Karl Erjavec, DeSUS. Foto: BoBo
Karl Erjavec, DeSUS. Foto: BoBo


Po mnenju Erjavca sama privatizacija ni rešitev za vse, pri čemer navaja primer Tobačne Ljubljana. V zvezi s kadrovanjem pravi, da bi morali dati na vodilna mesta odgovorne ljudi in od njih tudi zahtevati odgovornost.

V zvezi z vprašanjem pokojnin je Erjavec na prvem predvolilnem soočenju na TV Slovenija zatrdil, da bi bile pokojnine najmanj 10 odstotkov nižje, če ne bi bilo stranke DeSUS. Njegov program predvideva vračilo regresa vsem upokojencem in čimprejšnji začetek usklajevanja pokojnin z gospodarsko rastjo.
Ob temi o pomenu lesa Erjavec meni, da v Sloveniji ni interesa, da bi se razmere na tem področju uredile, za kar so krive stranke, ki niso podprle intervencijskega zakona. Državno lesno podjetje bi bil prvi korak k urejanju teh razmer. Erjavec pa je mnenja, da se je lesno gospodarstvo sesulo tudi z denacionalizacijo gozdov, saj novi lastniki niso imeli interesa, da bi jih upravljali.
O tem, zakaj so skoraj vse stranke sprejele zakon, ki jim omogoča večje financiranje iz žepov zasebnikov in države, je Erjavec dejal, da se s tem zakonom uvaja večja preglednost financiranja političnih strank in da mora biti to financiranje sistemsko urejeno. Opozarja, da stranke nimajo dovolj sredstev za ustrezno kampanjo, in predlaga, da bi bilo oglaševanje na javni televiziji za stranke med volilno kampanjo brezplačno.
V zvezi s problematiko zaposlovanja je Erjavec spomnil, da so podpirali zakon o malem delu, s čimer bi se uredilo delo študentov, pa tudi starejših, ki so v pokoju in bi še radi delali. Kot možnost za spodbujanje zaposlovanja navaja novo finančno perspektivo, v kateri bo več denarja namenjenega za zaposlovanje mladih in starejših. Meni, da je naloga nove vlade pripraviti programe za koriščenje teh evropskih sredstev.
Erjavec veliko rezerv vidi v gospodarski diplomaciji. Če bo v naslednji vladi minister za zunanje zadeve, obljublja, da bo slovenskim podjetjem v tujini zagotovil še več posla.

J. B.

Volitve 2014 - prvo soočenje
Volitve 2014 - prvo soočenje