Članki

Turbulenca v SZJ

Tema: Začnem jutri!

Objavljeno: 26. 9. 2017 ob 9:38
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je studio, v katerem se snema oddaja Turbulenca. Sredi stodia pred kamerami stoji voditeljica Milica Prešeren: Foto: arhiv oddaje Turbulenca
Na fotografiji je studio, v katerem se snema oddaja Turbulenca. Sredi stodia pred kamerami stoji voditeljica Milica Prešeren: Foto: arhiv oddaje Turbulenca

So stvari in odločitve, ki bi jih bilo najbolje opraviti ali sprejeti takoj. Pa vendar jih preložimo. Na jutri. Na ponedeljek. Na naslednji mesec. Kaj sploh je odlašanje? Zakaj to počnemo? Kakšni so razlogi za zavlačevanje? Kako prekinemo večno odlašanje? Kdaj pa je prelaganje na poznejši čas lahko celo koristno? Začnemo jutri, v Turbulenci, ki jo s tolmačem v slovenski znakovni jezik lahko sočasno spremljate na MMC TV.
Ljudje smo »narejeni« tako, da odložimo neprijetno delo ali odločitev. Morda bi celo lahko rekli, da je odlašanje lastno vsem ljudem. Raziskave kažejo, da redno odlaša več kot 25% ljudi, med študenti pa je odstotek še višji – celo do 90%. Odlašanje je lahko preprosto odraz določanja vrednosti nalogam in odločitvam. Tista opravila, ki so bolj pomembna, bodo opravljena prej. Tista, ki so manj pomembna, bodo odložena na jutri.

Vendar pa, podobno kot druga človeška vedenja, gre lahko tudi odlašanje v skrajnost. Strokovnjaki takemu odlašanju pravijo prokrastinacija in kronična prokrastinacija lahko vodi v kopico težav. Kronični prokrastinatorji poročajo o anksioznosti in depresiji. Odlašanje je simptom in ne vzrok, velikokrat pa je povezan s strahom, morda celo nezavednim. Pri odlašanju, ki vodi v težave, je potrebno najprej najti razlog, šele potem se lahko lotimo tega, kako bomo odpravili odlašanje.

O vsem tem se bo voditeljica Milica Prešeren pogovarjala z gosti v studiu. Pridružili se ji bodo: dr. Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapij ter predavateljica na Fakulteti za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda in Pedagoški fakulteti v Ljubljani, dr. Borut Škodlar, vodja Centra za mentalno zdravje Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana in dr. Matej Meterc, frazeolog, ZRC SAZU.

Izobraževalno-svetovalna oddaja Turbulenca je na sporedu vsako sredo ob 17.25 na 1. programu TV Slovenija. S tolmačem v SZJ pa sočasno na MMC TV.
V. R.