Če bomo ustrezno spodbudili gospodarstvo, bomo lahko tudi pomagali tistim, ki si sami ne morejo, meni Novakova. Foto: MMC RTV SLO
Če bomo ustrezno spodbudili gospodarstvo, bomo lahko tudi pomagali tistim, ki si sami ne morejo, meni Novakova. Foto: MMC RTV SLO

"Če bomo ustrezno spodbudili gospodarstvo in gospodarsko rast, bo državna blagajna bolj polna, kar pomeni tudi boljše pokojnine, več delovnih mest, boljše šolstvo in zdravstvo," meni predsednica NSi.
Reforme so za gospodarski preboj nujne
Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pa je izpostavil nujnost zdravstvene reforme. NSi se zavzema za dve nujni spremembi. Prva je sistem financiranja slovenskega zdravstva. Pri tem je treba ukiniti monopol Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, da bi lahko prišlo do konkurence. Poleg tega je nujna združitev dopolnilnega in obveznega zdravstvenega zavarovanja. Kot drugo je treba spremeniti način organiziranja in delovanja zdravstvenega sistema.
Pri tem je direktor bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre poudaril, da se bodo v stranki zavzemali za ureditev preventivnega zdravstvenega varstva, uveljavitev specializacije bolnišnic ter zaposlitev zdravnikov po uvajanju že kmalu po končani medicinski fakulteti. Lovre je še dodal, da želijo, da bi v Sloveniji uvedli enotni informacijski sistem, ki bi povezoval vse bolnišnice in zdravstvene domove.

T. P.