Članki

Evropsko prvenstvo v namiznem tenisu 2017

Domače igralke in igralci pokazali, da so blizu evropskemu vrhu

Objavljeno: 5. 10. 2017 ob 22:14
Ljubljana - MMC RTV SLO
Na fotografiji je igralka namiznega tenisa med tekmo. Foto: Žiga Zupan/Sportida
Na fotografiji je igralka namiznega tenisa med tekmo. Foto: Žiga Zupan/Sportida

V Laškem se je s podelitvijo medalj v ekipni konkurenci končalo 15. evropsko prvenstvo v namiznem tenisu za športnike invalide. V posamični in ekipni konkurenci je kolajne osvojilo 26 držav, med katerimi so jih po 11 osvojile Turčija, Poljska in Francija, Ukrajina in Velika Britanija pa po 10 odličji. Največ zlatih kolajn ima Ukrajina (5), Turčija štiri. Po vsaj eno zlato je osvojilo 10 udeleženk. Med slovenskimi udeleženci na prvenstvu je bila blizu medalji dvojica Barbara Meglič in Andreja Dolinar, ki je nazadnje v svoji kategoriji osvojila četrto mesto. 

"Spet je bila za naju usodna igra dvojic, tako kot proti Rusiji. Nemki sta nama ušli in na koncu zmagali z 2:0 ter osvojili bron, midve pa 4. mesto. A ne glede na vse, lahko smo zadovoljni. Sama sem ponosna na rezultate, ki sem jih tu zabeležila. Zdaj bo nekaj dni počitka, potem pa nas čaka trdo delo. Leto 2018 prinaša nove izzive, vključno s svetovnim prvenstvom. Lahko povem, da je bilo tokratno evropsko prvenstvo odlično organizirano in izpeljano. Verjamem, da bo tako tudi prihodnje leto, ko gostimo svetovno prvenstvo,“ je svoje vtise po 15. evropskem prvenstvu strnila 27-letna Barbara Meglič, ki je v Laškem dosegla največji uspeh v individualni konkurenci, to je 5. do 8. mesto. Z Andrejo Dolinar sta v ekipnem boju pristali na 4. mestu, kar je Dolinarjeva tako komentirala: "Še bo treba delati. Motivira me vsak poraz, zato sem odločena, da se še bolj lotim treningov. Časa imam dovolj, vesela pa sem, ker sem nastopila v Laškem.“ Trener Darko Kojadinovič, ki je uspešno vodil ekipo, je dejal: "Dokazali smo, da delo prinaša rezultate. Opazen je viden napredek pri Barbari Meglič, ki je športu podredila zadnjih nekaj mesecev. Verjamem, da bo v tem tempu nadaljevala. Čaka pa nas še precej dela.“ 

Domače igralke in igralci pokazali, da so blizu evropskemu vrhu

"Menim, da smo postavili visoke standarde, kako naj se v prihodnje taka tekmovanja organizirajo. Najbolj sem vesel in ponosen, ker ekipe iz Slovenije odhajajo zadovoljne in srečne ter z dobrimi vtisi. Vesel sem tudi, ker so domače igralke in igralci pokazali, da so blizu evropskemu vrhu,“ je po koncu prvenstva povedal predsednik organizacijskega odbora EPINT 2017 in predsednik ZŠIS-POK Damijan Lazar ter dodal, da je prvenstvo, ki se je pravkar izteklo, dobra vzpodbuda za nadaljnje delo. Lazar je še pojasnil, da se bo Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite še naprej trudila, da mladim nadarjenim športnikom zagotavlja optimalne pogoje za delo in razvoj: "Na tem mestu lahko še povem, da smo v času evropskega prvenstva v Laškem beležili vse, kar nam bo koristilo čez leto dni na svetovnem prvenstvu, ki ga bomo gostili.“ Po Lazarjevih besedah se bo organizacijska ekipa kmalu zbrala in začela s pripravami na prihajajoče svetovno prvenstvo SPINT 2018.

Organizacija je bila na ravni paraolimpijskih iger

"Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite je naredila veliko stvar. Na tem mestu hvala Damijanu Lazarju, predsedniku ZŠIS POK in predsedniku organizacijskega odbora EPINT 2017, ker je sprejel mojo vizijo, kako naj bi prvenstvo s tehničnega vidika potekalo. Vem, da je bil to velik finančni zalogaj, tudi preurejanje dvorane. Zame je bilo bistveno, da nismo organizirali turnirja, ampak evropsko prvenstvo. Naredili smo konkretno nadgradnjo. Igralci in trenerji so čutili, da so na evropskem prvenstvu. Čeprav nekateri niso verjeli, da lahko v tako majhni dvorani organiziramo tak dogodek. A sem jim rekel, da je to mogoče – če imaš vizijo in si dobro organiziran. Nam je to uspelo. Prav organizacija je bila na ravni paraolimpijskih iger, za vsak mali detajl je bilo poskrbljeno; vključno z akreditacijami. Prvič v zgodovini je bila narejena tudi nova aplikacija, s pomočjo katere je bilo mogoče spremljati rezultate in video prenos. Še lep čas vsega tega nihče ne bo presegel. Prekosili smo sami sebe,“ pa je izvedbo prvenstva komentiral tehnični direktor evropskega prvenstva in direktor britanske reprezentance Gorazd Vecko.

Odlična promocija za šport invalidov

Pred začetkom evropskega prvenstva je bilo kar nekaj strahov in bojazni, je priznal podpredsednik organizacijskega odbora EPINT 2017 Roman Pungartnik in nadaljeval: "Odziv vseh ekip, ki so bile v Laškem, je dober in pohvalen, vsi gostje pa o našem tekmovanju govorijo v superlativih. Zveza za šport invalidov Slovenije Paraolimpijski komite na čelu s predsednikom Damijanom Lazarjem je naredil velik posel in hkrati največjo možno promocijo za šport invalidov.“ Izvedbo prvenstva je pohvalila tudi ambasadorka evropskega prvenstva Mateja Pintar Pustovrh: "Lahko je biti poleg pri tako dobro organiziranem dogodku, ob toliko dobrih tekmah, v taki družbi in ob takih organizatorjih. Zame je bil to izjemen dogodek. Če kaj obžalujem, je le to, da nisem imela priložnosti, da tudi sama zaigram. A to je življenje, to je druga zgodba. Veselim se prihodnjega leta in svetovnega prvenstva, ko bodo narejeni še nekateri minimalni popravki.“

Dober obet za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto

"Ko sem videl nivo organizacije, kako je bilo vse pripravljeno, tudi tisto, kar ni neposredno vezano na samo tekmovanje, sem začel primerjati organizacijo evropskega prvenstva s paraolimpijskimi igrami. To pa je najboljša možna primerjava in največja možna pohvala organizatorjem, ki so po mojem mnenju pripravili vrhunsko prireditev. Govoril sem tudi s tujimi tekmovalkami in tekmovalci, ki so povedali, da na tako dobro organiziranem tekmovanju še niso bili. Čestitam organizatorjem, prostovoljcem in vsem, ki so sodelovali ter pomagali. Tekmovanje je bilo vrhunsko in hkrati dober obet za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto,” je po končanem evropskem prvenstvu v Laškem povedal dr. Boro Štrumbelj z Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V.P.