Foto:
Foto:


Če želimo, da se Sloveniji obetajo boljši časi, je nujno izvesti pet reform, je danes poudaril Tonin in napovedal, da bodo v NSi vztrajali, da se jih po volitvah vključi v koalicijsko pogodbo. Če pa bo NSi v opoziciji, bo takšne reforme sama predlagala, je dodal Tonin.
NSi se med drugim zavzema za davčno reformo, in sicer zahtevajo nižjo obdavčitev dela in potrošnje, kar bi dosegli s spremembo dohodninske lestvice, uvedbo socialne kapice in nižjim DDV.
Na področju zdravstvenega sistema se zavzemajo za dobro in učinkovito javno zdravstvo, ne nasprotujejo pa zasebnemu, če bo ločeno od javnega. Zavzemajo se tudi za odpiranje trga zdravstvenih zavarovanj, spremembo sistema naročanja zdravstvenega materiala ter vodenja zdravstvenih ustanov, ki bi jih morali po mnenju NSi voditi menedžerji in ne zdravniki.
Po Toninovih besedah bi morali spremeniti tudi trg dela, da bi delodajalcem omogočili večjo prožnost pri odpuščanju delavcev, pri čemer bi jim zagotovili odpravnino v višini treh plač. Za izplačilo odpravnin bi v NSi ustanovili poseben sklad, kamor bi vplačevali delodajalci.
V NSi se zavzemajo tudi za pokojninsko reformo s podaljševanjem delovne dobe ter ustvarjanjem novih delovnih mest.
Na področju sodstva v NSi predlagajo poskusni mandat sodnikov ter spremembo sestave sodnega sveta, ki izbira in kadruje sodnike.

A.N.