Članki

2. dobrodelni tek Otrok otroku

Za mlade plavalce s posebnimi potrebami zbrali 7.200 evrov

Objavljeno: 30. 9. 2017 ob 15:45
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji so udeleženci letošnjega dobrodelnega teka Otrok otroku. Foto: Facebook
Na fotografiji so udeleženci letošnjega dobrodelnega teka Otrok otroku. Foto: Facebook

Ob Velenjskem jezeru je danes potekal dobrodelni tek Otrok otroku, ki ga je že drugo leto zapored organiziralo podjetje Plastika Skaza. Letos so denar zbirali za Delfinčke, plavalce s posebnimi potrebami iz Plavalnega kluba Velenje. Organizator je znesek, ki so ga otroci prispevali s štartnino in sodelovanjem v teku, podvojil. Tako so letos skupaj zbrali 7.200 evrov.

Ob Velenjskem jezeru so se danes zbrali otroci iz vse Slovenije, stari do 14 let, ter tekli za dober namen. Posebnost te dobrodelne prireditve je, da se otroci, ki radi tečejo in s tekom pomagajo, ob Velenjskem jezeru družijo od začetka do konca. Startajo skupaj s podobno starimi vrstniki, tečejo v paru in pomagajo drug drugemu, v cilj pa pritečejo z roko v roki. Letos so tekli za Delfinčke, torej plavalce z Downovim sindromom iz Plavalnega kluba Velenje in zbrali 7.200 evrov. Zbrani denar bo mladim plavalcem omogočil, da se bodo lažje udeležili Evropskega prvenstva, ki bo od 28. oktobra do 4. novembra potekalo v Parizu.

Lani zbrali 5.100 evrov

Organizatorji so razdalje teka prilagodili starosti otrok, tako so bili razdeljeni v štiri skupine: Cicibančki ((1-4 leta) so tekli na 450 metrov, Sončki (5-9 let) na 900 metrov, Zvezdice (10-14 let) na 1.800 metrov, skupina Iskrice, v kateri so bili otroci s posebnimi potrebami, pa je tekla na 450 metrov. Otroci so ob registraciji prejeli tudi bon za brezplačno pogostitev po teku s čajem in palačinkami. Dobrodelni tek Otrok otroku je ponudil celovito doživetje za vse otroke, tudi tiste, ki ne bodo tekli. Vsi otroci so namreč vabljeni, da se kadar koli v častudi tistim otrokom, ki niso tekli. Organizirali so namreč tudi številne delavnice: poslikava obraza, slikarska delavnica, kreiranje milnih mehurčkov in v sodelovanje z Atletskim klubom Velenje tudi poligon za otroke Kids Athletic. Dogajanje so povezovali animatorji, oblečeni v pravljične like, ki so otroke tudi varovali, zabavali in animirali. Prvič so dobrodelni tek Otrok otroku organizirali lani, sodelovalo je 420 otrok, zbrali pa so 5.100 evrov, letošnji cilj pa je bil število udeležencev še povečati in privabiti otroke iz vse Slovenije.

Delfinčki so zelo uspešni plavalci

Velenjske Delfinčke vodi Katarina Praznik, ki že 14 let prostovoljno deluje v tem projektu, pomaga pa ji še 10 vaditeljev - prostovoljcev. Delfinčki so zelo uspešni plavalci in letošnje evropsko prvenstvo v Parizu zanje ne bo prvo. Ker udeležbo na takšnih tekmovanjih finančno krijejo predvsem družine plavalcev, bodo sredstva, ki so jih zbrali na teku Otrok otroku, zelo olajšala njihovo potovanje v Pariz. Mladi plavalci, ki v Plavalnem klubu Velenje vadijo plavanje po posebni metodi, razviti za osebe s posebnimi potrebami, so se doslej že večkrat izkazali na mednarodnih tekmovanjih. Po udeležbi na prvih Olimpijskih igrah za osebe z Downovim sindromom leta 2015 v Firencah, so njihovi cilji zdaj usmerjeni na kvalifikacije za Paraolimpijske igre v Tokiu. Vmes se trudijo sodelovati na paraolimpijskih tekmovanjih za mlade in na evropskih prvenstvih za osebe z Downovim sindromom. In enega od teh prvenstev, ki bo jeseni v Franciji, se bodo lažje udeležili tudi zaradi dobrodelnega teka Otrok otroku.Športniki z Downovim sindromom namreč še niso uvrščeni v slovenske sisteme financiranja tekmovanj, zato si udeležbo lahko zagotovijo le s pomočjo sponzorstev in donacij.

Projekt Delfinčki že od leta 2005

Projekt Delfinčki v okviru Plavalnega kluba Velenje poleg plavalcev tekmovalcev združuje otroke, mladino in odrasle s posebnimi potrebami, ki s plavanjem pridobivajo nove gibalne sposobnosti in izkušnje, vadijo pa po mednarodno priznani Halliwickovi metodi. Skupino sestavlja več kot 40 prostovoljcev, otrok in odraslih iz Velenja, Mozirja, Dobrne, Slovenj Gradca, Dravograda in drugih krajev. Plavalni klub Velenje v okviru projekta Delfinčki omogoča vadbo osebam s posebnimi potrebami od leta 2005 dalje.

V.P.