli 285 milijonov ljudi s hujšimi okvarami vida, od tega 39 milijonov slepih in 246 milijonov slabovidnih. Od vseh navedenih jih je 65 odstotkov starih 50 let ali več, 90 odstotkov pa jih živi v deželah v razvoju. Na svetu je kar 19 milijonov slepih ali slabovidnih otrok. V Sloveniji ima hude okvare vida med 8000 in 10.000 ljudi, resnejše okvare pa celo med 30.000 in 40.000 ljudi, so ocenili v zvezi.
Najpogostejši vzroki izgube vida so v razvitem svetu drugačni kot v državah v razvoju. Globalno je to še vedno siva mrena, v Evropi in ZDA pa so to predvsem starostna degeneracija rumene pege, glavkom, diabetična retinopatija in znotrajočesna vnetja.
Poslanica predsednika ZDSSS Mateja Žnuderla
Predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije Matej Žnuderl je v poslanici izpostavil, da si želijo tudi slepi in slabovidni samostojno in avtonomno sodelovati pri družbenem razvoju, vendar pa pri tem vse prepogosto naletijo na izzive. Enega večjih jim predstavlja nedavno sprejeti zakon o osebni asistenci. Z njegovo uveljavitvijo bodo namreč slepi in slabovidni z začetkom prihodnjega leta izgubili del samostojnosti in avtonomnosti, je opomnil. Kot navaja Žnuderl, imajo v medobčinskih društvih slepih in slabovidnih do konca leta še zaposlenih 25 osebnih asistentov, za katere so pridobili sredstva na razpisu za osebno asistenco ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. »Z uvedbo Zakona o osebni asistenci pa se bo končalo obdobje sofinanciranja programov osebne asistence, kar pomeni, da bomo morali vse osebne asistente odpustiti. Ob tem pa slepi in slabovidni po naših ocenah ne bomo izpolnjevali pogojev za pridobitev osebne asistence v okviru pogojev, ki jih postavlja novi zakon. Ministrstvo, ki ima v svojem nazivu »enake možnosti«, tako pravico, ki omogoča enakopravno vključevanje v družbo, jemlje eni najtežjih skupin invalidov,« je zapisal Matej Žnuderl v poslanici.
Poziv pristojnim institucijam
Ob svetovnem dnevu vida in mednarodnem dnevu bele palice zato v zvezi apelirajo na pristojne institucije, predvsem pa na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, da poskrbijo tudi za enake možnosti slepih in slabovidnih. To lahko storijo s spremembo ocenjevalnega orodja za pridobitev pravice iz osebne asistence, pri čemer naj ustrezno ovrednotijo potrebe oseb z okvarami vida. "Ob tem pa je nujna tudi priprava dodatnih, sistemskih ukrepov za celovito reševanje problematike osebne asistence za vse skupine invalidov ter ukrepov za ohranitev osebne asistence v prehodnem obdobju po uveljavitvi zakona," je še poudaril Žnuderl.
Integracija slepih in slabovidnih v širše družbeno okolje
»Slepi in slabovidni si ves čas prizadevamo za izobraževanje družbenega okolja o naših potrebah, pogojih, ki jih potrebujemo za delo, izobraževanje in enakopravno udejstvovanje na vseh področjih življenja. Hkrati pa izpostavljamo svoje sposobnosti ter doprinos v družbi z izjemnimi dosežki posameznikov, ki živijo z okvaro vida. Bela palica je simbol naše neodvisnosti in avtonomnosti. V prispodobi bi lahko dejali, da predstavlja obraz dostojanstva, kot je to opredeljeno v Konvenciji o pravicah invalidov, še posebej, ko se ta dotika področij dostopnosti okolja in spletišč, mobilnosti in vzdržnega razvoja,« je v poslanici ob svetovnem dnevu vida in ob mednarodnem dnevu bele palice še zapisal predsednik ZDSSS Matej Žnuderl.
V. R.

Prometni znak za opozorilo: v modrem pokončnem pravokotniku je bela silhueta osebe, ki si pri hoji pomaga z belo palico. Foto: arhiv MMC RTV SLO
Prometni znak za opozorilo: v modrem pokončnem pravokotniku je bela silhueta osebe, ki si pri hoji pomaga z belo palico. Foto: arhiv MMC RTV SLO